26 Απρ 2024
READING

Η αστική επέκταση της IKEA

4 MIN READ

Η αστική επέκταση της IKEA

Η αστική επέκταση της IKEA

IKEA City: Μια νέα μορφή καταστήματος

Το τμήμα διαχείρισης ακινήτων της ΙΚΕΑ, Ingka Centres, αγόρασε το Churchill Square, το κύριο εμπορικό κέντρο στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εξαγορά αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της ΙΚΕΑ για την εδραίωση μιας ισχυρότερης παρουσίας στα κέντρα των ευρωπαϊκών πόλεων, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή μορφή καταστημάτων εκτός πόλης.

Η ΙΚΕΑ διαθέτει σήμερα περισσότερα από 400 καταστήματα σε 52 χώρες και είναι περισσότερο γνωστή για μεγάλα καταστήματα της που συνήθως βρίσκονται στα προάστια ή σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές. Τώρα, εστιάζει σε ένα νέο concept λιανικής πώλησης,  “ζωντανούς αστικούς προορισμούς” και ανοίγει  καταστήματα μικρότερου μεγέθους παγκοσμίως. Αυτό εξυπηρετεί την φιλοδοξία της εταιρίας να γίνει πιο προσιτή και θέλει να συνδυάσει τα μεγάλα καταστήματα με μικρότερα που θα βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο όπου οι άνθρωποι ζουν ή εργάζονται ή μετακινούνται.

Διαβάστε επίσης: Ikea | Οι 8 αρχές για βιώσιμο σχεδιασμό

Η αρχή των μικρών καταστημάτων

Το 2018 η σουηδική εταιρεία ξεκίνησε την λειτουργία ενός καταστήματος «πόλης» σ’έναν πολύ κεντρικό και εμπορικό δρόμο του Λονδίνου την Tottenham Court Road. Το κατάστημα ονομάστηκε «Ikea’s Planning Studio» και όταν άνοιξε, οι καταναλωτές κατάλαβαν ότι δεν έμοιαζε με το τυπικό κατάστημα της εταιρείας, που είχε μεγάλο μέγεθος και διέθετε τα πάντα. Αντίθετα, το κατάστημα αυτό ήταν επικεντρωμένο στον εξοπλισμό κουζίνας και υπνοδωματίου και ουσιαστικά ήταν η απάντηση στην κίνηση που έκαναν οι πολυεθνικές του χώρου του ενδύματος (H&M, Zara Home).

To επόμενο Planning Studio άνοιξε τις πόρτες τους στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στις 15 Απριλίου 2019 και σταδιακά λάνσαρε τέτοιου είδους καταστήματα σε άλλες περιοχές των Η.Π.Α., καθώς επίσης και στη Γαλλία, τη Ρωσία και τον Καναδά. Μάλιστα, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει και άλλα τέτοια σημεία στην Ιταλία (Ρώμη), την Ιαπωνία (Τόκιο) και τις Η.Π.Α. (Σαν Φρανσίσκο) αλλά και εδω στην Ελλάδα στο Mall στην Αθήνα.

Η στρατηγική σημασία του Churchill Square

Το Churchill Square, που βρίσκεται στη νότια ακτή της Αγγλίας, αποτελεί βασική προσθήκη στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο της Ingka Centres, το οποίο περιλαμβάνει ακίνητα στο Παρίσι, το Σαν Φρανσίσκο και το Τορόντο. Η εξαγορά, η οποία αποτιμάται σε σχεδόν 170 εκατομμύρια ευρώ, ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της ΙΚΕΑ να φέρει τα καταστήματά της πιο κοντά στους καταναλωτές.  .

Διαβάστε ακόμα: Οι σκανδιναβικές πόλεις πρωτοπορούν στην αστική βιωσιμότητα

Η Ingka Centres σχεδιάζει να μετατρέψει το Churchill Square σε ένα μέρος που θα εξυπηρετεί περισσότερο την κοινότητα. Αυτή τη στιγμή, το κέντρο διαθέτει διάφορα καταστήματα και εστιατόρια. Η IKEA θέλει να αλλάξει την γκάμα των καταστημάτων ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της κοινότητας. Μέρος αυτού του σχεδίου είναι η μετατροπή του παλιού καταστήματος Debenhams σε ένα νέο κατάστημα ΙΚΕΑ, το οποίο ταιριάζει με την τάση της αξιοποίησης παλιών χώρων retail για νέες χρήσεις.

IKEA City: Μια νέα μορφή αστικού καταστήματος

Το κεντρικό σημείο του σχεδίου ανάπλασης είναι το άνοιγμα ενός νέου τύπου καταστήματος ΙΚΕΑ που ονομάζεται ΙΚΕΑ City. Αυτή η ιδέα επικεντρώνεται στην προσφορά ενός συνδυασμού δημοφιλών προϊόντων ΙΚΕΑ, πολλά από τα οποία είναι διαθέσιμα για άμεση αγορά ή παράδοση με φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Αυτό δείχνει την προσπάθεια της ΙΚΕΑ να είναι βιώσιμη και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις.

Έμφαση στη βιωσιμότητα και την τοπική οικονομία

Η Ingka Centres δεν επενδύει μόνο στο retail, αλλά και στην ανάπτυξη των υποδομών του Churchill Square. Σχεδιάζει να κάνει το mall πιο ενεργειακά αποδοτικό και να υποστηρίξει την τοπική ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των πόρων.

Παράλληλα, η IKEA σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό των σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στους χώρους στάθμευσης του Churchill Square και να προωθήσει τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Αυτό αποτελεί μέρος του σχεδίου του Σουηδού retailer για την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που επισκέπτονται τα κέντρα των πόλεων και την υποστήριξη πιο πράσινων τρόπων μετακίνησης.

Διαβάστε ακόμα: Μετά τη συνεργασία της με την Forever 21, η Shein πουλάει τη Missguided

Η αστική επέκταση της ΙΚΕΑ

Η ΙΚΕΑ επεκτείνεται σε πόλεις πέραν του Μπράιτον. Μετατρέπει ένα παλιό, σημαντικό κτίριο του Topshop στην Oxford Street στο Λονδίνο σε νέο κατάστημα. Ωστόσο, τα εγκαίνια καθυστερούν για να διασφαλιστεί η άριστη διατήρηση του ιστορικού κτιρίου. Αυτό δείχνει την προσπάθεια της ΙΚΕΑ να εντάξει τα καταστήματά της στις περιοχές των πόλεων, σεβόμενη την ιστορία και το σχεδιασμό των τοπικών κτιρίων.

Με την εξαγορά του Churchill Square, η ΙΚΕΑ δείχνει το πώς θέλει να είναι τα ψώνια στο μέλλον: στενά συνδεδεμένα με τη ζωή της πόλης, με φροντίδα για το περιβάλλον και με επίκεντρο την κοινότητα. Και καθώς η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσεται στις ευρωπαϊκές πόλεις, δείχνει έναν νέο τρόπο για τις μεγάλες εταιρείες λιανικού εμπορίου να κάνουν τις πόλεις καλύτερες.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.