28 Απρ 2024
READING

Πώς το Milko κρατάει τα «σκήπτρα» στο σοκολατούχο για 40 χρόνια

3 MIN READ

Πώς το Milko κρατάει τα «σκήπτρα» στο σοκολατούχο για 40 χρόνια

Πώς το Milko κρατάει τα «σκήπτρα» στο σοκολατούχο για 40 χρόνια

Στην κορυφή της αγοράς σοκολατούχου έχει καταφέρει να διατηρείται μετά από 40 χρόνια κυκλοφορίας το Milko που παράγει η Δέλτα. Και όλα αυτά μάλιστα σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά όπως είναι αυτή του γάλακτος όπου τα τελευταία χρόνια και νέες δυνάμεις έχουν δραστηριοποιηθεί σε αυτήν.

Κύριοι ανταγωνιστές για τη Δέλτα είναι η Ροδόπη του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς) καθώς και η Φάρμα Κουκάκη που επίσης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα προϊόν με ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά. 

Το Milko που ξεκίνησε να παράγεται στην Ελλάδα το 1985, συνεχίζει έως και σήμερα απρόσκοπτα την πορεία του. Μάλιστα κατά τη δεκαετία του 1990 είχε ως μεγάλο ανταγωνιστή το N’JOY της ΦΑΓΕ, η οποία στη συνέχεια αποφάσισε να αποεπενδύσει από το γάλα και να κλείσει το εργοστάσιο παραγωγής που διατηρούσε στο Αμύνταιο της Φλώρινας για την επεξεργασία και τυποποίηση φρέσκου γάλακτος.

Το Milko έτυχε εκτεταμένης διαφημιστικής προώθησης από την αρχή της κυκλοφορίας του. Η διαφημιστική του παρουσία ξεκίνησε στην κρατική τηλεόραση, κυρίως στην απογευματινή ζώνη. Στο επίκεντρο της κάθε καμπάνιας που πραγματοποιούσε ή πραγματοποιεί βρισκόταν ανέκαθεν το νεανικό κοινό, εν αντιθέσει με τα περισσότερα σοκολατούχα γάλατα, τα οποία εστίαζαν στα παιδιά. To Milko κατάφερε ουσιαστικά να εισχωρήσει σε αρκετές σχολικές καντίνες και να συνδυαστεί με πολλά από τα πρωινά – και όχι μόνο – εφηβικά γεύματα έως και σήμερα, ακολουθώντας μία διαφοροποιημένη εμπορική στρατηγική σε σχέση με τον ανταγωνισμό του. Χαρακτηριστική στα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του ήταν η χάρτινη συσκευασία Tetra Pak, αντίστοιχη με αυτή που κυκλοφορούσε και το φρέσκο αγελαδινό γάλα της Δέλτα. Σταδιακά η χάρτινη αυτή τη συσκευασία αντικαταστάθηκε από το πλαστικό μπουκάλι, το οποίο κυριάρχησε μεταξύ άλλων και λόγω της πρακτικότητας που προσφέρει κατά την μεταφορά.

Η κυριαρχία της Δέλτα στο σοκολατούχο και οι νέες δυνάμεις

Σήμερα η Δέλτα έχει καταφέρει να παραμείνει κυρίαρχη στην κατηγορία του σοκολατούχου γάλακτος, η οποία έχει συνολικό τζίρο στην Ελλάδα 25,31 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 8,71 εκατομμύρια ευρώ – στοιχεία 40 εβδομάδων έως και 8 Οκτωβρίου 2023 – καταλήγουν στα ταμεία της Δέλτα, η οποία μάλιστα κατάφερε να αναπτύξει τις πωλήσεις της στην κατηγορία στο διάστημα αναφοράς κατά 2,7%. Ωστόσο με βάση τα ίδια στοιχεία και για το ίδιο διάστημα των 40 εβδομάδων οι πωλήσεις της Δέλτα σε όγκο ήταν μειωμένες κατά 10,2% από τα 2,9 εκατομμύρια λίτρα το 2022 σε 2,6 εκατομμύρια λίτρα φέτος. Όπως προαναφέραμε, δυναμική είναι η παρουσία του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην κατηγορία αυτή καθώς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση των πωλήσεων με 3,67 εκατομμύρια ευρώ στις 40 εβδομάδες του 2023 από 3,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2022. Πρόκειται για αύξηση του τζίρου κατά 18,4% στο χρονικό διάστημα που εξετάζουμε, ωστόσο η διαφορά από την πρώτη Δέλτα παραμένει πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι εκείνη διατηρεί μερίδιο 34,4% σε αξία και η Ροδόπη 14,5%. 

Φάρμα Κουκάκης: Η ανερχόμενη δύναμη στο σοκολατούχο

Αξιόλογη δύναμη έχει καταφέρει να αποτελέσει τα τελευταία χρόνια και η Φάρμα Κουκάκη, η οποία διακρίνεται για το σοκολατούχο αγελαδινό γάλα που παράγει με μερίδιο αγοράς 10,4% στις 40 εβδομάδες που προαναφέραμε και τις πωλήσεις σε αξία να αυξάνονται στο ίδιο διάστημα από τα 2,19 εκατ. ευρώ το 2022 σε 2,63 εκατ. ευρώ το 2023.

Τέταρτος παίκτης από πλευράς τζίρου είναι το σοκολατούχο γάλα ιδιωτικής ετικέτας, το οποίο έχει μερίδιο 9,9% στο διάστημα που μας απασχολεί με πωλήσεις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από 2,39 εκατ. ευρώ το 2022 και αύξηση πωλήσεων κατά 4,4%. Στην πέμπτη θέση από πλευράς τζίρου στο σοκολατούχο βρίσκεται η Arla, με 2,2 εκατ. ευρώ, έναντι 1,56 εκατ. ευρώ πέρσι. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.