18 Ιαν 2025
READING

Μπορεί η ακεραιότητα του CEO να εμποδίζει την καινοτομία;

4 MIN READ

Μπορεί η ακεραιότητα του CEO να εμποδίζει την καινοτομία;

Μπορεί η ακεραιότητα του CEO να εμποδίζει την καινοτομία;

Το κόστος της ηθικής ηγεσίας

Ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου στο σημερινό σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον υπερβαίνει την απλή διαχείριση – διαμορφώνει το εταιρικό ήθος και τη θέση της εταιρείας στην αγορά. Μια σειρά από έρευνες υπογραμμίζουν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της ακεραιότητας των CEOs και της αδιάκοπης προσπάθειας για καινοτομία και κέρδος. Πώς καταφέρνουν οι εταιρείες να ισορροπούν πάνω σε αυτό το τεντωμένο σχοινί;

Το παράδοξο της ακεραιότητας στην ηγεσία

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Marketing διαπίστωσε κάτι ενδιαφέρον σχετικά με τους επικεφαλής μεγάλων εταιρειών. Στην έρευνα -που ανέλυσε τη συμπεριφορά των CEOs από 213 εταιρείες του Forbes 500- παρατηρήθηκε ότι οι πιο ειλικρινείς διευθύνοντες σύμβουλοι μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίζουν τις εταιρείες τους να βρουν νέες ιδέες και να αναπτυχθούν. Η ηθική ηγεσία, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντική, φαίνεται ότι μπορεί να εμποδίζει την πραγματοποίηση τολμηρών κινήσεων και τη σκέψη “έξω από το κουτί”, που είναι επίσης σημαντικές σε μια ανταγωνιστική αγορά.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο κατανοούν οι CEOs το σύγχρονο marketing;

Οι CEOs θεωρούνται συχνά οι ηθικοί οδηγοί των εταιρειών τους, αλλά αυτή η ευθύνη έχει το κόστος της. Η μελέτη δείχνει ότι οι CEOs με υψηλή ακεραιότητα συχνά επιδεικνύουν μειωμένη δημιουργικότητα και απροθυμία ανάληψης κινδύνων. Μπορεί να διστάζουν να δραστηριοποιηθούν σε νέες αγορές ή να υιοθετήσουν πρωτοποριακές τεχνολογίες, χάνοντας ενδεχομένως προσοδοφόρες ευκαιρίες. Αυτό θέτει το ερώτημα: Μένουν πίσω οι εταιρείες που διοικούνται από ηθικούς ηγέτες στον σκληρό ανταγωνισμό για καινοτομία;

Τι γίνεται με τους ανέντιμους CEOs;

Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ενέργειες των CEO επηρεάζουν τη αγορά, μια άλλη μελέτη από το Strategic Management Journal αποκαλύπτει ότι ακόμη και οι κορυφαίοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες μπορούν να ξεγελαστούν από μη ειλικρινείς CEOs. Αυτοί οι CEOs δίνουν διαστρεβλωμένες ή ψευδείς πληροφορίες που μπορούν να επηρεάσουν τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων σχετικά με την επιλογή αγοράς ή πώλησης μετοχών.

Αποδεικνύεται ότι οι αναλυτές -ακόμη και οι κορυφαίοι, οι λεγόμενοι “all-star” analysts- είναι επιρρεπείς στη χειραγώγηση, δίνοντας συχνά ευνοϊκές αξιολογήσεις μετοχών υπό την επιρροή λιγότερο ειλικρινών CEOs. Το θέμα αυτό μας κάνει να αναρωτηθούμε: Γιατί αυτοί οι εκπαιδευμένοι αναλυτές, των οποίων η δουλειά είναι να κρίνουν σωστά την αγορά, ξεγελιούνται από ψεύδη;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι κάτι που ονομάζεται “προκατάληψη της αλήθειας” – οι άνθρωποι φυσικά θέλουν να πιστεύουν ότι οι άλλοι λένε την αλήθεια, ειδικά σε μια επαγγελματική δουλειά όπου η εμπιστοσύνη είναι σημαντική. Την ίδια στιγμή, η υψηλή εκτίμηση και η εμπιστοσύνη που αποδίδεται σε αυτούς τους ηγέτες καθιστούν τις παραπλανητικές τακτικές τους πιο αποτελεσματικές, οδηγώντας σε αλλοιωμένες συστάσεις της αγοράς και δυνητικά αποσταθεροποιώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αναζητώντας την ηθική ισορροπία

Πώς πρέπει, λοιπόν, οι εταιρείες να συμβιβάσουν την ανάγκη για ηθική ηγεσία με το να είναι ανταγωνιστικές; Το κλειδί είναι να γνωρίζουν πώς να ηγούνται αποτελεσματικά.

Οι εταιρείες εκπαιδεύουν τους ηγέτες τους να είναι τόσο ηθικοί, όσο και καινοτόμοι, δημιουργώντας νέους τρόπους αξιολόγησης της επιτυχίας που ενσωματώνουν τη δεοντολογία με την επιχειρηματική νοοτροπία. Παράλληλα, θεσπίζονται ισχυρότεροι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες λαμβάνουν αποφάσεις που είναι σωστές για την επιχείρηση. Επίσης, δίνεται έμφαση στο να διασφαλιστεί ότι υπάρχουν ομάδες ή επιτροπές που είναι αφιερωμένες στο να διατηρούν τις ενέργειες της εταιρείας σύμφωνες με τις αξίες της.

Επανεξέταση της χρηματοοικονομικής ανάλυσης

Από τη μεριά του, ο χρηματοπιστωτικός κόσμος πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές του κατά της εξαπάτησης των CEOs. Η προσθήκη τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στον εντοπισμό των ψεύτικων στοιχείων και των λαθών στις οικονομικές εκθέσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τι είναι το φαινόμενο Halo Effect και γιατί είναι σημαντικό για την αντίληψη της μάρκας;

Ωστόσο, η τεχνολογία δεν είναι η μόνη απάντηση – οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι το κλειδί. Το να μιλούν οι αναλυτές μεταξύ τους και να συνεργάζονται μεταξύ τους μπορεί να δώσει μια καλύτερη, πληρέστερη εικόνα για το πώς πραγματικά λειτουργεί μια εταιρεία. Μοιράζοντας τις γνώσεις τους, μπορούν επίσης να εντοπίζουν καλύτερα πότε ένας CEO δεν είναι ειλικρινής, οδηγώντας σε μια πιο σαφή και αληθινή άποψη για την αξία μιας εταιρείας.

Για ένα μέλλον ακεραιότητας και καινοτομίας στις επιχειρήσεις

Η ισορροπία μεταξύ της ακεραιότητας ενός διευθύνοντος συμβούλου και της επιτυχίας μιας εταιρείας είναι δύσκολη αλλά σημαντική. Με τις σωστές ενέργειες, οι επιχειρήσεις μπορούν να ελπίζουν σε μια εποχή όπου η ειλικρίνεια και η καινοτομία θα συμβαδίζουν, οδηγώντας σε ισχυρή και δίκαιη ηγεσία στην αγορά.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.