29 Απρ 2024
READING

Crash test στους μεγαλύτερους λιανεμπόρους αθλητικών στην Ελλάδα

7 MIN READ

Crash test στους μεγαλύτερους λιανεμπόρους αθλητικών στην Ελλάδα

Crash test στους μεγαλύτερους λιανεμπόρους αθλητικών στην Ελλάδα

Εγχώριες αλλά και διεθνείς δυνάμεις μοιράζονται τζίρο και μερίδια στον τομέα πώλησης αθλητικών ειδών στην Ελλάδα μέσα από ένα ευρύ δίκτυο λιανικής που έχουν αναπτύξει έως και τώρα. Κυρίαρχος παίκτης στην ελληνική αγορά παραμένει η Intersport, η οποία ωστόσο ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχύτατη ανάπτυξη του ομίλου Cosmos, ο οποίος εξαγοράστηκε από τον βρετανικό κολοσσό της JD Plc κατά πλειοψηφία – απέκτησε το 80% – προ διετίας.

Στην αποτύπωση δεν περιλαμβάνονται τα monobrands καταστήματα – που εκπροσωπούν δηλαδή μόνο μία μάρκα – των εταιρειών που διανέμουν όπως είναι η Nike, η Adidas, η Puma και η Under Armour, δεδομένου ότι η Nike Eλλάς έχει πλέον μεταφέρει τη δραστηριότητά της εκτός Ελλάδος και απορροφήθηκε από τη Nike Retail B.V, ενώ το δίκτυο λιανικής των καταστημάτων Nike έχει μεταφερθεί στον ιταλικό όμιλο Percassi. Επιπλέον, στις περιπτώσεις όπως η Puma και η Under Armour που διακινούνται από τον όμιλο Φάις, δεν υφίστανται επιμέρους οικονομικές καταστάσεις για τη δραστηριότητα των μαρκών αυτών. Η αποτύπωση επομένως αφορά σε εταιρείες που διακινούν όλα τα παραπάνω εμπορικά σήματα καθώς και άλλα μέσα από τα καταστήματά τους.

Ερχόμενος τώρα στους επιμέρους παίκτες της αγοράς, ο τζίρος της Intersport το 2022 ήταν 184,3 εκατ. ευρώ (+10,6% σε σύγκριση με το 2021). Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,8%, ενώ στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μεσοσταθμική αύξηση 10,4%. Το EBITDA ανήλθε σε 12,4 εκατ. ευρώ έναντι 14,2 εκατ. ευρώ, ενώ η δραστηριότητα αυτή έκλεισε με ζημίες προ φόρων Στην Ελλάδα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,8% , ενώ στις υπόλοιπες χώρες παρουσιάστηκε μεσοσταθμική αύξηση 10,4%. Το EBITDA ανήλθε σε 12,4 εκατ. ευρώ έναντι 14,2 εκατ. ευρώ, ενώ η δραστηριότητα αυτή έκλεισε με ζημίες προ φόρων 400 χιλιάδες ευρώ. Στο εξάμηνο του 2023 η Intersport είχε τζίρο 82,8 εκατ. ευρώ από 81,17 εκατ. ευρώ με ζημίες προ φόρων 2,7 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στο δίκτυό της αυτή τη στιγμή εντάσσονται συνολικά 105 καταστήματα μετά την πώληση της δραστηριότητας της Intersport στην Κύπρο. Θυμίζουμε επίσης ότι στο τέλος του 2022 ο όμιλος επένδυσε και από την Athlete’s Foot, πουλώντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σε επίπεδο επενδύσεων έχει πραγματοποιήσει δαπάνει 12 εκατ. ευρώ για την αυτοματοποίηση του κέντρου διανομής στα Οινόφυτα με σκοπό την εξυπηρέτηση τόσο των εταιρικών πελατών όσο και των παραγγελιών μέσω e-commerce για τους πελάτες λιανικής. 

Αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς η Cosmos Group

Πάνω από τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα φτάσει φέτος ο κύκλος εργασιών του Cosmos Group που διαχειρίζεται τα καταστήματα αθλητικών ειδών, Cosmos Sport, JD Sports, Sneaker10, Slam Dunk. H επιχείρηση που στη χρήση 2022 κατέγραψε πωλήσεις που ανήλθαν στα 110 εκατομμύρια ευρώ με EBITDA – προ της εφαρμογής του διεθνούς λογιστικού προτύπου 16 – στα 12 εκατομμύρια ευρώ (ποσοστό περί το 11%), προχωράει στη διεύρυνση του δικτύου των καταστημάτων της, ανοίγοντας κατά μέσο όρο 1,5 κατάστημα κάθε μήνα και στηριζόμενη αποκλειστικά σε οργανική ανάπτυξη. Να θυμίσουμε ότι ο βρετανικός κολοσός αθλητικών ειδών, JD Sports, απέκτησε το 80% της ελληνικής Cosmos Sport το 2021.

Τα νέα καταστήματα και το μισθωτήριο στην Καλλιθέα

Ήδη βρίσκονται σε λειτουργία 6 καταστήματα JD από τα οποία τα 4 στην Ελλάδα και τα άλλα 2 στην Κύπρο. Έως το τέλος Ιανουαρίου όταν και ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος 2023 θα λειτουργήσουν ακόμα 3 στην Ελλάδα και 1 στην Κύπρο. Τα καταστήματα JD επί ελληνικού εδάφους που θα ανοίξουν τις πόρτες τους προσεχώς θα βρίσκονται στην λεωφόρο Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, στον Πύργο του Πειραιά καθώς και ένα ακόμα στην Καλλιθέα με επιφάνεια 1.000 τ.μ., όπου πρόσφατα υπογράφηκε το μισθωτήριο συμβόλαιο. Το πιο πρόσφατο άνοιγμα καταστήματος JD Sports ήταν στη λεωφόρο Μεταξά στη Γλυφάδα, όπου απορροφήθηκε σε ένα μεγαλύτερο κατάστημα και το προϋπάρχον κατάστημα Sneaker 10 που ως εμπορική ονομασία επίσης ανήκει στον όμιλο.

Οικογενειακού χαρακτήρα είναι η Zakcret της οικογένειας Χαϊκάλη, η οποία επίσης έχει διευρύνει σημαντικά το εκτόπισμά της στην αγορά τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την τάση που υφίσταται για αθλητική ένδυση αλλά και για αθλητικά προϊόντα μόδας. Το 2022 είχε τζίρο 43,57 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 413,76 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2021 ο τζίρος της ήταν 38,66 εκατ. ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 3,43 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι οι άνθρωποι της Zakcret είχαν βρεθεί σε συζητήσεις παλαιότερα με την σερβικών συμφερόντων αλυσίδα, Sport Vision, υπό το ενδεχόμενο εξαγοράς της πρώτης από τη δεύτερη (σε μία προσπάθεια ταχύτερης ανάπτυξης της Sport Vision μετά την άφιξή της στην Ελλάδα), ωστόσο οι συζητήσεις αυτές δεν βρήκαν κοινό τόπο και δεν προχώρησαν σε κάτι πιο ουσιαστικό. 

Η Zakret Sports διατηρεί 35 φυσικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα 18 από τα οποία βρίσκονται στην Αττική, ενώ η παρουσία της εντοπίζεται επίσης σε πόλεις της Ελλάδας όπως είναι τα Ιωάννινα, η Λάρισα, ο Βόλος, η Λαμία, η Πάτρα και η Κομοτηνή. Επιπλέον δραστηριοποιείται στην αγορά και με τα ειδικού concept καταστήματα, Sneaker Cage, τα οποία διαθέτουν διαφοροποιημένες συλλογές αθλητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης σε σχέση με τα Zakret Sports. 

Aπό τα Ιωάννινα το 1974 στη σταδιακή εξάπλωση και στην Αττική

H Ν. Σιόντης Α.Ε. είναι η εταιρεία του πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού και των Ιωαννίνων, Γιώργου Σιόντη, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο εξειδικευμένο κατάστημα αθλητικών ειδών το 1974 στα Ιωάννινα. Η εταιρεία έχει καταφέρει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, διευρύνοντας το δίκτυό της με νέα καταστήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2004 είχε κύκλο εργασιών 900 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2021 έκλεισε με τζίρο 9,72 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 567,95 χιλιάδες ευρώ, βάσει ισολογισμού. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις για το 2022 εκτιμάται ότι ο τζίρος της κατά την προηγούμενη χρονιά άγγιξε τα 18 εκατ. ευρώ και ότι έως και το 2026 θα έχει αγγίξει τα 37 εκατ. ευρώ με περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της. Η εταιρεία λειτουργεί με τέσσερα διαφορετικά εμπορικά σήματα, τα οποία αποτυπώνονται στις όψεις των καταστημάτων της και συγκεκριμένα τα Hall of Brands, Saint Soles, Sneakerology και Urban Hall of Brands. Aπό τις πιο πρόσφατες επενδύσεις της ήταν η δημιουργία ενός νέου καταστήματος – πολυχώρου “Hall of Brands” στο εμπορικό κέντρο που συστεγάζονται οι κινηματογράφοι Village στην περιοχή του Ρέντη. Η συνολική επιφάνεια του συγκεκριμένου πολυχώρου ανέρχεται στα 4.000 τ.μ.

Στο δίκτυο της επιχείρησης περιλαμβάνονται συνολικά 14 σημεία πώλησης, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2022, μεταξύ των οποίων και καταστήματα στη Μύκονο, τη Γλυφάδα, το Νέο Ψυχικό και τη Θεσσαλονίκη. 

Sport Vision: Ο νεοεισερχόμενος παίκτης εκ Σερβίας

Σε φάση ανάπτυξης της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα βρίσκεται αυτή την περίοδο ο σερβικός όμιλος Sport Vision με τα εμπορικά σήματα Sport Vision, Buzz και “tike!”. Μάλιστα, το exclusive μοντέλο με ειδικές συλλογές αθλητικών που εκπροσωπείται από την ταμπέλα “tike!”, εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Σύνταγμα με νέο κατάστημα επί της οδού Μητροπόλεως 7, το οποίο ανήκει στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Alpha Bank, Δημήτρη Μαντζούνη και έχει συνολική επιφάνεια 250 τ.μ., ενώ χωρίζεται σε δύο επίπεδα.

Η Sport Vision που εισήλθε στην Ελλάδα προ διετίας και στη χρήση του 2022 είχε κύκλο εργασιών 5,33 εκατομμύρια ευρώ με ζημίες 1,26 εκατομμύρια ευρώ μετά από φόρους από τζίρο 466 χιλιάδες ευρώ και ζημίες 316,34 χιλιάδες ευρώ το 2021. Πρόκειται ωστόσο για επιδόσεις που δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικές στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι η εταιρεία επενδύει σημαντικά στην οργανική ανάπτυξη του δικτύου της και στην πανελλαδική της εξάπλωση, εξ ου και οι ζημίες που προκύπτουν έως τώρα .

Η Sport Vision αποτελεί σήμερα έναν από τους πέντε μεγάλους λιανεμπόρους αθλητικών ειδών στην Ευρώπη – μεταξύ αυτών είναι η Foot Locker αλλά και η JD Sports, όπου και οι τρεις αποτελούν βασικούς συνεργάτες και διανομείς των προϊόντων της Nike.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα το γεγονός ότι η Nike καθορίζει την εξέλιξη στην αγορά αθλητικών ειδών διεθνώς και διαμορφώνει τη δυναμική των επιχειρήσεων που διακινούν τα προϊόντα της, επιλέγοντας ουσιαστικά σε ποιες από αυτές θα διαθέσει τις premium συλλογές της, γεγονός που αποτελεί και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και παράγοντα διαφοροποίησης έναντι του ανταγωνισμού. Σε διεθνές επίπεδο ο όμιλος Sport Vision απασχολεί περισσότερα από 5.800 άτομα προσωπικό και δραστηριοποιείται σε 13 χώρες και τζίρο περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.