28 Απρ 2024
READING

Τι κάνει έναν ηγέτη σπουδαίο;

3 MIN READ

Τι κάνει έναν ηγέτη σπουδαίο;

Τι κάνει έναν ηγέτη σπουδαίο;

Στρατηγικές για αποτελεσματική ηγεσία

Το να ηγείται κανείς, δεν είναι εύκολο. Μοιάζει με την ανάβαση σε ένα άγριο, αχαρτογράφητο βουνό γεμάτο δυσκολίες που δοκιμάζουν την επιμονή και την αυτοπεποίθηση. Οι προκλήσεις είναι πολλές και η καθεμία θέτει σε αμφισβήτηση το πόσο έτοιμος και κατάλληλος είναι κάποιος, για την ανάληψη ηγετικών ευθυνών. 

Το καλό για εκείνους που θέλουν να ενισχύσουν τις ηγετικές τους ικανότητες, είναι ότι υπάρχουν δοκιμασμένες στρατηγικές και μέθοδοι που μπορούν να υιοθετήσουν.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα είναι οι ηγέτες του αύριο;

Πίστη στις ικανότητες της ομάδας

Οι σπουδαίοι ηγέτες έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να αναδεικνύουν τον καλύτερο εαυτό των ομάδων τους. Δεν κοιτάζουν μόνο ό,τι υπάρχει στα χαρτιά – όπως βιογραφικά ή προηγούμενα επιτεύγματα. Αντιθέτως, αφιερώνουν χρόνο για να γνωρίσουν πραγματικά τα μέλη της ομάδας τους, ανακαλύπτοντας σε τι είναι καλός ο καθένας και πού ξεχωρίζουν τα ταλέντα του.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ηγέτες δείχνουν ότι πιστεύουν στην ομάδα τους, δίνοντάς τους την υποστήριξη και το κουράγιο που χρειάζονται για να πετύχουν. Με απλά λόγια, βοηθούν την ομάδα τους να αισθάνεται έτοιμη και σίγουρη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση στο δρόμο προς την επιτυχία.

Σεβασμός: Χτίζοντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον

Ένα αρμονικό και αποτελεσματικό εργασιακό περιβάλλον ευδοκιμεί όταν ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός έχουν προτεραιότητα. Οι έμπειροι ηγέτες, που καλλιεργούν ένα τέτοιο περιβάλλον, βοηθούν να γίνει καλύτερος ο χώρος εργασίας, αποθαρρύνοντας τις τοξικές συμπεριφορές και προωθώντας την ευγένεια και την ευγνωμοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι αισθάνονται ότι εκτιμώνται για τη σκληρή δουλειά και τη συνεισφορά τους.

Οι ηγέτες που καλλιεργούν αυτού του είδους το περιβάλλον, καταφέρνουν να δημιουργούν ένα χώρο όπου όλοι έχουν κίνητρο να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και η ομάδα μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και να έχει επιτυχία.

Ανταπόκριση στις ανάγκες της ομάδας

Οι προνοητικοί ηγέτες ενδιαφέρονται πραγματικά για τους στόχους και τα όνειρα των μελών της ομάδας τους. Αφιερώνουν χρόνο για να καταλάβουν τι θέλει ο καθένας από την καριέρα του και τον βοηθούν να μάθει και να αναπτυχθεί με τρόπους που ταιριάζουν με αυτές τις επιθυμίες, αλλά και τους στόχους της ομάδας.

Γνωρίζοντας τι κάνει κάθε εργαζόμενο να ενθουσιάζεται με τη δουλειά του, οι έξυπνοι ηγέτες μπορούν να δημιουργούν εργασία που οι εργαζόμενοι βρίσκουν ουσιαστική. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ρόλων και καθηκόντων που όχι μόνο ευθυγραμμίζονται με τους ευρύτερους στόχους του οργανισμού, αλλά και συντονίζονται με αυτό για το οποίο κάθε μέλος της ομάδας έχει πάθος, διασφαλίζοντας, φυσικά, ότι η εργασία αυτή ταιριάζει με τη μεγαλύτερη αποστολή της ομάδας.

Δίνοντας αυτονομία με την υπευθυνότητα

Οι αποτελεσματικοί ηγέτες ενδυναμώνουν τις ομάδες τους δίνοντάς τους την ελευθερία να παίρνουν αποφάσεις και να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της ομάδας μπορούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη για διάφορα καθήκοντα, μαζί με την ευθύνη για τα αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα κλειδιά για την αποτελεσματική επιλογή ηγετών

Οι ηγέτες μπορούν να υποστηρίζουν τις ομάδες τους παρέχοντας καθοδήγηση και εμπνέοντας εμπιστοσύνη για τη διαχείριση των διαφόρων τμημάτων της εργασίας τους. Αυτή η μορφή ηγεσίας όχι μόνο βοηθά στην καλύτερη απόδοση της ομάδας, αλλά προωθεί επίσης την ατομική ανάπτυξη και εξέλιξη.

Ποιοι είναι οι μεγάλοι ηγέτες;

Το να γίνει κανείς σπουδαίος ηγέτης σημαίνει να εργάζεται σκληρά για να δημιουργήσει ένα μέρος όπου η ομάδα του θα αισθάνεται ότι υποστηρίζεται και ενθαρρύνεται. Οι καλοί ηγέτες φροντίζουν ώστε ό,τι κάνουν να βοηθά στην ικανοποίηση των αναγκών της ομάδας και στην επίτευξη των στόχων της. Και το καταφέρνουν χτίζοντας εμπιστοσύνη, προωθώντας τον σεβασμό, ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες και -πρώτα απ’ όλα- δίνοντας δύναμη στην ομάδα τους.

Με πληροφορίες από Inc.

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.