28 Απρ 2024
READING

Σταθόπουλος, Tαμβακάκης, Καραμούζης και οι άλλοι dealmakers των funds

8 MIN READ

Σταθόπουλος, Tαμβακάκης, Καραμούζης και οι άλλοι dealmakers των funds

Σταθόπουλος, Tαμβακάκης, Καραμούζης και οι άλλοι dealmakers των funds

O Νίκος Σταθόπουλος, είναι ο Έλληνας επενδυτής και μέτοχος της BC Partners, του fund που ειδικεύεται στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων με 40 δισ. ευρώ περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.

Aπόφοιτος της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και του Κολλεγίου Αθηνών, κάτοχος MBA από το Harvard Business School, αποδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει μία εταιρεία που αποκτά, παρά αποκλειστικά και μόνο στα περιουσιακά στοιχεία της. Από τα γραφεία της BC Partners στη Μέριλμπον του Λονδίνου, σκανάρει την επόμενη κίνησή του, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση για τα κεφάλαια της BC Partners. 

Στις σημαντικότερες τοποθετήσεις που έχει εντάξει ο ίδιος στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο συγκαταλέγονται η τουρκική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Migros, συμφωνία ύψους 3,25 δισ. δολαρίων το 2008, η Com Hem, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η Gruppo Coin, η σημαντικότερη και μεγαλύτερη αλυσίδα ειδών ρουχισμού στην Ιταλία, αντί 1,4 δισ. δολαρίων το 2011, καθώς και η United Group (μέσω της οποίας απέκτησε Wind και Nova), έναντι ποσού 2,6 δισ. ευρώ την άνοιξη του 2019.

Ο άνθρωπος πίσω από τη μεγάλη εξαγορά της Pharmathen

To όνομα του Γιώργου Ανδριόπουλου ακούστηκε ιδιαίτερα και έγινε γνωστό μετά την εξαγορά της Pharmathen από τη BC Partners στην οποία ανήκε και την απόκτησή της από την Partners Group, της οποίας επικεφαλής στην Ελλάδα είναι ο ίδιος. Ο Γιώργος Ανδριόπουλος είναι αντιπρόεδρος στο γραφείο στο Λονδίνο της ομάδας European Private Equity Directs του Partners Group, του διαχειριστή ιδιωτικών αγορών αξίας 135 δισ. δολαρίων με έδρα το Zug της Ελβετίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Partners Group συμμετείχε στις ακόλουθες συναλλαγές: Pharmathen (1,6 δισ. ευρώ), International Schools Partnership (1,9 δισ. ευρώ). Αυτή τη στιγμή κατέχει θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Pharmathen, η οποία ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά ελληνικής εταιρείας από διαχειριστή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Πριν ενταχθεί στο Partners Group, εργάστηκε στην Credit Suisse στην επενδυτική τραπεζική και στην Balfour Beatty σε επενδύσεις σε υποδομές. Είναι κάτοχος MBA από το University of Chicago Booth School of Business και πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Imperial College του Λονδίνου.

Ο Φωτακίδης, η ΔΕΗ, η Vivartia

Ο Αλέξανδρος Φωτακίδης είναι partner στη CVC και επικεφαλής του γραφείου της CVC στην Ελλάδα. Το fund έχει κάνει κινήσεις στη Vivartia έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους τροφίμων, ποτών και εστίασης στην Ελλάδα. Εντάχθηκε στο δυναμικό της CVC το 2006. Είναι υπεύθυνος για το σύνολο των επενδυτικών δραστηριοτήτων της CVC στην Ελλάδα, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την Hellenic Healthcare Group στον κλάδο της υγείας, τη Skroutz, τη Vivartia, τη Δωδώνη, τη ΔΕΗ και την Εθνική Ασφαλιστική. Ως επικεφαλής του γραφείου της CVC στην Ελλάδα ηγήθηκε και συμμετείχε στην αξιολόγηση της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ από το Δεκέμβριο του 2020 και την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ το Σεπτέμβριο του 2021. Προηγουμένως είχε ενεργήσει ως επικεφαλής της ομάδας Capital Markets της CVC και ήταν υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση χρέους εταιρειών χαρτοφυλακίου της CVC, συμπεριλαμβανομένων των Naturgy, CLH, Neptune και PKPE. 

Καραμούζης-Ταμβακάκης: Οι δύο τραπεζικοί

Από το χορό των επενδύσεων στο τρόφιμο δεν λείπουν και ιδιαίτερα γνωστά πρόσωπα της αγορά, πρώην υψηλόβαθμοι τραπεζικοί. Ο λόγος για τον σημερινό πρόεδρο της Grant Thornton και επικεφαλής του επενδυτικού βραχίονα SMERemediumCap, Νίκο Καραμούζη και τον επικεφαλής της EOS Capital Partners, Απόστολο Ταμβακάκη.

Η πόρτα των τροφίμων για τον Νίκο Καραμούζη άνοιξε το 2021 με την είσοδο στην αμιγώς εξαγωγική εταιρεία φρούτων, Krop, με έδρα την Άρτα, η οποία παράγει περί τα 25 εκατομμύρια κιλά φρούτα ετησίως. Η SMERemediumCap συμμετέχει με ποσοστό πλειοψηφίας στην πολλά υποσχόμενη επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο Απόστολος Ταμβακάκης, διατηρεί μέσω της EOS Capital Partners αρκετά πιο έντονη παρουσία στο χώρο των τροφίμων. Μεταξύ των συμμετοχών του είναι η τοποθέτηση από κοινού με το Elikonos 2 SCA Sicar των Τάκη Σολωμού και Παντελή Παπαγεωργίου στην εταιρεία Eurocatering που παράγει τα προϊοντα Φρεσκούλης.

Επιπλέον η EOS Capital συμμετέχει στη Μινέρβα Ελαιουργική, από κοινού με την Deca Investments και το Elikonos 2, στην οποία υπάγονται τόσο τα εμπορικά σήματα Pummaro και Pelargos που κατά το παρελθόν ανήκαν στην Ελαΐς Unilever Ελλάς, όσο και το εργοστάσιο της ντοματοβιομηχανίας στη Γαστούνη.

Κωνσταντίνος Μπήτρος: Το πρόσωπο της HIG

Ένα από τα μεγαλύτερα funds με παρουσία στην Ελλάδα είναι η HIG με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση που υπερβαίνουν σε αξία τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως. Επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Inventio, επενδυτικού οχήματος της HIG στην Ελλάδα είναι ο Κωνσταντίνος Μπήτρος. Είναι ο άνθρωπος που με τον τίτλο του “operating partner” έχει αναλάβει απ’ το 2017 να υλοποιήσει τις επενδύσεις της H.I.G. στη χώρα μας. H HIG είχε επιδείξει και κατά το παρελθόν ενδιαφέρον για τον κλάδο των τροφίμων και τις εταιρείες Νηρέα και Σελόντα, οι οποίες αποκτήθηκαν τελικά από τo εμιρατιανό κρατικό fund Mudabala και την Amerra Capital, που στη συνέχεια συνέστησαν την Avramar. H HIG που δραστηριοποιείται στον κλάδο των logistics, με 6 εταιρείες που έχει εξαγοράσει από το 2020 και ύστερα στοχεύει να διευρύνει την παρουσία της στον τομέα των μεταφορών εμπορευμάτων στον τομέα του last mile, καθετοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την παρουσία της στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επί της ουσίας η HIG που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Inventio, που λειτουργεί ως διαχειριστής των κεφαλαίων του fund, κάνει ήδη διανομές προϊόντων για μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής σε προϊόντα όπως μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές αλλά και ψυχόμενα προϊόντα – τρόφιμα.

H HIG διατηρεί δραστηριότητα και στον τομέα των ταχυμεταφορών μέσω της εταιρείας courier, Easy Mail, η οποία ανήκει στην Βεινόγλου Α.Ε. την εταιρεία logistics που εξαγόρασε στη διάρκεια του 2022. Στον τομέα των ταχυμεταφορών εξετάζει τη μεγέθυνση της Easy Mail, με στόχο να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη στις ταχυμεταφορές. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι εξυπηρετεί πελάτες και στον τομέα του e-commerce. Έχει αποκτήσει διαδοχικά στη χώρα μας τις εταιρείες Μακιός Α.Ε, την Ολυμπιάς-Κανδύλης, τη Βεϊνόγλου Α.Ε, τη Group Unit Hellas, τη Unit Shipping και την Contrade Α.Ε. Στόχος είναι η ενοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών υπό την λειτουργική πλατφόρμα Logistics-Streem Global Α.Ε.

Σολωμός-Παπαγεωργίου: Οι επικεφαλής του Elikonos

Στο Elikonos fund που παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στο τρόφιμο, επικεφαλής είναι ο Τάκης Σολωμός και ο Παντελής Παπαγεωργίου. Στον προσανατολισμό του είναι να αποκτά ποσοστό μειοψηφίας, λειτουργώντας ως growth fund, όπως έκανε ήδη στην εταιρεία κατεψυγμένων ιχθύων, Select Fish Α.Ε. Το Elikonos έχει επίσης τοποθετήσεις στην εταιρεία κατεψυγμένης ζύμης, Ροδούλα, στη Μινέρβα Ελαιουργική (με τη Deca Investments και την EOS Capital), η Etpa Packaging που παράγει συσκευασίες και για τρόφιμα καθώς και η Eurocatering (Φρεσκούλης).

To Diorama και ο Νίκος Κούλης

Στα τρόφιμα δραστηριοποιείται έντονα και η Deca Investments, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων του fund Diorama με τη συμμετοχή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου αλλά και θεσμικών επενδυτών όπως η EBRD. Επικεφαλής της Deca είναι ο Νίκος Κούλης, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου εργάστηκε για 18 χρόνια για εταιρίες όπως η McKinsey & Company, η First Boston Corporation (M & A Group) και η Bear Stearns & Co ως Senior Managing Director . Αργότερα ίδρυσε μια συμβουλευτική εταιρεία M & A, η οποία παρείχε συμβουλευτικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες σε πολλές διεθνείς εταιρείες. To Diorama I – ήδη τρέχει το Diorama II – τοποθετήθηκε σε εταιρείες όπως η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης γνωστή περισσότερο ως ΕΖΑ, η Adam Pack στα προϊόντα συσκευασίας τροφίμων, η Lariplast, στον τομέα των προϊόντων συσκευασίας, η Viva Wallet, η Damavand στον τομέα της επεξεργασίας κονσέρβας ντομάτας. Από το κάδρο των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει δεν λείπει η Μινέρβα, μέσω της οποίας αποκτήθηκε η βιομηχανία συσκευασίας κονσέρβας ντομάτας, Pummaro αλλά και η εταιρεία σαλτσών, κέτσαπ και λοιπών συναφών προϊόντων, Brava (Mediterannean Foods), που επίσης υπάγεται στη Μινέρβα.

Ο Βασίλης και η Νέλλη Κάτσου και το VNK

Ιδιαιτέρως δραστηριο είναι τα τελευταία χρόνια το VNK Capital, επενδυτικό όχημα της Νέλλης και του Βασίλη Κάτσου. Με επενδύσεις στη Pharmaten, στον ιατρικό τουρισμό και στις κλινικές South East Aigaion αλλά και στη Sea Dialysis με έδρα τη Μύκονο, το fund δεν έμεινε μόνο εκεί. Μπήκε μεταξύ άλλων στα τρόφιμα και στην Παλίρροια, στην Cafetex με συνοδοιπόρο τον Γιάννο Μπενόπουλο, ιδρυτή της εταιρείας που διαχειρίζεται το σήμα Coffee Way αλλά και στον τομέα του real estate με συμμετοχή στη Lamda Development και στο The Butterfly Residences, ένα real estate project που αφορά ένα συγκρότημα τεσσάρων ανεξάρτητων πολυτελών κατοικιών με επιφάνεια μεταξύ 360 τ.μ. και 500 τ.μ. στο Καβούρι. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό στην εμφάνιση και στη λειτουργικότητά του ακίνητο, που σχεδίασε το φουτουριστικής φιλοσοφίας αρχιτεκτονικό γραφείο, 314 architecture studio.

Πρόσφατα οι εταιρείες ALTUS LSA και VNK Capital Investments συνήψαν στρατηγική συνεργασία με τη συμμετοχή της VNK Capital Investments σε ποσοστό 25%  επί του μετοχικού κεφαλαίου της τελευταίας. Η ALTUS LSA είναι μια καινοτόμος ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προϊόντων και υπηρεσιών στον διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα των μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Drones).

Αλέξανδρος Φωτακίδης
Βασίλης και Νέλλυ Κάτσου
Κωνσταντίνος Μπήτρος
Νίκος Κούλης
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.