Αποκαλύπτοντας το παγκόσμιο κενό κάλυψης της Wikipedia
Η Wikipedia, η οποία συχνά χαρακτηρίζεται ως η “εγκυκλοπαίδεια του κόσμου”, αποτελεί πρωταρχική πηγή πληροφοριών για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας αποκάλυψε ότι υπάρχει άνιση κάλυψη των παγκόσμιων γεγονότων στην πλατφόρμα.
Η έρευνα αυτή επισημαίνει ότι η Wikipedia τείνει να εστιάζει περισσότερο σε γεγονότα που συμβαίνουν σε πλουσιότερες χώρες, δείχνοντας μια ανισορροπία στον τρόπο με τον οποίο εκπροσωπούνται στον ιστότοπο διάφορα μέρη του κόσμου.
Διαβάστε ακόμα: Μπορεί το ChatGPT για να γίνει το επόμενο Google;
Η άνιση κάλυψη
Σε μια λεπτομερή ανάλυση 17.500 άρθρων από τέσσερις διαφορετικές γλωσσικές εκδόσεις της Wikipedia, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη τάση: τα γεγονότα σε χώρες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστούν στη Wikipedia. Όσο πιο φτωχή ήταν η χώρα, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να καλυφθεί ένα γεγονός, ανεξάρτητα από το μέγεθός του.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν τα διαφορετικά επίπεδα προσοχής που δόθηκαν στις ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βιέννη και την Καμπούλ. Η επίθεση στην Καμπούλ, παρά το γεγονός ότι είχε μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, είχε σημαντικά λιγότερη κάλυψη στη Wikipedia.
Που οφείλεται αυτό;
Η αποκάλυψη της έρευνας προκαλεί ανησυχίες σχετικά με το πόσο δίκαιες και ολοκληρωμένες είναι οι πληροφορίες στη Wikipedia. Οι ερευνητές, πάντως, εκτιμούν ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη πόρων ή σε διαφορετικές συντακτικές προτεραιότητες μεταξύ των γλωσσικών εκδόσεων, παρά σε σκόπιμη προκατάληψη.
Στις μικρότερες κοινότητες της “εγκυκλοπαίδειας”, οι άνθρωποι είναι συχνά πιο διστακτικοί στο να γράφουν για τα τρέχοντα γεγονότα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή έχουν μια πιο παραδοσιακή ιδέα για το τι πρέπει να υπάρχει σε μια εγκυκλοπαίδεια ή επειδή είναι δύσκολο να διατηρηθεί το περιεχόμενο ακριβές και ενημερωμένο με λιγότερους ανθρώπους να συνεισφέρουν.
Επίσης, το τι συμπεριλαμβάνεται ή παραλείπεται στην πλατφόρμα μπορεί να είναι διαφορετικό σε κάθε γλωσσική έκδοση. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες μπορεί να είναι πιο ανοιχτές στο να υπάρχουν άρθρα για αθλητικές προσωπικότητες ή φανταστικούς χαρακτήρες από ότι άλλες. Αυτοί οι διαφορετικοί κανόνες σχετικά με το τι πρέπει να αναρτηθεί ή όχι διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το είδος των άρθρων που βλέπουμε στη Wikipedia.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Wikipedia θέλει ηχητικό λογότυπο
Αντιμετώπιση των ανισοτήτων
Αν και το Wikimedia Foundation δεν έχει αναφερθεί άμεσα στη μελέτη, έχει επίγνωση αυτών των ανισοτήτων και καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας της κάλυψης σε λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές. Η μελέτη αυτή δίνει το έναυσμα για περισσότερη έρευνα και συζητήσεις σχετικά με το να γίνει η πλατφόρμα μια πιο ποικιλόμορφη και πλήρης πηγή πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με τη Wikipedia να αποτελεί βασική πηγή γνώσης, είναι σημαντικό να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανισορροπίες. Ο στόχος είναι όχι μόνο να βελτιωθεί το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας αλλά και να εξασφαλιστεί η ισότιμη εκπροσώπηση όλων των περιοχών του κόσμου, προωθώντας μια πιο περιεκτική και ολοκληρωμένη παγκόσμια αφήγηση.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.