29 Απρ 2024
READING

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απόλυτη ανάγκη

4 MIN READ

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απόλυτη ανάγκη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι απόλυτη ανάγκη

Πέρα από το βιογραφικό σημείωμα

Η συναισθηματική νοημοσύνη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αποτελεσματικής συνεργασίας, στην επιρροή των κινήτρων και στη διαχείριση πολύπλοκων συζητήσεων στον εργασιακό χώρο. Ωστόσο, η αξιολόγηση της συναισθηματικής νοημοσύνης ενός υποψηφίου με βάση μόνο το βιογραφικό του αποτελεί πρόκληση.

Η εμπειρία, η πολιτισμική καταλληλότητα και οι δυνατότητες λαμβάνονται συνήθως υπόψη κατά τη διαδικασία πρόσληψης, αλλά η συναισθηματική νοημοσύνη θα πρέπει επίσης να αποτελεί βασικό κριτήριο. Κι αυτό γιατί συχνά αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το αν κάποιος είναι καλός συνάδελφος και αν δημιουργεί και διατηρεί εμπιστοσύνη με την ποικιλία των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεται, τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού.

Σαφής και μελετημένη επικοινωνία

Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, οι υποψήφιοι που μπορούν να εκφραστούν με σαφήνεια και στοχασμό επιδεικνύουν αυτογνωσία και στοχαστικότητα στις απαντήσεις τους. Οι ιδανικοί υποψήφιοι είναι εκείνοι που μπορούν να διατυπώσουν τις απαντήσεις τους σαν μια συναρπαστική σύντομη ιστορία, με καλά δομημένη αρχή, μέση και τέλος. Επιπλέον, οι υποψήφιοι που κάνουν παύσεις πριν απαντήσουν επιδεικνύουν περίσκεψη και στοχασμό – που είναι ενδεικτικά υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί δεν υιοθετείται το μοντέλο της 4ήμερης εργασίας

Γλώσσα του σώματος

Η παρατήρηση της γλώσσας του σώματος ενός υποψηφίου μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Όταν οι υπεύθυνοι προσλήψεων παρακολουθούν τη γλώσσα του σώματος ενός υποψηφίου, μπορούν να μάθουν για τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος μιμείται τη γλώσσα του σώματος του υπεύθυνου προσλήψεων ή έχει “ανοιχτές” και χαλαρές στάσεις, αυτό μπορεί να δείξει ότι είναι καλός στην κατανόηση και την έκφραση συναισθημάτων.

Η σταθερή χειραψία, η συνεπής οπτική επαφή και η χαλαρή αλλά σίγουρη στάση του σώματος μπορούν να υποδηλώνουν αυξημένη επίγνωση της γλώσσας του σώματος του υποψηφίου, ένα χαρακτηριστικό που συχνά συνδέεται με τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Στοχαστικές ερωτήσεις

Οι υποψήφιοι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να κάνουν στοχαστικές ερωτήσεις που καταδεικνύουν γνήσιο ενδιαφέρον για τους άλλους. Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στον εαυτό τους, ρωτούν για πτυχές όπως οι ανταποδοτικές πτυχές του ρόλου ή ο τρόπος με τον οποίο προωθείται η ομαδική εργασία και η υπευθυνότητα. Αυτή η συνεργατική προσέγγιση σηματοδοτεί την ικανότητά τους να συναισθάνονται και να συνεργάζονται αποτελεσματικά με τους άλλους.

Αντιμετώπιση αδυναμιών

Όταν οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν για τις μεγαλύτερες αδυναμίες τους, η αυθεντικότητα στην αδυναμία είναι σημαντική. Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα δείχνουν ταπεινότητα και αυτογνωσία μοιράζοντας με ειλικρίνεια τις αδυναμίες τους και μιλώντας για το πώς έχουν εργαστεί για να τις βελτιώσουν. Αυτό δείχνει ότι κατανοούν τον εαυτό τους και είναι ανοιχτοί στην προσωπική τους ανάπτυξη. Η επίδειξη αυτού του επιπέδου συναισθηματικής νοημοσύνης συμβάλλει σε ένα θετικό και συνεργατικό εργασιακό περιβάλλον.

Διατύπωση συναισθημάτων

Τα άτομα με συναισθηματική νοημοσύνη είναι ικανά να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα καθώς και τα συναισθήματα των άλλων. Οι υποψήφιοι που μοιράζονται ιστορίες απογοήτευσης ή συζητούν για το πώς ένιωσαν οι άλλοι σε συγκεκριμένα εργασιακά σενάρια αναδεικνύουν την επίγνωση των συναισθημάτων που έχουν οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους.

Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο σύγχρονος τέλειος υποψήφιος για μία θέση εργασίας;

Επαγγελματική συνέχεια

Οι υποψήφιοι που στέλνουν ευχαριστήριο σημείωμα ή ηλεκτρονικό μήνυμα μετά τη συνέντευξη όχι μόνο επιδεικνύουν σωστή εθιμοτυπία αλλά και ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη. Αυτή η χειρονομία δείχνει ότι εκτιμούν τον χρόνο των εν δυνάμει νέων εργοδοτών τους και την προσπάθεια που αυτοί κατέβαλαν για να τους γνωρίσουν καλύτερα. Αντανακλά την ικανότητά τους να λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματα και τις προοπτικές των άλλων, μια ιδιότητα που εκτιμάται ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα συνεργασίας.

Η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο κατά την πρόσληψη. Δίνοντας προσοχή στις λεπτομέρειες, οι υπεύθυνοι προσλήψεων μπορούν να εντοπίσουν υποψηφίους που διαθέτουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό να συμβάλουν θετικά στην εργασιακή κουλτούρα, να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και να προωθήσουν την αποτελεσματική συνεργασία εντός του οργανισμού.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.