28 Απρ 2024
READING

Η σημασία της ευελιξίας του εργατικού δυναμικού

4 MIN READ

Η σημασία της ευελιξίας του εργατικού δυναμικού

Η σημασία της ευελιξίας του εργατικού δυναμικού

Η δύναμη της ευελιξίας του εργατικού δυναμικού

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει μια έννοια έχει αναδειχθεί ως κρίσιμη στρατηγική επιτυχίας: η ευελιξία του εργατικού δυναμικού. Οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της παγκόσμιας έλλειψης εργαζομένων και ταλέντων και συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τη σημασία της ιεράρχησης της ευελιξίας των εργαζομένων. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο όρος και πώς μπορούν οι οργανισμοί να την επιτύχουν;

Η ευελιξία του εργατικού δυναμικού είναι μια στρατηγική προσέγγιση που υιοθετούν οι οργανισμοί για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά και αποδοτικά στις αλλαγές του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εργατικού δυναμικού που μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στις τεχνολογικές εξελίξεις, στις απαιτήσεις των πελατών και σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες

Μια πρόσφατη έκθεση της πλατφόρμας στελέχωσης και πρόσληψης προσωπικού, Kelly International, με τίτλο “Οι τρεις πυλώνες της ανθεκτικότητας του εργατικού δυναμικού” ρίχνει φως σε ορισμένες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ανώτεροι ηγέτες σε όλους τους κλάδους. Μεταξύ αυτών των προκλήσεων είναι ο αγώνας για την εξεύρεση, τη διατήρηση και την πρόσβαση σε ένα ανταγωνιστικό εργατικό δυναμικό. Περίπου τα μισά από τα 1.500 στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν δυσκολίες σε αυτούς τους τομείς, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο αντιμετωπίζει προβλήματα όταν προσπαθεί να προσλάβει ταλέντα για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές διαπραγμάτευσης;

Ενώ οι εταιρείες επενδύουν ενεργά στην αυτοματοποίηση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του εργατικού δυναμικού, η έκθεση δείχνει ότι η πρόοδος είναι άνιση. Περίπου το ένα τρίτο των εταιρειών δεν έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην εφαρμογή της αυτοματοποίησης, παρόλο που κάτι τέτοιο έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει τόσο την επιχειρησιακή τους αποδοτικότητα όσο και την ικανότητα του εργατικού τους δυναμικού να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε διάφορες προκλήσεις.

Βασικές ικανότητες ενός ευέλικτου εργατικού δυναμικού

– Ικανότητα απόκτησης: Οι “ευέλικτοι ηγέτες” -δηλαδή εκείνοι που χειρίζονται με επιτυχία ευέλικτα εργατικά δυναμικά- μπορούν να κλιμακώνουν και να ευθυγραμμίζουν απρόσκοπτα το εργατικό τους δυναμικό ανταποκρινόμενοι στις μεταβαλλόμενες επιχειρηματικές απαιτήσεις. Αυτό περιλαμβάνει την ταχεία πρόσληψη υπαλλήλων με συγκεκριμένα σύνολα δεξιοτήτων ή την επανατοποθέτηση υφιστάμενων υπαλλήλων ανάλογα με τις ανάγκες.

– Ικανότητα βελτιστοποίησης και διατήρησης: Οι ηγέτες υπερέχουν στον εντοπισμό του εσωτερικού δυναμικού και στην προσφορά νέων ευκαιριών στα μέλη της ομάδας τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση των υφιστάμενων εργαζομένων, την παροχή πρόσθετης κατάρτισης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και την προώθηση της αφοσίωσης και της δέσμευσης των εργαζομένων.

– Ετοιμότητα της εταιρείας: Οι “ευέλικτοι ηγέτες” καθιερώνουν αποτελεσματικές διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού και απόκτησης ταλέντων, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα στις αλλαγές. Όταν προκύψει μια κενή θέση εργασίας, διαθέτουν έναν αγωγό ταλέντων έτοιμο να την καλύψει, υποστηριζόμενο από την απαραίτητη τεχνολογία, τα δεδομένα και τις δεξιότητες.

Στρατηγικές για την προώθηση της ευελιξίας του εργατικού δυναμικού

Για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της εξεύρεσης και διατήρησης εξειδικευμένων εργαζομένων και για την αξιοποίηση στο έπακρο της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, οι “ευέλικτοι ηγέτες” συνιστούν διάφορες στρατηγικές που δεν αφορούν τον κλάδο.

– Στρατηγική για το ενδεχόμενο ταλέντο: Περισσότεροι από τους μισούς από τους “ευέλικτους ηγέτες” τονίζουν στην μελέτη τη σημασία της χρήσης διαφορετικών τύπων εργαζομένων, όπως πλήρους απασχόλησης, μερικής απασχόλησης, συμβασιούχων και έκτακτου προσωπικού, για την ενίσχυση της ευελιξίας.

– Προτεραιότητα στις δεξιότητες έναντι των πτυχίων: Περίπου το 68% των εν λόγω ηγετών εστιάζουν περισσότερο στις δεξιότητες ενός υποψηφίου παρά στην επίσημη εκπαίδευσή του. Ενώ ορισμένοι ρόλοι απαιτούν συγκεκριμένα προσόντα, η εξέταση υποψηφίων με τις κατάλληλες τεχνικές δεξιότητες μπορεί να είναι επωφελής σε πολλές περιπτώσεις.

– Χρήση της αυτοματοποίησης με σύνεση: Η αυτοματοποίηση μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα του εργατικού δυναμικού, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρχικά επιπλέον εκπαίδευση των εργαζομένων. Οι καθημερινές εργασίες θα πρέπει να αυτοματοποιούνται, ώστε οι εξειδικευμένοι υπάλληλοι να μπορούν να επικεντρωθούν σε κρίσιμες αρμοδιότητες.

– Εφαρμογή της ταχύρρυθμης κατάρτισης: Η επιτάχυνση της ανάπτυξης δεξιοτήτων μέσω στοχευμένων προγραμμάτων κατάρτισης μπορεί να ανοίξει νέες δεξαμενές ταλέντων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς σκέφτονται οι εταιρείες να γυρίσουν στο γραφείο

– Προσφορά ευελιξίας: Η παροχή επιλογών στους εργαζομένους, όπως η απομακρυσμένη εργασία, οι υβριδικές ρυθμίσεις ή το ευέλικτο ωράριο, μπορεί να ενισχύσει τη διατήρηση και να τους δώσει δύναμη.

– Προώθηση της ποικιλομορφίας: Ένα πραγματικά ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό υπερβαίνει το φύλο ή την εθνικότητα- περιλαμβάνει εργαζόμενους διαφορετικών ηλικιών, επιπέδων εμπειρίας και υπόβαθρου. Αυτή η ποικιλομορφία μπορεί να κάνει το εργατικό δυναμικό κάθε εταιρείας πιο προσαρμοστικό και ευέλικτο.

Για ένα ευέλικτο εργατικό δυναμικό

Οι ηγέτες της ευελιξίας έχουν αποδείξει ότι οι αντισυμβατικές προσεγγίσεις, όπως η προτεραιότητα στις δεξιότητες έναντι των εκπαιδευτικών προσόντων και η πρόσληψη εργατικού δυναμικού πολλών γενεών, μπορούν να αποφέρουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Με την υιοθέτηση αυτών των στρατηγικών και την ευθυγράμμιση της στρατηγικής του εργατικού δυναμικού με τη διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση των επιχειρήσεων, οι οργανισμοί μπορούν να ενισχύσουν την ευελιξία, την ανθεκτικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών τους, εξασφαλίζοντας τη συνεχή ανταγωνιστικότητά τους στον δυναμικό κόσμο των επιχειρήσεων.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.