29 Απρ 2024
READING

Etsy: θα διατηρήσει την πλεονεκτική του θέση απέναντι στους ανερχόμενους online retailers;

3 MIN READ

Etsy: θα διατηρήσει την πλεονεκτική του θέση απέναντι στους ανερχόμενους online retailers;

Etsy: θα διατηρήσει την πλεονεκτική του θέση απέναντι στους ανερχόμενους online retailers;

Η βάση χρηστών του Etsy σημειώνει νέο υψηλό

Το Etsy, το παγκόσμιο online marketplace που είναι γνωστό για τα μοναδικά και χειροποίητα προϊόντα του, έφτασε σε ένα νέο ορόσημο στη βάση των χρηστών του, με ρεκόρ 92 εκατομμυρίων ενεργών αγοραστών το τρίτο τρίμηνο του 2023. Παρά το δύσκολο οικονομικό κλίμα και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει έστω και λίγο (1,2%) τις πωλήσεις της, που έφτασαν τα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν επίσης κατά 7% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, φτάνοντας τα 592 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ οι αριθμοί για το 3ο τρίμηνο αντικατοπτρίζουν μια θετική πορεία, οι προβλέψεις του Etsy για τους επόμενους μήνες είναι διστακτικές. Η εταιρεία πιστεύει ότι οι συνολικές της πωλήσεις μπορεί να μειωθούν λίγο.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί Shein και Temu επιχειρούν να επεκταθούν πέρα από την Κίνα και την Αμερική

Ο ανταγωνισμός

Ο λόγος για τον οποίο δεν αισιοδοξεί για τους επόμενους μήνες είναι ότι η οικονομία είναι ασταθής και ο ανταγωνισμός -κυρίως από τους κινεζικούς online retailers, Temu και Shein- αυξάνεται συνεχώς. Αυτές οι εταιρείες όχι μόνο κατακτούν μεγαλύτερο μέρος της αγοράς αλλά και αυξάνουν το κόστος διαφήμισης. Αυτή η αύξηση καθιστά δυσκολότερο για το Etsy να ανταγωνιστεί σε ορισμένες κατηγορίες.

Η πλατφόρμα δεν αντιμετωπίζει ανταγωνισμό μόνο από παγκόσμιους διαδικτυακούς retailers, αλλά και από παραδοσιακούς retailers που επεκτείνονται στην online αγορά χειροποίητων προϊόντων.

Στρατηγικές μεταβιβάσεις και επενδύσεις

Η εταιρεία πήρε επίσης στρατηγικές αποφάσεις, πουλώντας την ηλεκτρονική αγορά Elo7, με έδρα τη Βραζιλία, στην Enjoei. Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την εξαγορά της Elo7 από το Etsy το 2021 έναντι 200 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, το Etsy επενδύει στην ενίσχυση της πλατφόρμας του για να παρέχει καλύτερη εμπειρία αγορών. Προσθέτει έξυπνες λειτουργίες αναζήτησης για να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρουν αυτό που θέλουν πιο εύκολα και υποσχέσεις όπως “get it on time or get your money back” για να διασφαλίσει ότι οι αγοραστές και οι πωλητές εμπιστεύονται την ιστοσελίδα.

Εμπειρία της πλατφόρμας και οικονομικές προοπτικές

Αναλυτές της αγοράς έχουν επισημάνει ότι η πλατφόρμα του Etsy φαίνεται υπερβολικά φορτωμένη και ακατάστατη, επηρεάζοντας ενδεχομένως την εμπειρία του αγοραστή και οδηγώντας σε χαμηλότερα ποσοστά μετατροπής. Για να το διορθώσει αυτό, η εταιρεία εργάζεται για να κάνει την ιστοσελίδα της πιο εύχρηστη.

Διαβάστε ακόμα: Πώς βγήκε το Etsy από την πανδημία

Σε οικονομικό επίπεδο, το Etsy είναι εξαιρετικά προσεκτικό στις προβλέψεις του, κάτι που ορισμένοι αναλυτές εικάζουν ότι μπορεί να είναι μια στρατηγική κίνηση για τη διαχείριση των προσδοκιών. Ωστόσο, αυτή η επιφυλακτικότητα δείχνει επίσης την αναγνώριση από την εταιρεία της σημαντικής εργασίας που απαιτείται για την πλήρη βελτιστοποίηση της πρότασής της.

Τι ακολουθεί για το Etsy

Η πλατφόρμα βρίσκεται σε ένα σημαντικό σημείο όπου προσπαθεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει κάποιες δύσκολες προκλήσεις. Με τη μοναδική της θέση στην αγορά, η εταιρεία παραμένει αισιόδοξη για τη διατήρηση της ελκυστικότητάς της μεταξύ των καταναλωτών που δίνουν προτεραιότητα στο αυθεντικό και το χειροποίητο. Με την εορταστική περίοδο να πλησιάζει, όλοι παρακολουθούν για να δουν πώς θα τα πάει το Etsy έναντι άλλων ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.