26 Απρ 2024
READING

Tα μεγάλα στοιχήματα του ΟΤΕ σε 5G και οπτική ίνα

5 MIN READ

Tα μεγάλα στοιχήματα του ΟΤΕ σε 5G και οπτική ίνα

Tα μεγάλα στοιχήματα του ΟΤΕ σε 5G και οπτική ίνα

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου η διείσδυση των κινητών τηλεφώνων άγγιξε στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 το 81%, παρουσιάζεται πεδίον δόξης λαμπρόν για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών μέσα από την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και τεχνολογιών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος ΟΤΕ δίνει έμφαση στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στον τομέα τηλεφωνίας μέσω της Cosmote. Eίναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στο δεύτερο τρίμηνο του έτους οι χρήστες της εφαρμογής Cosmote έφτασαν στα 3,7 εκατομμύρια, δεδομένου ότι η εφαρμογή αποτελεί το σημαντικότερο ψηφιακό σημείο επαφής της εταιρείας με τον πελάτη. Μέσω αυτής της εφαρμογής υφίσταται η δυνατότητα ανανέωσης συνδρομής, πακέτου δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, πληρωμής λογαριασμών και παραγγελιών για πρόσθετες υπηρεσίες του ΟΤΕ. Επίσης λανσαρίστηκε η “Cosmote Neo”, όπου όλα γίνονται πλήρως ψηφιακά, διευκολύνοντας τους πελάτες της εταιρείας. Η εγγραφή στην υπηρεσία γίνεται με μία selfie και η διαδικασία ταυτοποίησης μέσω του My Cosmote App.

Η COSMΟΤΕ συνεχίζει τις θετικές τάσεις των προηγούμενων περιόδων, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 5,3% στους συνδρομητές συμβολαίου. Η συνολική της συνδρομητική βάση άγγιξε τα 7,4 εκατομμύρια, στο εξάμηνο του 2023 αυξημένη κατά 0,7%. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της συνδρομητικής βάσης οφείλεται στο ισχυρό και αξιόπιστο δίκτυο της Cosmote, στην ικανοποίηση των πελατών, όπως αποτυπώνονται σε αρκετές από τις μετρήσεις στην αγορά των παρόχων αλλά και στη συνεχή ανάπτυξη του δικτύου 5G. 

Σημειώνεται ότι η Cosmote συνεχίζει να επεκτείνει το 5G δίκτυό της, με πληθυσμιακή κάλυψη που υπερβαίνει πλέον το 85% πλησιάζοντας πολύ γρήγορα το στόχο του 90% στο τέλος του 2023. Η Αθήνα έχει ήδη καταγράψει κάλυψη 97% ενώ η Θεσσαλονίκη και άλλες 37 πόλεις στην Ελλάδα καταγράφουν ήδη κάλυψη άνω του 90%, ενώ οι ταχύτητες υπερβαίνουν σε κάποιες περιοχές το 1Gbps. Η COSMΟΤΕ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση δεδομένων μέσω 4G/4G+/5G, και παράλληλα ενισχύει τα έσοδά της, «χτίζοντας» στην αυξανόμενη χρήση δεδομένων και τη συνολική υπεροχή του δικτύου της. Την ίδια στιγμή η Cosmote αναδείχθηκε για 7η συνεχή χρονιά ως το ταχύτερο δίκτυο κινητής από τα Speedtest Awards της Ookla. 

O όμιλος OTE έχει καταφέρει να διατηρεί τη θέση του στην αγορά και συνεχίσει να επωφελείται από τις προηγμένες υποδομές δικτύων που διαθέτει, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Η εξυπηρέτηση των πελατών, οι προηγμένες υπηρεσίες και η ισχυρή μάρκα της Cosmote, αποτελούν κάποια από τα βασικά πλεονεκτήματα που επιβεβαιώνονται από τις έρευνες αγοράς και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς χρηματοοικονομικής του θέσης στην εγχώρια αγορά. 

Το στοίχημα της οπτικής ίνας

Θα πρέπει να πούμε ότι οπτική ίνα συνιστά την κρισιμότερη παράμετρο για τη βελτίωση των επιδόσεων της Ελλάδας στον δείκτη Digital Economy and Society Index (DESI), όπου μέχρι πρότινος η χώρα μας καταλάμβανε την 25η θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι συμπεριλαμβανομένων των ΟΤΕ – Cosmote, Vodafone, Nova-Wind, ΔΕΗ, Inalan, Grid Telecom – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επιδιώκουν να πετύχουν επαρκή κάλυψη της Ελλάδας με δίκτυα οπτικών ινών, με ορόσημο το 2027, οπότε οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα έχουν ολοκληρώσει τις επενδύσεις τους. Στην περίπτωση του ΟΤΕ έως τα τέλη του 2022 σχεδόν 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέκτησαν πρόσβαση σε εγγυημένες ταχύτητες 1 Gbps μέσω του Cosmote Fiber και περισσότερα από 3 εκατ. θα έχουν αποκτήσει πρόσβαση έως και το τέλος του 2027.

Προκειμένου να ενισχύσει τη διείσδυσή του στον τομέα των οπτικών ινών, ο ΟΤΕ έχει εντατικοποιήσει τις προσφορές του στους συνδρομητές σε συνεχή βάση μέσω της επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών. Η επιχείρηση κατέγραψε αύξηση στους συνδρομητές οπτικών ινών κατά 7% στο πρώτο μισό της χρονιάς με 67 χιλιάδες καθαρές προσθήκες, όλες από συνδέσεις Fiber to the Home (FTTH). Ο συνολικός αριθμός συνδρομητών οπτικών ινών (FTTx) ανήλθε σε 1,5 εκατομμύρια ενώ η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών οπτικής ίνας αυξήθηκε περαιτέρω σε 64,7%. Το ποσοστό των συνδρομητών που τρέχουν με ταχύτητες 100Mbps ή μεγαλύτερες έχει αγγίξει το 46% των συνδέσεων οπτικών ινών, αυξημένο σε σύγκριση με το 43% ένα χρόνο πριν. 

Συνεχίζεται όμως και η επένδυση σε Fiber To The Home – έφτασε περίπου τα 1,1 εκατομμύρια σπίτια στο τέλος Ιουνίου 2023 και σχεδιάζει να επιταχύνει περαιτέρω την ανάπτυξη του FTTH με στόχο να φτάσει περίπου τα 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς. Ο ΟΤΕ συνέχισε να αυξάνει την πελατειακή βάση FTTH καταγράφοντας ισχυρές αυξήσεις στους συνδρομητές το πρώτο εξάμηνο του 2023, στις 56 χιλιάδες, με το συνολικό αριθμό συνδρομητών FTTH να φθάνει τις 194 χιλιάδες, ή το 12,8% της συνολικής πελατειακής βάσης, σημαντικά αυξημένο από το 6,5% ένα χρόνο πριν. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ – ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών – αυξήθηκε σε 19%, από 14% πέρυσι. Σε αυτό συνέβαλαν η συνεχής επέκταση του δικτύου, καθώς και στοχευμένες προωθητικές ενέργειες. 

Η συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote

Τη 13 Ιουλίου 2023 τα Διοικητικά Συμβούλια των Εταιρειών ΟΤΕ και Cosmote αποφάσισαν την έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης με απορρόφηση της 100% θυγατρικής Cosmote. Μέσω της παραπάνω διαδικασίας στόχος είναι η απλοποίηση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών του Ομίλου, καθώς και η αποτελεσματικότερη διοικητική οργάνωση. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.