Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα της Lamda Development στο Ελληνικό, με την εταιρεία να έχει παραδώσει ήδη ορισμένα project, ενώ κάποια άλλα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.
Όπως παραδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου, οι στόχοι για τα επιμέρους έργα αστικής ανάπλασης για την πρώτη φάση του Ελληνικού μέχρι και το 2026 μπορούν να χαρακτηριστούν «επιθετικοί», πρόσθεσε όμως ότι «η μέχρι σήμερα εξέλιξη των έργων δείχνει ότι μπορούμε να τους πετύχουμε στο μεγαλύτερο βαθμό».
Ο κ. Αθανασίου αναλύοντας τις εξελίξεις μέχρι σήμερα, παρουσιάστηκε αισιόδοξος, καθώς, όπως εξήγησε, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα, τα οποία μάλιστα ήταν αυτά που απαιτούσαν και τον περισσότερο χρόνο. «Όσα καταφέραμε μέχρι σήμερα (διαγωνισμοί, μελέτες, αδειοδοτήσεις) αποτελούν τα πλέον χρονοβόρα σημεία ενός έργου αστικής ανάπλασης», ξεκαθάρισε και τόνισε πως αυτό είναι ένα «γεγονός που μας επιτρέπει πλέον να προχωρούμε με γρήγορα βήματα».
Η οικονομική εξασφάλιση του έργου και τα προβλήματα
Ο ισχυρός άνδρας της Lamda Development ξεκαθάρισε πάντως ότι, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το κράτος να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που θα σχετίζεται με τις διαδικασίες αδειοδότησης και εργασίας ανθρώπινου δυναμικού που προέρχεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα απασχοληθεί στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού παρουσιάζεται σε πολλούς σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, εκτός από τον κλάδο των κατασκευών, και έδωσε ως παραδείγματα τον τουρισμό και την εστίαση.
Μάλιστα, σημείωσε ότι ο συγκεκριμένος παράγοντας οδηγεί σε σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα και στην εκτέλεση των κατασκευαστικών εργασιών.Όπως πάντως έγινε γνωστό, η αύξηση του κόστους στο συγκεκριμένο έργο έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές πώλησης.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, υπενθύμισε ότι μέχρι το 2010 τη χώρα μας χαρακτήριζε το πολύ υψηλό επίπεδο, η οικονομική κρίση όμως είχε ως αποτέλεσμα την «εξαφάνιση» μεγάλων έργων και την αποχώρηση σημαντικών στελεχών στο εξωτερικό. Ταυτοχρόνως, η ύφεση αυτή οδήγησε την νέα γενιά μακριά από σπουδές που σχετίζονται με κατασκευαστικά έργα, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας παρουσιάζει διαχρονικά σημαντικά προβλήματα στον τομέα της αδειοδότησης.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα το οποίο παρουσιάζει ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος, η Lamda προχώρησε στην απόφαση να συνεργαστεί και με ορισμένους ξένους ομίλους, Για παράδειγμα, η Bouygues -μαζί με την Intrakat- ανέλαβε την κατασκευή του Riviera Tower, ενώ σε ορισμένα έργα του Ελληνικού συμμετέχουν ορισμένες μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες (πχ η Εθνοκάτ, σε συνεργασία με την Άκτωρ, για το project “The Cove Residencies”).
Αξιζει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτικά η επένδυση είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Μάλιστα, με «όπλο« την εξαιρετική προπώληση, έχουν εκδοθεί δύο ομόλογα ύψος 550 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν σταθερό επιτόκιο, ενώ παράλληλα η LAMDA διαθέτει κεφάλαια από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.
Μια «μικρή Αθήνα» στην «καρδιά» του Ελληνικού
Το τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις πρώτες οικιστικές αναπλάσεις που τέθηκαν προς πώληση στο Ελληνικό (οικόπεδα για Βίλες, riviera Tower, the Cove Residences) οδήγησαν την Lamda Development στον σχεδιασμό και την έναρξη υλοποίησης ενός νέου μεγάλου Project με την ονομασία «Little Athens».
Πρόκειται για μια μικρή πολιτεία τοποθετημένη στην καρδιά του The Ellinikon, προσβάσιμη για όλους που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα σύγχρονο τρόπο ζωής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται ως γειτονιά των 15 λεπτών, καθώς οι κάτοικοί της θα μπορούν να επωφεληθούν από όσα προσφέρει το Ελληνικό άμεσα, έχοντας πρόσβαση εντός 15 λεπτών.
Αποτελεί ένα συνδυασμό κτηρίων υψηλής και χαμηλής δόμησης σχεδιασμένα τόσο από Έλληνες όσο και από διεθνείς αρχιτέκτονες. Πλεονεκτήματα της νέας γειτονιάς θεωρούνται η κοντινή απόσταση από το πάρκο και την παραλία, καθώς και το εύρος εμπορικών καταστημάτων και δραστηριοτήτων για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων.
Στόχος είναι η νέα οικιστική ανάπτυξη να ξεκινήσει το 2024 και να ολοκληρωθεί το 2027. Στο πλάνο περιλαμβάνονται 1.230 κτίσματα, εκ των οποίων τα 1.115 θα είναι κατοικίες και τα 115 θα προορίζονται για καταστήματα λιανικής και θα βρίσκονται στο ισόγειο των κτηρίων.
Τι περιλαμβάνει αναλυτικά το πλάνο
•Park Rise με κτίρια 50 μέτρων, 12 και 8 ορόφων σχεδιασμένα από τον Δανό Bjarke Ingels. Περιλαμβάνουν 88 διαμερίσματα επιφάνειας 70 έως 350 τ.μ.
•Ανάπτυξη με 7 κτίρια καταστημάτων και 156 διαμερισμάτων επιφάνειας 60 έως 300 τ.μ., με την υπογραφή της 314 Architects.
•Συγκρότημα 9 κτιρίων με 79 διαμερίσματα με χαρακτηριστικό τους τα στρογγυλά μπαλκόνια, επιφάνειας 60 έως 200 τ.μ., σχεδιασμένα επίσης από το γραφείο 314 Architects,
•Συγκρότημα 56 διαμερισμάτων σε σχέδια της Deda & Architects
•Συγκρότημα 80 διαμερισμάτων (Tsolakis Architects)
Οι στόχοι της Lamda και οι πρώτες πωλήσεις
Στον σχεδιασμό της Lamda Development τα υπό σχεδιασμό διαμερίσματα υπολογίζεται να αποφέρουν στα ταμεία της μικτά έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το κέρδος να ανέρχεται στα 447 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί προς πώληση σχεδόν 30 κατοικίες, οι τιμές των οποίων ξεκίνησαν από 6.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με το φθηνότερο να πωλείται στα 350.000 ευρώ.
Το 28% των ιδιοκτησιών πουλήθηκε σε κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Έλληνες της διασποράς, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί από το 2024 και μετά, με την έναρξη της εκτός συνόρων καμπάνιας marketing του Ελληνικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Lamda αποφάσισε να προχωρήσει -και- στην δημιουργία κατοικιών και στον πύργο που αρχικά προοριζόταν ως πύργος γραφείων της Eurobank.
Ειδικότερα, θα δημιουργηθούν γραφειακοί χώροι 50.000 τ.μ., ενώ ταυτόχρονα θα κατασκευαστούν και περίπου 45 διαμερίσματα σε 15 ορόφους.
Ενισχυμένη η Lamda Malls
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, στη Little Athens, σημαντικό ρόλο αποκτά και η Lamda Malls.
Συγκεκριμένα, τα καταστήματα και οι χώροι που θα δημιουργούν για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, θα περάσουν στην εταιρεία διαχείρισης των εμπορικών κέντρων της Lamda Development.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.