17 Ιαν 2025
READING

Πώς ο Αλέξανδρος Εξάρχου έφτασε να πρωταγωνιστεί στον χάρτη των εγχώριων deals

4 MIN READ

Πώς ο Αλέξανδρος Εξάρχου έφτασε να πρωταγωνιστεί στον χάρτη των εγχώριων deals

Πώς ο Αλέξανδρος Εξάρχου έφτασε να πρωταγωνιστεί στον χάρτη των εγχώριων deals

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου δεν μπορεί να κρατά άλλο ρόλο, παρά τον πρωταγωνιστικό. Αυτό αποδεικνύουν οι κινήσεις που έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του εφοπλιστικού διδύμου Δημήτρη Μπάκου – Γιάννη Καϋμενάκη.

Οι προσπάθειες να δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη της εγχώριας κατασκευαστικής αγοράς ευοδώθηκαν μόλις χθες, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού άναψε το πράσινο φως για την εξαγορά του Άκτωρα από την Intrakat. Έτσι ξεκινά η νέα σελίδα ενός ομίλου που θα έχει ανεκτέλεστο έργο 5 δισεκατομμυρίων, χαρτοφυλάκιο 370 έργων σε κατασκευές, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις και ενέργεια, έσοδα υψηλότερα του 1 δισ. και 3.000 εργαζόμενους.

Μία εξέλιξη που ήταν σίγουρα ευσεβής πόθος στο μυαλό του Αλέξανδρου Εξάρχου από την εποχή που τοποθετήθηκε ως διευθύνων σύμβουλος στην Άκτωρ τον Ιούλιο του 2018, από τους αδελφούς Καλλιτσάντση, οι οποίοι ανέλαβαν τότε τη διοίκηση του Ελλάκτωρα. Στη δίνη των συγκρούσεων με την ολλανδική Reggeborgh, αλλά και του εμφυλίου που ξέσπασε στην ιστορική κατασκευαστική, ο Αλέξανδρος Εξάρχου παραιτείται, αλλά δε μένει άπραγος. 

Εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Μπάκου και Καυμενάκη, που διατηρούσαν επιχειρήσεις στη μέση Ανατολή και στην Ελλάδα ήταν γνωστοί για την ιδιοκτησία του Αστέρα Τρίπολης, οι οποίοι είχαν τον έλεγχο του 25% στον Ελλάκτωρα. Οι εφοπλιστές αποχώρησαν επίσης λόγω διενέξεων με τον Χένρι Χόλτερμαν, αλλά χάρη στην έμπνευση Εξάρχου χτυπούν την πόρτα του Σωκράτη Κόκκαλη και γίνονται βασικοί μέτοχοι στην Intrakat. Ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει βάλει πλώρη για να χτίσει μία νέα κατασκευαστική δύναμη στα νότια Βαλκάνια. Του απομένει να συμπληρώσει το κομμάτι του παζλ για να αναρριχηθεί στη λίστα με τους κορυφαίους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας και το πετυχαίνει γυρνώντας στην εταιρεία από την οποία έφυγε, έχοντας υπογράψει μεγάλα έργα, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης. Το τίμημα για ένα από τα σημαντικότερα deals του 2022 ήταν 214 εκατομμύρια και η συμφωνία μπαίνει στις ράγες από σήμερα.

Ανεξάρτητα από το πόσο σύντομα θα επιτευχθούν οι στόχοι του δεύτερου σε μεγέθη κατασκευαστικού πόλου, οι κινήσεις Εξάρχου δικαιώνουν την οικογένειά του, που επέμεινε ο Αλέξανδρος Εξάρχου να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Και ο ίδιος, πάντως, δεν πήρε αυτή τη συμβουλή αψήφιστα, αφού σπούδασε μεν στη Νομική, αλλά έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο των Κατασκευών και δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο, αποκτώντας 25ετή εμπειρία στα δημόσια έργα, σε όλα τα στάδια της παραγωγής τους, από το σχεδιασμό και τη μελέτη έως την κατασκευή και τη διαχείριση των διεκδικήσεων (claims) σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Εξάλλου, εκτός από CEO του Άκτωρα, έχει διατελέσει managing director της Exarchou & Rosendberg International Ltd, νομική εταιρεία που εξειδικεύεται σε διεκδικήσεις (claims) στον τομέα των κατασκευών, πρόεδρος και CEO των εταιρειών ΕΝΜ Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. στον τομέα μελετών και διαχείρισης μεγάλων υδραυλικών έργων και της εταιρείας LEEAD Consulting A.E. που ειδικεύεται στις μελέτες έργων στο εξωτερικό και στο project management καθώς και διευθύνων σύμβουλος της Εξάρχου & Συνεργάτες Α.Ε., εταιρεία συμβούλων κατασκευαστικών συμβάσεων.

Οι τράπεζες & τα media

Το success story στις κατασκευές δεν αρκούσε για τον Αλέξανδρο Εξάρχου, που κατέστησε την Thrinvest, όπως λέγεται το επενδυτικό όχημα, βασικό μέτοχο της Παγκρήτιας Τράπεζας. Η τριανδρία των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου έπαιξε το ρόλο του λευκού ιππότη, όταν προέκυψε η δυστοκία κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αφότου η Lyktos, εταιρεία συμφερόντων του Μιχάλη Σάλλα υπαναχώρησε από την αρχική πρόθεσή της να καλύψει την ΑΜΚ της Παγκρήτιας. Στον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα που δημιουργεί ο Αλέξανδρος Εξάρχου θα συμπεριληφθεί η HSBC, ενώ το ραντάρ του manager είχε πιάσει τις συνεταιριστικές τράπεζες Χανίων και Σερρών, με το deal να ολοκληρώνεται επιτυχώς με τη δεύτερη. Αποτέλεσμα των κινήσεων Εξάρχου ήταν να καλυφθεί το κενό με 64 εκατομμύρια για την απόκτηση του 32,4% της Παγκρήτιας Τράπεζας. 

Κι αυτό ήταν το πρελούδιο για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού σε μία ακόμα «πολύπαθη» τράπεζα, την Αττικής. Η Thrinvest τοποθετεί επίσης 64 εκατ. για να αποκτήσει το 10%, διασώζοντας την Attica Bank. Στις αρχές του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια, για να δημιουργηθεί ένας όμιλος με ενεργητικό 8 δισεκατομμυρίων. 

Λιγότερο δραστήριος, και ίσως επιλεκτικός, είναι ο Αλέξανδρος Εξάρχου, στις τοποθετήσεις του στα media. Το επενδυτικό όχημα του οποίου τα κεφάλαια διαχειρίζεται έχει τοποθετηθεί στα κανάλια Action 24 και Attica TV, όπως και στο flash.gr. 

Εξαιρουμένων των επενδύσεων στα ΜΜΕ, τα deals του επιχειρηματία έχουν αξία 464 εκατομμυρίων, αλλά όλα δείχνουν πως δε θα σταματήσει εκεί. Δεδομένης, αφενός της τάσης συγκέντρωσης των ελληνικών επιχειρήσεων, αφετέρου της… αεικινησίας του Αλέξανδρου Εξάρχου, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλες εξαγορές, κι όχι μόνο σε κλάδους όπου έχει ήδη δραστηριοποιηθεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.