28 Απρ 2024
READING

Το ποντάρισμα της H&M στην Ελλάδα

3 MIN READ

Το ποντάρισμα της H&M στην Ελλάδα

Το ποντάρισμα της H&M στην Ελλάδα

Με σταθερά ανοδική πορεία κινείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η H&M, η οποία εκτός από μία ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη μάρκα ένδυσης και υπόδησης στη χώρα, έχει καταφέρει να αποτελέσει και μία από τις προτιμητέες εταιρείες για τους Έλληνες καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση πάντως βρίσκεται σημαντικά πίσω από την βασική της ανταγωνίστρια τη Zara στον τομέα του fast fashion, όπου δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες. 

Η επιστροφή στα κέρδη

Το 2022 η H&M κινήθηκε έντονα θετικά, έχοντας καταφέρει να ανασυντάξει τις δυνάμεις της μετά την πανδημία η οποία επηρέασαν τόσο την ίδια όσο και το σύνολο του λιανεμπορίου στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου λόγω της διακοπής λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων. Στην Ελλάδα για H&M σε σύγκριση με τον ισχυρό της ανταγωνιστή τον όμιλο ITX (Zara, Oysho, Berska, Massimo Dutti κ.λπ.), ο τζίρος ήταν 122,39 εκατομμύρια ευρώ του 2021. Ο σουηδικός όμιλος κατέγραψε καθαρά κέρδη ύψους 3,7 εκατ. στην χώρα μας στη χρήση του 2022 πετυχαίνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 49%. Για το 2023 τα μεγέθη της εταιρείας θα είναι ακόμα περισσότερο ανοδικά. Παρόλ’ αυτά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του δικτύου της κινείται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα. Επί του παρόντος διατηρεί 36 σημεία πώλησης στη χώρα μας, έχοντας διακόψει σχετικά πρόσφατα τη λειτουργία του καταστήματος στο πρώην εμπορικό κέντρο, Athens Heart, λόγω του ότι το συγκεκριμένο κτίριο πουλήθηκε στην Premia, η οποία κατασκευάζει κτίριο γραφείων, στο οποίο θα στεγάζονται προσεχώς οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στην οικονομική περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 2022, η Η&Μ σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 49% στην χώρα μας, στα 182,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων ύψους 1,4 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν επίσης κέρδη ύψους 6,29 εκατ. ευρώ το 2022, έναντι ζημίων ύψους 1,79 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ και το αποτέλεσμα μετά φόρων είναι κερδοφόρο, συνολικού ύψους 3,75 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων ύψους -6,63 εκατ. ευρώ κατά την χρήση του 2021, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 156% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι η H&M στην Ελλάδα κατέγραψε ζημιογόνα αποτελέσματα μετά από φόρους, που έφτασαν τα 6,77 εκατομμύρια ευρώ το 2021, όταν ακόμα και στη χρονιά των lockdown, το 2020 η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους 2,28 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία επηρεάστηκε έντονα στη διάρκεια του 2021 από την εκτόξευση των λοιπών εξόδων της που από 107 χιλιάδες ευρώ την προηγούμενη χρονιά εκτοξεύτηκαν στα 6,47 εκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό προκύπτει από φορολογικό πρόστιμο – προσαύξηση που επιβλήθηκε στην εταιρεία. Ωστόσο το ισχυρό της ταμείο στα 24,7 εκατομμύρια ευρώ, είναι αυτό που της διασφαλίζει ισχυρή ρευστότητα.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας της H&M

Σε διεθνές επίπεδο η H&M διαφοροποιείται, ενσωματώνοντας εμπορικά σήματα τρίτων στο χαρτοφυλάκιό της. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει προσθέσει περίπου 70 brands στην ηλεκτρονική της πλατφόρμα της σε κάποιες από τις αγορές όπου δραστηριοποιείται.  Μεταξύ αυτών είναι είδη αθλητικών ειδών και καλλυντικά μέχρι είδη σπιτιού, ενώ η Helena Helmersson, διευθύνουσα σύμβουλος της H&M, προανήγγειλε πρόσφατα την επέκταση του συγκεκριμένου σχήματος λειτουργίας και σε άλλες αγορές όπου η αλυσίδα έχει παρουσία. Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση τα οργανωμένα logistics και άλλες υποδομές και ως εκ τούτου θα επεκταθεί σταδιακά. Προς το παρόν είναι κάτι που δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα, όπου η H&M διατηρεί διαδικτυακές πωλήσεις.

Θεωρείται ωστόσο ιδιαίτερα πιθανό να το δούμε σύντομα και στη χώρα μας, με σκοπό την ενίσχυση της δραστηριότητας και των οικονομικών μεγεθών της αλυσίδας αλλά και ως κίνηση διαφοροποίησης από τον ευρύτερο ανταγωνισμό της και κυρίως από τον όμιλο ITX που αποτελεί το αντίπαλον δέος για τους Σουηδούς της H&M. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.