04 Ιαν 2025
READING

Μπορούν τα second-hand να ξεπεράσουν τα καινούργια ρούχα;

3 MIN READ

Μπορούν τα second-hand να ξεπεράσουν τα καινούργια ρούχα;

Μπορούν τα second-hand να ξεπεράσουν τα καινούργια ρούχα;

Ένα δίλημμα βιωσιμότητας

Η βιομηχανία της μόδας, η οποία επικρίνεται εδώ και καιρό για το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλα βήματα προς την κατεύθυνση της προώθησης της βιωσιμότητας. Τα second-hand, vintage και thrift στυλ δεν έχουν γίνει απλώς μια δήλωση προσωπικής αισθητικής, αλλά θεωρούνται επίσης σήματα οικολογικής συνείδησης.

Ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης για τη βιωσιμότητα, WRAP (Waste and Resources Action Programme), αποκαλύπτει μια απογοητευτική αλήθεια: η ραγδαία αύξηση της παραγωγής νέων ενδυμάτων υπονομεύει σημαντικά τα οφέλη του κινήματος των second-hand ρούχων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το resale βιώνει αλματώδη άνοδο;

Textiles 2030: Ένα όραμα που υπονομεύεται

Η πρωτοβουλία “Κλωστοϋφαντουργία 2030” της WRAP ξεκίνησε με πολλές φανφάρες το 2021. Σχεδιάστηκε για να συσπειρώσει τη βρετανική -και όχι μόνο- βιομηχανία της μόδας προς μια ουσιαστική περιβαλλοντική αλλαγή με τη μείωση της χρήσης άνθρακα και νερού. Με στόχους που είχαν τεθεί για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% και μείωση της χρήσης νερού κατά 30% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η πρωτοβουλία είχε την υποστήριξη περισσότερων από 130 επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων γνωστών ονομάτων όπως η Asos και η Primark, που αντιπροσωπεύουν το 62% της βρετανικής αγοράς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία

Παρά τη συλλογική προσπάθεια, τα τελευταία ευρήματα της WRAP είναι ανησυχητικά. Η αύξηση κατά 13% στην παραγωγή νέων ρούχων από το 2019 έως το 2022 έχει ουσιαστικά ακυρώσει κάθε πρόοδο που έχει σημειωθεί. Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι: ανά κάτοικο, αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από 17,5 κιλά νέων ρούχων, που ισοδυναμεί με περίπου 28 νέα είδη ανά άτομο στη Βρετανία. Αυτή η αύξηση έχει οδηγήσει σε καθαρή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μόνο κατά 2%, ενώ η χρήση νερού έχει στην πραγματικότητα σημειώσει αύξηση κατά 8%.

Το περιβαλλοντικό κόστος του βαμβακιού

Το βαμβάκι, βασικό συστατικό της βιομηχανίας μόδας, παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής λόγω του μεγάλου αποτυπώματος νερού που έχει – αντιπροσωπεύει το 84% του συνολικού υδάτινου αποτυπώματος της μόδας. Αν και το 71% του βαμβακιού που χρησιμοποιείται από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Textiles 2030 προέρχεται πλέον από βιώσιμες πηγές, τα αυξημένα επίπεδα παραγωγής εξανεμίζουν τα πιθανά οφέλη.

Στρατηγικές για βιώσιμη μόδα

Η έκθεση υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για τη βιομηχανία της μόδας να υιοθετήσει πιο βιώσιμο σχεδιασμό, επιχειρηματικά μοντέλα και καταναλωτικές πρακτικές. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι εστιάζοντας στη δημιουργία ρούχων με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ενσωματώνοντας μεγαλύτερο ποσοστό ανακυκλωμένων υλικών, ο κλάδος θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 12% και να μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 18%.

Τι γίνεται με τη second-hand αγορά

Ενώ όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς τα μεταχειρισμένα και τα vintage ρούχα, η αγορά του resale εξακολουθεί να επισκιάζεται από την παραγωγή νέων ρούχων. Τα στοιχεία της WRAP δείχνουν ότι η second-hand αγορά αντιπροσωπεύει μόλις το 9% της συνολικής αγοράς κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Αυτό εξακολουθεί να ισχύει παρόλο που πρωτοβουλίες -όπως τα συστήματα επιστροφής- έχουν ουσιαστικά διπλασιάσει τη συλλογή μεταχειρισμένων ρούχων για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση από το 2019 έως το 2022.

Διαβάστε ακόμα: Fast Fashion και resale: Ο ιδανικός συνδυασμός για τη βιωσιμότητα, ή όχι;

Κάλεσμα για δράση

Το μήνυμα της WRAP είναι σαφές και επείγον, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως προειδοποίηση και έκκληση: Η πρόοδος που σημειώνεται στις βιώσιμες πρακτικές ακυρώνεται από την αυξανόμενη παραγωγή νέων ρούχων. Για να πλησιάσει στην επίτευξη των βασικών στόχων που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού, η κλωστοϋφαντουργία πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα και να ενισχύσει τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα.

Η βιομηχανία της μόδας πρέπει να αποφασίσει: θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τρόπο που βλάπτει το περιβάλλον ή θα υιοθετήσει πρακτικές που προστατεύουν το περιβάλλον και προωθούν τη μακροζωία και την επαναχρησιμοποίηση των ρούχων;

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.