29 Απρ 2024
READING

Πόσο αποτελεσματική είναι η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία;

4 MIN READ

Πόσο αποτελεσματική είναι η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία;

Πόσο αποτελεσματική είναι η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία;

Ο αυξανόμενος ρόλος της AI στις καθημερινές εργασίες

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στον εργασιακό χώρο. Τα AI εργαλεία βρίσκονται παντού, απαλλάσσοντας μας από μονότονες εργασίες. Η αγορά κατακλύζεται από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τη δουλειά μας ευκολότερη. Η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν ήδη τις διαδικασίες πρόσληψης και τελικά επηρεάζουν τη δουλειά όλων μας με κάποιο τρόπο.

Meeting Management: Η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας είναι η εισαγωγή εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί για τη διαχείριση των συσκέψεων. Έχουν εμφανιστεί εφαρμογές AI, όπως η MeetGeek, που υπόσχονται να συμμετέχουν αυτόνομα σε virtual meetings, να καταγράφουν συζητήσεις και να παρέχουν περιλήψεις. Αυτοί οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να κρατούν σημειώσεις, να επισημαίνουν προβληματισμούς, να προτείνουν ενέργειες, ακόμη και να αναλύουν το συναίσθημα και την αποτελεσματικότητα των συναντήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Η τεχνητή νοημοσύνη θα αναγνωρίζει την γλώσσα του σώματος στις συνεντεύξεις για εργασία;

Η ιδέα αυτή είναι αρκετά δελεαστική, καθώς παραπέμπει σε ένα μέλλον όπου καμία σημαντική λεπτομέρεια μιας συνάντησης δεν θα χάνεται. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις σε αυτά τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης υποδηλώνουν ότι μερικές φορές μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πλήρως τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένες εκτιμήσεις σχετικά με την ατμόσφαιρα και τα συμπεράσματα του meeting.

Αυτά τα εργαλεία πρέπει να ενσωματωθούν με τα συστήματα και πρωτόκολλα που έχουμε ήδη εφαρμόσει. Η εγκατάστασή τους και η ομαλή λειτουργία τους μπορεί να πάρει χρόνο.

Email Sorting: Η τεχνητή νοημοσύνη ταξινομεί τα email μας

Με τον καταιγισμό μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λαμβάνουν καθημερινά οι επαγγελματίες, προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Sanebox, προτείνουν μια λύση με την αυτόματη οργάνωσή τους σε καθορισμένους φακέλους. Ο στόχος είναι να έχουμε τα email μας τακτοποιημένα όταν τα ελέγχουμε το πρωί, διευκολύνοντας έτσι την έναρξη της εργάσιμης ημέρας μας.

Ωστόσο, το αρχικό στάδιο της ενσωμάτωσης τέτοιων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην είναι τέλειο, με την πιθανότητα σημαντικές επικοινωνίες να τοποθετούν σε λάθος φάκελο ή να χαθούν. Η πολυπλοκότητα αυτών των εργαλείων βασίζεται σε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης που απαιτούν χρόνο για να προσαρμοστούν στις προτιμήσεις του χρήστη. Με απλά λόγια, χρειάζεται να δώσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη λίγο χρόνο, εάν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές της.

Writing Support: Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί περιεχόμενο

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά πλέον στη συγγραφή, επινοώντας τίτλους, γράφοντας περιλήψεις, ακόμη και ολόκληρα άρθρα. Αλλά αυτά τα κομμάτια που γράφει η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην είναι τόσο ενδιαφέροντα ή δημιουργικά όσο κάτι που θα έγραφε ένας άνθρωπος – μπορεί να φαίνονται “στεγνά” και υπερβολικά τυπικά. Και σε αυτό το πεδίο, η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται εκπαίδευση για να κατανοήσει τις αποχρώσεις της γλώσσας και να είναι σε θέση να αναπαράγει τη φυσική ροή της ανθρώπινης γραφής.

Από την άλλη, η τεχνητή νοημοσύνη μεταγραφής ήχου (audio transcription), όπως η Descript, είναι πραγματικά χρήσιμη στην παραγωγή podcast , όπου η ακρίβεια και η ευκολία της επεξεργασίας έχουν μεγάλη αξία. Η αυτόματη μεταγραφή χρησιμοποιεί αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για την επεξεργασία της προφορικής γλώσσας σε ένα αρχείο ήχου. Αυτού του είδους τα εργαλεία διευκολύνουν τη διαδικασία επεξεργασίας και βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούνται τα podcasts.

Διαβάστε ακόμα: Θα μείνουν πίσω οι εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους με τεχνητή νοημοσύνη;

Το μέλλον των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο

Η συνολική αφήγηση δείχνει ότι ενώ τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες, η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι άμεση. Αυτά τα εργαλεία χρειάζονται χρόνο για να μάθουν πώς να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και να ταιριάζουν στον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τα πράγματα.

Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, το ερώτημα παραμένει: θα γίνει ο απαραίτητος βοηθός που υπόσχεται να γίνει ή το ανθρώπινο στοιχείο θα παραμείνει αναντικατάστατο σε ορισμένες πτυχές της επαγγελματικής ζωής; Μόνο ο χρόνος και η συνεχής καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη θα το δείξουν.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.