22 Νοέ 2024
READING

Prodea, Dimand, Grivalia Hospitality: Πώς μοιράζεται η πίτα ανάμεσα στους ισχυρότερους παίκτες των ακινήτων

4 MIN READ

Prodea, Dimand, Grivalia Hospitality: Πώς μοιράζεται η πίτα ανάμεσα στους ισχυρότερους παίκτες των ακινήτων

Prodea, Dimand, Grivalia Hospitality: Πώς μοιράζεται η πίτα ανάμεσα στους ισχυρότερους παίκτες των ακινήτων

Η ρήση έκαστος στο είδος του οδηγεί το επενδυτικό πρόγραμμα τριών από τους μεγαλύτερους παίκτες του εγχώριου real estate, των Prodea, Dimand και Grivalia Hospitality. 

Οι επενδύσεις των τριών στη σκακιέρα των ακινήτων φέρεται να πραγματοποιούνται με γνώμονα το κενό που εντόπισαν οι διοικήσεις τους στην αγορά που αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν. 

Για παράδειγμα ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Hospitality ήταν από τους πρώτους που διέβλεψαν τις προοπτικές του τουρισμού πολυτελείας και την άνοδο της επισκεψιμότητας των επισκεπτών υψηλού εισοδήματος στην Ελλάδα. Κι επιβεβαιώθηκε αφού το το τουριστικό performance της χώρας μετά την πανδημία έχει σημειώσει άνοδο κατά 43%.

Από τον Οκτώβριο του 2022 η Grivalia Hospitality εδρεύει στην Ελλάδα, αφού μετέφερε την έδρα της από το Λουξεμβούργο, αλλά ελέγχεται – και στηρίζεται – από ισχυρό μέτοχο. Ο Ιρανοκαναδός Πρεμ Γουάτσα, του οποίου η τελευταία κίνηση ήταν να εξαγοράσει και το 10% που διακρατούσε η Eurobank στην εταιρεία, ελέγχει ποσοστό μεγαλύτερο του 85% στη Grivalia Hospitality. 

Χάρη στη Fairfax η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ από εδώ και στο εξής, αφού η χρηματοδότησή τους είναι εξασφαλισμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που το σενάριο να μπει στο Χρηματιστήριο η Grivalia Hospitality είναι, τουλάχιστον για την ώρα, μακρινό. Θυμίζουμε πως η εταιρεία συστάθηκε το 2015 για να αποτελέσει τον τουριστικό βραχίονα της Grivalia Properties, τότε εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μέχρι σήμερα πάντως, η Grivalia Hospitality έχει επενδύσει περισσότερα από 520 εκατομμύρια ευρώ σε θέρετρα και ξενοδοχεία πόλης σε νησιά και νότια προάστια, όπου υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης των πολυτελών συγκροτημάτων στα οποία στοχεύει. Σε λειτουργία είναι το Amanzoe στην Αργολίδα, το AvantMar στη Νάουσα της Πάρου, το ON Residence στη Θεσσαλονίκη και το Meli Palace στην Κρήτη, το οποίο εξαγόρασε το 2018 η εταιρεία από τη Grecotel, ενώ εντός των επόμενων 10 ημερών ανοίγει το ακριβότερο θέρετρο που έχει κατασκευάσει, το One & Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας.

Η Dimand έκανε «μόδα» τις αστικές αναπλάσεις…

Σε αντίθεση με τη Grivalia Hospitality, η Dimand αφουγκράζεται τις ανάγκες των κατοίκων των πόλεων που ο ιδρυτής της, Δημήτρης Ανδριόπουλος έχει αποφασίσει να αλλάξει. 

Από το 2002, οπότε συστάθηκε η μετοχική σύνθεση της εταιρείας έχει αλλάξει, αλλά βασικός μέτοχος είναι ανέκαθεν ο επικεφαλής της. Από το 2022, όταν και εισήχθη στο Χρηματιστήριο, στη Dimand συμμετέχουν με 5,3% το family office της Μαριάννας Λάτση και με ποσοστό κοντά στο 3% το Orasis, fund του George Elliott. Στο ιστορικό της έχει δύο στρατηγικές συνεργασίες, με τη HIG Capital και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Το pipeline της προβλέπει έργα 1,2 δισεκατομμυρίων και η στρατηγική της εξακολουθεί να στοχεύει στη δεύτερη ευκαιρία κτιρίων – μερικά από τα οποία ήταν κάποτε τοπόσημα –, ακόμη και ολόκληρων περιοχών.

Το στοίχημα που έβαλε πρόσφατα ήταν η επιστροφή του μόνιμου κατοίκου στο κέντρο της πόλης, «ένα επιχειρηματικό πλάνο με συνοχή», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Δημήτρης Ανδριόπουλος. Βάσει αυτού, στρέφεται στις κατοικίες κι ετοιμάζει την ανάπτυξη διαμερισμάτων γύρω από την υπό κατασκευή Γραμμή 4 του μετρό, στο κέντρο της Αθήνας, στη δυτική Θεσσαλονίκη και κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Βασικός πυλώνας ανάπτυξης αυτού του σχεδίου είναι οι αστικές αναπλάσεις στις οποίες η Dimand ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί από την αρχή της δραστηριοποίησής της, όπως στην περίπτωση της Διπλής Ανάπλασης σε Βοτανικό και λεωφόρο Αλεξάνδρας. 

…και η Prodea τα πράσινα γραφεία

Στοχοπροσηλωμένη σε πράσινα έργα και συγκεκριμένα σε πράσινα γραφεία είναι η Prodea, η μεγαλύτερη επενδυτική ακινήτων της χώρας, που προήλθε από την απόσχιση του κλάδου ακινήτων της Εθνικής, εξού και μέχρι το 2019 η τράπεζα ήταν βασικός μέτοχος της εταιρείας που ονομαζόταν Εθνική Πανγαία. Η ΑΕΕΑΠ με ενεργητικό 3 δισ. ευρώ ελέγχεται σήμερα από την  Invel Real Estate με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, έναν επιχειρηματία του οποίου η εταιρεία διαχειρίζεται ακίνητα αξίας περίπου 3,5 δις ευρώ στην Ευρώπη. Βέβαια ο κ. Παπαχριστοφόρου είναι ο διαχειριστής των μετοχών της Castlelake, fund που κατέχει το 87% της εταιρείας, ενώ 5% του μετοχικού κεφαλαίου έχει αποκτήσει η Alpha Bank. H εταιρεία έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 2,83 δισεκατομμυρίων ευρώ και στο πλάνο της είναι η υλοποίηση έργων 870 εκατομμυρίων, που θα αυξήσουν τα έσοδά της από τα ενοίκια σε επίπεδα μεγαλύτερα των 86,7 εκατομμυρίων που είναι σήμερα.

Η κινητικότητα που δημιουργούν τα «μεγάλα ονόματα» του real estate συμπαρασύρει, όπως είναι επόμενο, και τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς ακινήτων. Παράδειγμα είναι οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ, των οποίων τα χαρτοφυλάκια έχουν διπλασιαστεί στα 4,4 δισ. μέσα σε μια πενταετία. Παρότι στην Ευρώπη οι αναλυτές έχουν αρχίσει ήδη να μιλούν για φούσκα, η κτηματαγορά στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμα ως επενδυτικό καταφύγιο, εξού και οι ξένες επενδύσεις ξεπέρασαν πέρσι τα 2 δισ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.