22 Ιαν 2025
READING

Ο «εξαγνισμός» της επιχειρηματικότητας και η νέα της θέση στην κοινωνία

3 MIN READ

Ο «εξαγνισμός» της επιχειρηματικότητας και η νέα της θέση στην κοινωνία

Ο «εξαγνισμός» της επιχειρηματικότητας και η νέα της θέση στην κοινωνία

Οι τεχνολογικές εξελίξεις που τρέχουν σε παγκόσμιο επίπεδομε την τεχνητή νοημοσύνη να ετοιμάζεται να κυριαρχήσεισε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία, συνθέτουν μία νέα πραγματικότητα στη χώρα μας, γεμάτη προκλήσεις αλλά και τεράστιες ευκαιρίες.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ έκανε γνωστό ότι η ανεργία στην Ελλάδα υποχώρησε στο 10%. Και μπορεί το νούμερο αυτό να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωσημας ξεπερνά μόνο η Ισπανία με 12%-, συντελεί όμως μεγάλη επιτυχία, αφού απέχει μία «ανάσα» από τον στόχο που έχει τεθεί και δεν είναι άλλος από την επιστροφή της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά την εποχή των μνημονίων.

Για να γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια και θυσίες από ολόκληρητην ελληνική κοινωνία. Το σημαντικότερο μερίδιο όμως, δικαιωματικά, ανήκει σε μια μερίδα ανθρώπων που λοιδωρήθηκαν, κατηγορήθηκαν άδικα τις περισσότερες φορές, και έφτασαν στο σημείο ακόμα και να δεχθούν πόλεμο προκειμένου να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους.

Ο λόγος φυσικά για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, παρά τις αντίξοες συνθήκες των προηγούμενων ετών, απέδειξαν ότι διαθέτουν και τη γνώση και τη θέληση για να πετύχουν.

Πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας από κολλοσούς (όπως η Microsoft, η Pfizer καιη Αmazon) το σημαντικό είναι ότι άντεξε και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων του μηχρηματοπιστωτικού τομέα (εξαιρούνται η γεωργία, η αλιείαδασοκομία και ορισμένοι κλάδοι των υπηρεσιών, όπως ηεκπαίδευση και η υγεία), το 83,5% της απασχόλησης και το 57% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ).Αποτελούν δηλαδή ξεκάθαρα τη βάση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις τα τελευταία χρόνια ήταν πολλές. Μνημόνια, capital controls, υψηλή φορολογία,πανδημία. Εμπόδια τα οποία απείλησαν, το καθένα με τη δική του επικινδυνότητα, την πορεία μιας επιχείρησης προςτην επιτυχία. Σε αντίθεση όμως με τους συγκεκριμένους κινδύνους, που ήταν ξεκάθαροι σε όλους, ο μεγαλύτερος κίνδυνος απόλους για το ελληνικό επιχειρείν δρούσε υπογείως.

Ποιος ήταν αυτός; Η προκατάληψη της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην ίδια την επιχειρηματικότητα. Για σειρά ετών, ο επιχειρηματίας αντιμετωπιζόταν σαν κάποιος που προσπαθεί, χωρίς προσωπικό κόπο, να πλουτίσει εις βάρος των εργαζομένων. Μπορούσες να το διαπιστώσεις σχεδόν παντού. Σε συζητήσεις με φίλους, σε πλήθος σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα και στον τρόπο που πολλές επιχειρηματικές κινήσεις παρουσιάζονταν σε δημοσιογραφικό επίπεδο.

Ήταν κοινός τόπος για κάθε έμπειρο παρατηρητή ότι η χώρα μας ενεργούσε σαν να προσπαθεί να προστατευτεί από αυτό που για κάθε ακμάζουσα οικονομία αποτελεί ευλογία. Τις επενδύσεις. Σαν να αρνούμασταν να παραδεχτούμε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να ξεφύγει η Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο ήταν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η παραγωγή πλούτου.Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια το σκηνικό δείχνει να μεταβάλλεται ουσιαστικά. Ηπρόοδος της επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας, και τα απτά οφέλη που διαπιστώνουνκαι καρπώνονταιοι πολίτες, έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης της ευρείας πλειοψηφίας.

Μόνο ένας κακοπροαίρετος δε θα αναγνώριζε ότι σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Χωρίς μάλιστα να έχουμε «πιάσει ταβάνι» αλλά, περισσότερο, να βρισκόμαστε σε μια διαδικασία απογείωσης με πολύ θετικές προοπτικές.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη άνθιση γνωρίζουν και τομείς όπως η νεοφυής ή η γυναικεία επιχειρηματικότητα, εξέλιξη που μαρτυρά το όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον της κοινωνίας προς το «επιχειρείν».

Κάπως έτσι, με την ανεργία να μειώνεται συνεχώς και την τεχνολογία να δημιουργεί προοπτικές για πιο ενδιαφέρουσες, και με καλύτερες συνθήκες θέσεις εργασίας, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας αντιμετωπίζεται πλέον όχι αρνητικά αλλά με θαυμασμό και σεβασμό. Όχι ως αντίπαλος αλλά ως ένας σύμμαχος για μια καλύτερηκαθημερινότητα. Όπως συμβαίνει δηλαδή, εδώ και δεκαετίες, σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.