28 Απρ 2024
READING

Πόσο φυσική είναι η φυτική διατροφή;

3 MIN READ

Πόσο φυσική είναι η φυτική διατροφή;

Πόσο φυσική είναι η φυτική διατροφή;

Η νέα εποχή της φυτικής βιομηχανίας

Μέσα στη συνεχώς αυξανόμενη αγορά τροφίμων φυτικής προέλευσης, μια νέα τάση έχει αρχίσει να μπαίνει στο παιχνίδι. Η Whole Foods Market, γνωστή για την εστίασή της στην υγεία και τη βιωσιμότητα, δημοσίευσε την ετήσια πρόβλεψή της για τις τάσεις των τροφίμων, αποκαλύπτοντας μια σημαντική στροφή προς την απλότητα και τα φυσικά συστατικά στα προϊόντα φυτικής προέλευσης. Η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση στις απαιτήσεις των καταναλωτών για περισσότερη διαφάνεια και πιο υγιεινές επιλογές στις φυτικές διατροφικές τους συνήθειες.

Η σύγχυση των καταναλωτών και η συζήτηση για την υγεία

Για χρόνια, ο όρος “φυτικά” ήταν συνώνυμος με την πιο υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, καθώς η αγορά των plant-based εναλλακτικών προϊόντων επεκτάθηκε, οι κατάλογοι των συστατικών τους γίνονταν όλο και πιο μακροσκελείς και περίπλοκοι. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται σχετικά με το τι συνιστά ένα πραγματικά φυτικό προϊόν και ανησυχούν αν αυτά τα τρόφιμα είναι τόσο υγιεινά όσο πιστεύουν ότι είναι.

Διαβάστε ακόμα: Είναι η plant-based διατροφή η λύση για την κλιματική κρίση;

Επιστροφή στα απλά

Η Whole Foods έχει παρατηρήσει ότι οι εταιρείες αρχίζουν να επικεντρώνονται και πάλι στα βασικά στοιχεία της φυτικής διατροφής, επιλέγοντας απλά, ολόκληρα και μη επεξεργασμένα συστατικά. Αντί να φτιάχνουν περίπλοκα κατασκευασμένα υποκατάστατα κρέατος, χρησιμοποιούν απλά και ελάχιστα επεξεργασμένα συστατικά, όπως μανιτάρια, ξηρούς καρπούς, σόγια και όσπρια.

Προσέγγιση με γνώμονα την υγεία

Παρά τις καινοτομίες που έφεραν οι πρωτοπόροι της plant-based βιομηχανίας, όπως η Beyond Meat και η Impossible Foods, εστιάζοντας στη μίμηση της υφής και της γεύσης του κρέατος, η απήχηση αυτών των προϊόντων αρχίζει τώρα να πέφτει. Οι πωλήσεις τους μειώνονται, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι δεν βρίσκουν το στόχο τους στους σημερινούς καταναλωτές που έχουν συνείδηση της υγείας.

Ορισμένα από τα συστατικά που χρησιμοποιεί η Beyond Meat έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την υγεία, ενώ τα προϊόντα της Impossible Foods υφίστανται μεγάλη επεξεργασία. Αυτό δείχνει μια μεγάλη διάσταση ανάμεσα σε αυτό που πωλούν αυτές οι εταιρείες και σε αυτό που θέλουν να αγοράσουν οι καταναλωτές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα καθαρά συστατικά

Οι εταιρείες κερδίζουν γρήγορα δημοτικότητα προσφέροντας προϊόντα που ανταποκρίνονται στο ενδιαφέρον των καταναλωτών όταν παρασκευάζονται με ολόκληρα και εύκολα αναγνωρίσιμα συστατικά.

Διαβάστε ακόμα: Οι τάσεις στα τρόφιμα το 2024

Αλλαγές και στα γάλατα φυτικής προέλευσης

Η τάση προς τα απλούστερα συστατικά δεν περιορίζεται μόνο στις στερεές τροφές- τα plant-based γάλατα επιστρέφουν επίσης στα βασικά. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με μεγαλύτερες εταιρείες όπως η Oatly, που προσθέτουν περισσότερα μη φυσικά συσταστικά στις συνταγές τους. Μάλιστα, η σουηδική μάρκα ροφημάτων βρώμης αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις τελευταία, επικαλούμενη προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Το “restart” της plant-based διατροφής

Ο κλάδος των φυτικών προϊόντων αλλάζει σελίδα, δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια και την υγεία. Αυτό το κίνημα επιστροφής στις ρίζες της φυτικής διατροφής είναι κάτι περισσότερο από μια γαστρονομική τάση – είναι μια δέσμευση σε έναν τρόπο ζωής που σέβεται την απλότητα και τη δύναμη των φυτών, και αλλάζει την ιδέα μας για την υγιεινή διατροφή σήμερα.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.