Ο ρόλος του ενστίκτου στην ηγεσία νεοφυών επιχειρήσεων
Το να είναι κάποιος επιτυχημένος ηγέτης νεοφυούς επιχείρησης δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Απαιτεί τη λήψη αμέτρητων αποφάσεων, την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας και τη διαχείριση της πίεσης που συνεπάγεται η ηγεσία μιας ομάδας. Σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, η αναζήτηση συμβουλών από μέντορες και η ανάλυση δεδομένων μπορεί να είναι πολύτιμες, αλλά εξίσου σημαντική είναι η δύναμη που κρύβεται στην εμπιστοσύνη, στη διαίσθηση και τις πεποιθήσεις του καθενός.
Η δύναμη του πείσματος
Ενώ το πείσμα συχνά αντιμετωπίζεται αρνητικά, μπορεί να είναι αρετή για τους ιδρυτές startups. Οι Warren Buffet, Bill Gates και Steve Jobs είναι τα καλύτερα παραδείγματα ηγετών που αψήφησαν τη συμβατική σοφία και ακολούθησαν το ένστικτό τους για να επιτύχουν αξιοσημείωτη επιτυχία. Ακολουθώντας τη διαίσθησή τους, οι ηγέτες μπορούν να προσεγγίσουν τη βαθιά κατανόηση της εταιρείας τους, να αντλήσουν από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να λάβουν αποφάσεις που μπορεί να διαφεύγουν της αντίληψης των άλλων.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι startups χρειάζονται μια νέα στρατηγική ESG
Η αξία των συμβουλών και των δεδομένων
Οι μέντορες και οι σύμβουλοι φέρνουν νέες προοπτικές, εμπειρία και σοφία στο τραπέζι. Η έρευνα και τα δεδομένα παρέχουν γνώση που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων. Η αναγνώριση της σημασίας αυτών των πόρων και η θεώρησή τους ως πολύτιμες πηγές είναι ζωτικής σημασίας.
Σύμφωνα με μια έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών, UPS Store, το 70% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που λαμβάνουν καθοδήγηση επιβιώνουν για πέντε ή περισσότερα χρόνια. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από το ποσοστό επιβίωσης των ιδρυτών που δεν λαμβάνουν καθοδήγηση. Τα νούμερα αυτά υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της αναζήτησης καθοδήγησης. Παρ’ όλα αυτά, η διατήρηση μιας ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ των εξωτερικών συμβουλών και των εσωτερικών ενστίκτων είναι απαραίτητη.
Η μετάδοση της εμπιστοσύνης
Η ηγεσία δεν αφορά μόνο τη λήψη αποφάσεων – αφορά την έμπνευση και την καθοδήγηση της ομάδας. Όταν ένας ιδρυτής αμφιταλαντεύεται στις πεποιθήσεις του λόγω εξωτερικής ανάλυσης ή αυτοαμφισβήτησης, αυτό μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα στην ομάδα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και επιστημονικά, καθώς έχει αποδειχθεί ότι ο εγκέφαλός μας αντικατοπτρίζει τις συναισθηματικές καταστάσεις μας. Η αβεβαιότητα ενεργοποιεί τις ορμόνες του στρες, αναστέλλει τη λήψη αποφάσεων και παρεμποδίζει την απόδοση της ομάδας. Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες που επιδεικνύουν αυτοπεποίθηση καλλιεργούν μια ατμόσφαιρα ηρεμίας, ενισχύοντας την απόδοση και τη συνολική ευημερία της ομάδας τους.
Ο ρόλος της διαίσθησης στη λήψη αποφάσεων
Η απαξίωση συμβουλών χωρίς προσεκτική εξέταση δεν είναι ο δρόμος προς την επιτυχία. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαχειριζόμαστε τα καταπιεστικά συναισθήματα που έχουν τη δυνατότητα να θολώσουν την κρίση. Επιπλέον, η διαίσθηση δεν εκδηλώνεται πάντα σε κάθε κρίσιμη στιγμή και η προσπάθεια να την εξαναγκάσουμε μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα.
Διαβάστε ακόμα: Τι κάνει ένα brand εμβληματικό;
Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η καθιέρωση μιας μεθοδικής προσέγγισης της ανθεκτικότητας. Η αξιολόγηση της διαισθητικής λήψης αποφάσεων σε καταστάσεις χαμηλού κινδύνου επιτρέπει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της και την τελειοποίηση του ενστίκτου με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους ηγέτες να έχουν κατά νου ότι η στήριξη αποκλειστικά στο ένστικτο δεν πρέπει να παραβλέπει την εξέταση εναλλακτικών προοπτικών, πραγματικών πληροφοριών και δεδομένων. Η επίτευξη μιας αρμονικής ισορροπίας και η αξιοποίηση της διαίσθησης ως πολύτιμο συστατικό στοιχείο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι καθοριστικής σημασίας.
Οι ηγέτες startup επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πλήθος προκλήσεων και αποφάσεων και το να γνωρίζουν πότε να ζητάνε συμβουλές και πότε να εμπιστεύονται το ένστικτό τους είναι μια κρίσιμη δεξιότητα. Αναγνωρίζοντας τη δύναμη του πείσματος, εκτιμώντας την αξία των συμβουλών και των δεδομένων και κατανοώντας τον αντίκτυπο της αυτοπεποίθησής τους στην ομάδα, μπορούν να περιηγηθούν πιο αποτελεσματικά στο τοπίο των νεοφυών επιχειρήσεων. Το κλειδί βρίσκεται στην εύρεση της σωστής ισορροπίας και στην αξιοποίηση τόσο της εξωτερικής καθοδήγησης όσο και της εσωτερικής διαίσθησης για τη λήψη τεκμηριωμένων και σίγουρων αποφάσεων.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.