26 Απρ 2024
READING

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στα επιχειρηματικά μοντέλα;

3 MIN READ

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στα επιχειρηματικά μοντέλα;

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στα επιχειρηματικά μοντέλα;

Από την Uber στην τεχνητή νοημοσύνη

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν επαναπροσδιορίσει τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα. Ο βαθύς αντίκτυπος εταιρειών όπως η Uber και η Airbnb αποτελεί απόδειξη αυτής της αλλαγής. Πριν από 20 χρόνια, η ιδέα του να μπει κανείς στο αυτοκίνητο ενός ξένου ή να μείνει στο σπίτι ενός άγνωστου σε μια ξένη χώρα θα ήταν αδιανόητη.

Ωστόσο, στη σημερινή εποχή, λόγω της ενσωμάτωσης της ανάλυσης δεδομένων και της καινοτόμου τεχνολογίας, τέτοιες πρακτικές έχουν γίνει όχι μόνο διαδεδομένες αλλά και προτιμώμενες από πολλούς.

Διαβάστε ακόμα: Το Zoom μετά την πανδημία

Οι απρόβλεπτες αλλαγές από την τεχνητή νοημοσύνη προκαλούν ήδη σημαντικά προβλήματα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη προκαλούν γρήγορα και δομικά  τις καθιερωμένες επιχειρήσεις προσφέροντας πιο ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις. Με την πρόοδο του χρόνου, αναμένεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα με απρόβλεπτους τρόπους.

Στρατηγικές για τις επιχειρήσεις στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

– Ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη προϊόντων

Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να δώσουν προτεραιότητα στην ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στη σειρά προϊόντων τους. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να περιμένουν μια πρωτοποριακή ιδέα. Μερικές φορές, ακόμη και μικρές, σταδιακές βελτιώσεις που υποστηρίζονται από την AI μπορούν να προσφέρουν σημαντική απόδοση της επένδυσης. Η εστίαση θα πρέπει να είναι στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα προϊόντα και να διευκολύνει τη δημιουργία νέων.

– Ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού με γνώσεις AI

Ένα ενημερωμένο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Όταν οι εργαζόμενοι είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής, αποκτούν πλεονέκτημα στην ανάπτυξη ιδεών και την καινοτομία. Οι οργανισμοί θα χρειαστεί να επενδύσουν σε προγράμματα κατάρτισης που εξοικειώνουν τις ομάδες τους με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων.

– Ενημέρωση και προσαρμοστικότητα

Με το διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις. Ένα εργατικό δυναμικό που είναι ενήμερο σχετικά με τις τάσεις της AI μπορεί να διακρίνει καλύτερα τις ευκαιρίες για επιχειρηματική ανάπτυξη ή τους τομείς που χρειάζονται προσαρμοστικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Θα μείνουν πίσω οι εταιρείες που θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους με τεχνητή νοημοσύνη;

Ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο στόχος είναι να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη ως βοηθό και όχι ως αντικαταστάτη. Και οι εταιρείες, αντί να μειώνουν το εργατικό δυναμικό, θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη και οι άνθρωποι εργάζονται παράλληλα, προωθώντας την καινοτομία, την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα.

Η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις είναι αναμφισβήτητη και εκτεταμένη. Με την προληπτική υιοθέτηση της αυτής της εκπληκτικής τεχνολογίας, οι επιχειρήσεις μπορούν όχι μόνο να προετοιμαστούν για πιθανές διαταραχές αλλά και να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης για να καινοτομήσουν και να ηγηθούν των αντίστοιχων κλάδων τους.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.