22 Δεκ 2024
READING

Η ακρίβεια, οι νέες συνήθειες των καταναλωτών και η σχέση με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ

4 MIN READ

Η ακρίβεια, οι νέες συνήθειες των καταναλωτών και η σχέση με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Η ακρίβεια, οι νέες συνήθειες των καταναλωτών και η σχέση με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Από τις τακτικές πανελλαδικές έρευνες της Focus Bari

Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, που βιώνεται ως απόρροια της πανδημίας, των πολέμων, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και γενικότερα του διεθνούς πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος.

Σαν αποτέλεσμα, από τακτικές πανελλαδικές έρευνες σχετικά με την ακρίβεια, τις περικοπές και τις αλλαγές προτεραιοτήτων στην διάθεση του οικογενειακού εισοδήματος, άλλαξαν δραστικά οι καταναλωτικές συνήθειες, καθώς και τα κριτήρια επιλογής μαρκών και προϊόντων. 

Ένας νευραλγικός τομέας είναι εκείνος των σουπερμάρκετ, στον οποίον εστιάζει αυτό το άρθρο, στοχεύοντας να φωτογραφίσει την σχέση τους με το ελληνικό κοινό σήμερα, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης και της ακρίβειας.   Και αυτό γιατί για εννιά στους δέκα Έλληνες (90%) οι αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι η κύρια πηγή για τα ψώνια του νοικοκυριού, και η αναλογία αυτή εμφανίζεται σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, όπως βλέπουμε στο πιο κάτω γράφημα 1: 

pastedGraphic.png

Εστιάζοντας βαθύτερα στην σχέση των  Ελλήνων καταναλωτών με τις αλυσίδες σουπερμάρκετ, παρατηρούμε ότι παρά τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας που οδηγούν σε ανάγκη οικονομίας χρόνου, λιγότεροι από έναν στους πέντε Έλληνες (18%) ψωνίζουν τακτικά / είναι πιστοί σε μόνο μία αλυσίδα, και η τάση αυτή επίσης ακολουθείται από όλες τις δημογραφικές ομάδες, με την μεγάλη πλειονότητα να «κινείται» συστηματικά και χωρίς ιδιαίτερη πιστότητα σε 2+ διαφορετικές αλυσίδες σουπερμάρκετ.  Τα αποτελέσματα πιστότητας σε μια αλυσίδα δίνονται στο πιο κάτω γράφημα 2 για το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών :

pastedGraphic_1.png

Παρά την τάση προτίμησης σε 2+ αλυσίδες, οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να διατηρούν κάρτες πιστότητας στα σουπερμάρκετ που επισκέπτονται, προφανώς για να απολαμβάνουν τις προσφορές και τα ειδικά προνόμια που αυτές προσφέρουν.  Έτσι, όπως παρατηρούμε στα γραφήματα 3 και 4, πάνω από ένας στους δύο Έλληνες διατηρούν κάρτα πιστότητας σε περισσότερες από 2 αλυσίδες, κάτι που ακολουθείται και από όλες τις δημογραφικές ομάδες, και μάλιστα από όσους διατηρούν κάρτες πιστότητας, η μεγάλη πλειονότητα (80%) την χρησιμοποιούν πάντα ή σχεδόν πάντα: 

pastedGraphic_2.png

pastedGraphic_3.png

Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και γενικότερα η πτώση του αγοραστικού εισοδήματος έχει οδηγήσει τους καταναλωτές να αναζητούν τις εκάστοτε προσφορές των σουπερμάρκετ και να τις παρακολουθούν συστηματικά κυρίως μέσα από τα φυλλάδια που εκδίδουν τακτικά οι ίδιες οι αλυσίδες, αλλά και μέσα από τις διαφημίσεις στην τηλεόραση και τα emails, όπως βλέπουμε στο πιο κάτω γράφημα 5:

pastedGraphic_4.png

Ως αποτέλεσμα, στις εποχές οικονομικής πίεσης που όλοι οι καταναλωτές βιώνουν, η ανάγκη για την καλύτερη και «πιο έξυπνη» αγορά, κάνει τους δύο στους τρεις Έλληνες όχι μόνο να παρακολουθούν τις προσφορές της κάθε αλυσίδας, αλλά και να ψωνίζουν κάθε φορά από εκείνη την αλυσίδα που έχει την ευκαιρία στα είδη που αγοράζουν, ώστε να κερδίσουν στοκάροντάς τα φθηνότερα: 

pastedGraphic_5.png

Τέλος, η αναζήτηση των πιο καλών «deals» επεκτείνεται πέρα από τις προσφορές σε συνεχή αναζήτηση προωθητικών ενεργειών που συμφέρουν, σύγκριση τιμών, εκπτωτικά καταστήματα, στροφή σε προϊόντα Private Label, και—ευτυχώς—μόνο το 23% αναφέρει την επιλογή χαμηλότερης ποιότητας:

pastedGraphic_6.png

Key Learnings

#1. Η ακρίβεια στις τιμές σε συνδυασμό με την πτώση της αγοραστικής δύναμης, έχει οδηγήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τους καταναλωτές σε συνεχή αναζήτηση των πιο «έξυπνων» αγορών, των προσφορών και των ευκαιριών που θα τους βοηθήσουν να αγοράζουν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα/υπηρεσίες στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.

#2. Παρά την πίεση της καθημερινότητας, η οικονομική ανάγκη οδηγεί το κοινό στην συνεχή αναζήτηση ευκαιριών στα είδη σουπερμάρκετ, πράγμα που οδηγεί σε χαμηλή πιστότητα σε συγκεκριμένη αλυσίδα/κατάστημα.

#3. Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές διατηρούν κάρτα πιστότητας σε 2+ αλυσίδες προκειμένου να καρπώνονται τα προνόμια που αυτές υπόσχονται, και γι’ αυτό η μεγάλη πλειονότητα—ανεξαρτήτως δημογραφικών—φροντίζει να χρησιμοποιεί τις κάρτες πιστότητας πάντα ή σχεδόν πάντα, κάθε φορά που κάνουν ψώνια σε σουπερμάρκετ. 

#4. Η στρατηγική των μεγάλων αλυσίδων να προβάλουν συστηματικά τις εκάστοτε προσφορές μέσα από τα φυλλάδια, την τηλεόραση και τα emails στο κοινό τους, φαίνεται αποτελεσματική, στο να «στέλνει» τους καταναλωτές από την μια αλυσίδα στην άλλη για να αποκτήσουν τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.

#5. Παράλληλα, η αναζήτηση όλο και πιο οικονομικών λύσεων, οδηγεί το κοινό σε αγορά προσφορών—πχ. 1+1 δώρο—καθώς και σε σύγκριση τιμών, εκπτωτικά προϊόντα ή καταστήματα, στροφή σε ιδιωτικές ετικέτες, και–στην έσχατη περίπτωση—αντικατάσταση με προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας. 

Περισσότερες πληροφορίες antigoni@focus.gr και στο www.focusbari.gr

Επιμέλεια κειμένου : Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ιδρύτρια Focus Bari & Resilience Expert 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.