26 Απρ 2024
READING

Η γρήγορη ανάπτυξη του e-commerce

3 MIN READ

Η γρήγορη ανάπτυξη του e-commerce

Η γρήγορη ανάπτυξη του e-commerce

Τι επιφυλάσσει το μέλλον για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Μια νέα μελέτη της αμερικανικής παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων διαχείρισης, Boston Consulting Group (BCG), αναφέρει ότι το e-commerce θα αποτελεί το 41% του συνόλου των παγκόσμιων λιανικών πωλήσεων μέχρι το 2027. Ακόμη και με τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία, το ηλεκτρονικό εμπόριο όχι μόνο άντεξε, αλλά συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Η μελέτη της BCG, που διεξήχθη στα μέσα του 2023, συγκέντρωσε πληροφορίες από 410 εταιρείες λιανικού εμπορίου και 415 εταιρείες συσκευασμένων καταναλωτικών αγαθών (CPG) σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ολοκληρωμένη έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και ποιες αλλαγές να περιμένουμε στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η είσοδος του TikTok στο e-commerce θα μεταμορφώσει τις εορταστικές αγορές

Θρίαμβος του ηλεκτρονικού εμπορίου: Διπλασιασμός της εμβέλειάς του σε μια δεκαετία

Τα τελευταία δέκα χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αναπτυχθεί πολύ. Το 2017 αποτελούσε το 18% του συνόλου των παγκόσμιων πωλήσεων και τώρα αναμένεται να ανέλθει στο 41% μέχρι το 2027. Αυτό δείχνει ότι οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες και συντονίζονται με τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ποικίλα παγκόσμια μοτίβα ανάπτυξης

Η μελέτη “Winning Formulas for E-commerce Growth” δείχνει, επίσης, ότι η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου εμφανίζει διαφοροποιήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το 2022, στην Ευρώπη σημειώθηκε αύξηση 3% στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. Την ίδια στιγμή, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ασία είχαν μεγαλύτερη αύξηση κατά 7%.

Ξεπερνώντας την πανδημία

Ο Covid-19 διέψευσε πολλές προβλέψεις, συμπεριλαμβανομένου του πόσο γρήγορα αναμένεται να αναπτυχθεί το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο αναμενόμενος παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης έχει προσαρμοστεί στο 9% έως το 2027, δηλαδή σε λιγότερο από το 12% έως 14% που προβλεπόταν πριν από την πανδημία. Παρόλα αυτά, το ηλεκτρονικό εμπόριο τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από τις παραδοσιακές αγορές στα καταστήματα, καθώς αναπτύσσεται δύο φορές ταχύτερα.

Νικητές και ηττημένοι

Οριοθετώντας το φάσμα της επιτυχίας, η μελέτη χώρισε τις επιχειρήσεις σε δύο ομάδες: τους “νικητές” και τους “χαμένους” της αρένας του ηλεκτρονικού εμπορίου μετά την πανδημία. Οι “νικητές” είδαν τις επιχειρήσεις τους να αναπτύσσονται περισσότερο από 30% κάθε χρόνο και αισθάνονται σίγουροι για το μέλλον. Από την άλλη πλευρά, στους ” χαμένους ” ανήκουν οι επιχειρήσεις που παλεύουν με μέτρια ανάπτυξη της τάξης του 10% ή και λιγότερο δεν αισθάνονται σίγουροι για την αύξηση των διαδικτυακών τους πωλήσεων στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Φέτος οι εορταστικές αγορές θα γίνουν online

Η άνοδος του e-commerce

Το ηλεκτρονικό εμπόριο επιστρέφει σταδιακά στο πρότυπο ανάπτυξής του πριν από την πανδημία, αλλά ο κλάδος έχει υποστεί σημαντικές και μόνιμες αλλαγές. Ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί μεταξύ των νέων εταιρειών που μπαίνουν στην αγορά και των ήδη εδραιωμένων. Αυτός ο αυξημένος ανταγωνισμός επηρεάζεται από τις αγοραστικές συνήθειες των Baby Boomers και της Gen X, οι οποίοι έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις σημερινές πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.

Καθώς οι εταιρείες βρίσκουν το δρόμο τους μέσα από αυτές τις αλλαγές, τους παρουσιάζονται ευκαιρίες για να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν τις διαδικτυακές τους πωλήσεις. Έτσι, η ιστορία των ηλεκτρονικών αγορών συνεχίζει να είναι συναρπαστική, με περισσότερη ανάπτυξη και νέες εξελίξεις να αναμένονται στο μέλλον.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.