15 Ιαν 2025
READING

Τα ελληνικά duty free γίνονται cash cow για τη Dufry 10 χρόνια μετά την εξαγορά τους

3 MIN READ

Τα ελληνικά duty free γίνονται cash cow για τη Dufry 10 χρόνια μετά την εξαγορά τους

Τα ελληνικά duty free γίνονται cash cow για τη Dufry 10 χρόνια μετά την εξαγορά τους

Καρπούς από την επένδυση των 900 εκατομμυρίων ευρώ, που πραγματοποίησε την προηγούμενη δεκαετία, δρέπει ο ελβετικός όμιλος Dufry, νυν Avolta.

Η συμφωνία με τη Folli Follie, τότε ιδιοκτήτριας των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (KAE), αποτέλεσε το 40% των συνολικών ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν εκείνη τη χρονιά στη χώρα. Σήμερα, η ελληνική θυγατρική ετοιμάζεται να διανείμει μέρισμα ύψους 29,6 εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη της πενταετίας 2017 – 2021 στη μητρική, αφού έχουν αποπληρωθεί τα ενδοομιλικά δάνεια που έλαβε από την πολυεθνική.

Πλέον η ΚΑΕ Α.Ε. αποτελεί asset που παράγει έσοδα για λογαριασμό της μεγαλύτερης εταιρείας στον κλάδο του ταξιδιωτικού εμπορίου ιδρυθείσα το 1865, με πωλήσεις άνω των 6,8 δισ. ελβετικών φράγκων, λειτουργώντας συνολικά σε 75 χώρες περίπου 472.00 τ.μ. καταστημάτων. Η εν Ελλάδι εταιρεία εφαρμόσε το όραμα του νέου CEO της Dufry, Xavier Rossinyol προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες των ταξιδιωτών, με όνομα «destination2027». Στέλεχος του ομίλου από το 2015, ήταν ο εμπνευστής αλλά και αυτός που υλοποίησε τη συγχώνευση με την Αutogrill, με σκοπό την παροχή καθετοποιημένων υπηρεσιών shopping & F&B στον ταξιδιώτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, γυρίζουν σελίδα και τα ελληνικά duty free, έχοντας στο τιμόνι τη Μαρία Ιωαννίδου, η οποία το 2013 – όταν η ΚΑΕ πέρασε από τη Folli Follie στη Dufry – τοποθετήθηκε ως CFO στην ελληνική εταιρεία, αποτελώντας μία από τις τρεις γυναίκες που κατείχαν τότε τέτοια θέση στην πολυεθνική. Από τον περασμένο Απρίλιο έχει αναλάβει καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου στην ΚΑΕ. 

Νέα ταυτότητα στο Καστέλι

Προτεραιότητα της Μαρίας Ιωαννίδου είναι αφενός η υλοποίηση επενδύσεων, που θα φτάσουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα επταετίας, αφετέρου ο εκσυγχρονισμός της ταυτότητας των Duty Free. Η αρχή θα γίνει από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, όπου, εκτός από καταστήματα ταξιδιωτικού εμπορίου, σχεδιάζεται να ανοίξουν καταστήματα εστίασης και υβριδικά concepts. Επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν και στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου ανακαινίζονται κι επεκτείνονται οι εμπορικοί χώροι, αφού πρόσφατα υπεγράφη μεταξύ της εταιρείας και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών παράταση της συνεργασίας για 10 συν 2 έτη. 

Ήδη το 2022 οι πωλήσεις της ΚΑΕ αυξήθηκαν στα 311,3 εκατ. ευρώ από 161,1 εκατ. ευρώ το 2021. Από αυτό το ποσό, οι αφορολόγητες έφτασαν πέρσι τα 171,26 εκατ. ευρώ, οι φορολογημένες τα 133,54 εκατ. ευρώ και οι χονδρικές πωλήσεις τα 6,5 εκατομμύρια, ενώ κατά 95% αυξήθηκαν οι πωλήσεις στα σύνορα οι οποίες ανήλθαν στα 56,2 εκατ. ευρώ από 28,8 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021. Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της εταιρείας, τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 72,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ ανάπτυξη της τάξης του 178% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη, που διαμορφώθηκαν σε 38,2 εκατομμύρια. 

Το 2011, την τελευταία χρήση κατά την οποία η Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών λειτουργούσε υπό τη διοίκηση Κουτσολιούτσου, ο τζίρος ήταν 291 εκατομμύρια. Θυμίζουμε πως το deal είχε γίνει σε δύο φάσεις: τον Οκτώβριο του 2012 η Folli Follie πούλησε το 51% της εταιρείας στον ελβετικό όμιλο και ένα χρόνο αργότερα υπογράφηκε οριστική δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του υπόλοιπου 49%.

Πλέον, με νέα διοίκηση και σχέδια μετεξέλιξης της ελληνικής εταιρείας, γράφεται η νέα σελίδα της επιχείρησης που ξεκίνησε το 1979 με δύο σημεία πώλησης. Σήμερα διαθέτει 114 καταστήματα σε 46 σημεία, σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει και μία εταιρεία χονδρικής και ποντάρει στην ανάκαμψη του ταξιδιωτικού λιανεμπορίου, χάρη στην άνοδο του τουρισμού.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.