28 Απρ 2024
READING

Τι να περιμένουμε από τα social media το 2024

7 MIN READ

Τι να περιμένουμε από τα social media το 2024

Τι να περιμένουμε από τα social media το 2024

Τάσεις και καινοτομίες

Καθώς το 2023 πλησιάζει στο τέλος του, προετοιμαζόμαστε για τις αλλαγές που θα φέρει το 2024 στο ψηφιακό marketing. Ποιες νέες καινοτομίες και ενημερώσεις στις πλατφόρμες των social media θα αλλάξουν τις αλληλεπιδράσεις μας;

Το Facebook του 2024: Περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη και video content

Το 2024, το Facebook θα συνεχίσει να ενσωματώνει περισσότερα εργαλεία και συστάσεις περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη και τάση για εμπλοκή και αφοσίωση του κοινού. Παράλληλα, στοχεύει να προσθέσει περισσότερα κλιπ Reels στις ροές των χρηστών για να βελτιώσει τα επίπεδα δέσμευσης. Αυτό έχει ήδη κάνει τους χρήστες να περνούν περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή το 2023, παρόλο που δημοσιεύουν λιγότερες πρωτότυπες αναρτήσεις.

Η πλατφόρμα της Meta διευρύνει επίσης τις συστάσεις περιεχομένου, ακολουθώντας το παράδειγμα του TikTok. Αντί να δείχνει μόνο περιεχόμενο από σελίδες και άτομα που ακολουθούνται, το Facebook θα χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνει μια ποικιλία περιεχομένου με βάση τα ενδιαφέροντα των χρηστών. Αυτό σημαίνει πως οι marketers θα πρέπει να δημιουργούν πλέον πιο ελκυστικό και διασκεδαστικό περιεχόμενο, για να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό πέρα από τους followers.

Μετατόπιση παρατηρείται επίσης στον τύπο του περιεχομένου στο οποίο δίνει προτεραιότητα το Facebook. Έτσι, όλο και συχνότερα συναντάται ψυχαγωγικό περιεχόμενο, ενώ τα posts που σχετίζονται με ειδησεογραφικά θέματα έχει μειωθεί. Το γεγονός αυτό δείχνει την τάση των πλατφορμών να εστιάζουν περισσότερο σε περιεχόμενο που είναι ελκυστικό και όχι στην κοινωνική αλληλεπίδραση.

Διαβάστε ακόμα: Ad-Free συνδρομές σε Meta και TikTok

Business Messaging

Μένουμε στη Meta και στην ανταπόκρισή της στην τάση αποστολής μηνυμάτων, η οποία έχει ξεπεράσει τις δημόσιες αναρτήσεις. Οι άνθρωποι μοιράζονται πλέον αυτά που θέλουν πιο ιδιωτικά, σε ομάδες μηνυμάτων. Η Meta, εμπνευσμένη από την επιτυχία των “Click To Message Ads” και αναζητώντας περισσότερες ευκαιρίες διαφημιστικής δραστηριότητας, ετοιμάζεται να προσθέσει νέες επιλογές διαφήμισης που σχετίζονται με τα μηνύματα.

Η πλατφόρμα πρόκειται επίσης να λανσάρει νέα επιχειρηματικά εργαλεία ανταλλαγής μηνυμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την ευρεία χρήση του WhatsApp σε διάφορες αναδυόμενες αγορές.

Instagram: ΑΙ και video

Το Instagram χρησιμοποιεί ήδη περισσότερες AI συστάσεις στο feed του για να αυξήσει τη δέσμευση των χρηστών και αυτή η αλλαγή έχει οδηγήσει τους χρήστες να περνούν περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή, παρά τις αντιδράσεις.

Το επόμενο διάστημα, η εφαρμογή σχεδιάζει να εισαγάγει περισσότερα χαρακτηριστικά βασισμένα στην AI που αναμένεται να αποτελέσουν μέρος αυτής της ενημέρωσης, επιτρέποντας πιο διαδραστικό και ελκυστικό περιεχόμενο.

Threads: ο νέος παίκτης

Το Threads, που επί του παρόντος αποτελεί μέρος του Instagram, κερδίζει σταδιακά έδαφος και δημοτικότητα. Πρόσφατα σημείωσε αυξημένη δραστηριότητα λόγω διαφόρων παγκόσμιων γεγονότων που αναδεικνύουν τους περιορισμούς στις προσεγγίσεις άλλων πλατφορμών όπως το X (πρώην Twitter).

Ο Elon Musk, ο ιδιοκτήτης του X, έχει επικρίνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συνεργασία τους με τις κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια μεγάλων γεγονότων όπως η πανδημία. Οι απόψεις του Musk έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το X χειρίζεται τις ειδήσεις και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ως αποτέλεσμα, το κοινό εξερευνεί το Threads ως εναλλακτική πλατφόρμα.

Καθώς το Threads αναπτύσσεται, δεν αποκλείεται να φτάσει τον αριθμό χρηστών του X μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεπεράσει αναγκαστικά το X, αλλά είναι πιθανό να εδραιώσει τη θέση του στα social media, αποτελώντας μια σημαντική επιλογή για τους marketers.

X: Το όραμα του Musk και οι προκλήσεις

Ο Elon Musk φιλοδοξεί να κάνει το X μία “εφαρμογή για τα πάντα” (everything app). Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματική υλοποίησή του λόγω του περιορισμού χρόνου και πόρων.

Ο Musk θέλει να εισαγάγει συνδρομές για την ενίσχυση των εσόδων και τη διαχείριση των bots. Αυτό όμως αποτελεί πρόκληση, καθώς οι χρήστες είχαν πάντα δωρεάν πρόσβαση στην εφαρμογή και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας επιτακτικός λόγος να πληρώσουν για τις υπηρεσίες της. Αν το X δεν γίνει ζωτικής σημασίας για τους χρήστες του ή δεν προσφέρει πιο πολύτιμες λειτουργίες, θα είναι δύσκολο να τους πείσει να εγγραφούν.

Το όραμα του Musk περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση διαφόρων υπηρεσιών, όπως αγορές, τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές κεφαλαίων, εντός της εφαρμογής. Ενώ αυτή η ιδέα είναι θεωρητικά πολλά υποσχόμενη, η υλοποίησή της είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί πολυάριθμες εγκρίσεις και άδειες. Επιπλέον, οι επικρίσεις του Musk προς τους θεσμούς και τις κυβερνήσεις, μαζί με το μειωμένο προσωπικό του X, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Εν ολίγοις, οι φιλοδοξίες του Musk για το X είναι σημαντικές, περιλαμβάνοντας συνδρομές και πολλαπλές υπηρεσίες εντός της εφαρμογής, αλλά οι πρακτικές προκλήσεις καθιστούν την επιτυχή υλοποίησή τους αβέβαιη στο εγγύς μέλλον.

TikTok: Είσοδος στο e-commerce

Μια σημαντική εστίαση για το TikTok είναι το in-stream shopping (αγορές εντός της ροής). Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθιέρωση αυτού του χαρακτηριστικού στις δυτικές αγορές, το TikTok συνεχίζει να διερευνά διαφορετικούς δρόμους εμπορίου, όπως η επέκταση σε τομείς όπως η παράδοση φαγητού και οι τοπικές υπηρεσίες – εστιάζοντας σε τοπικές επιχειρήσεις.

Στον τομέα της τεχνολογικής προόδου, το TikTok εργάζεται σκληρά για να βελτιώσει την τεχνολογία του επενδύοντας σε νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Δοκιμάζει νέες λειτουργίες, όπως η μετατροπή κειμένου σε βίντεο και η χρήση AI για τις εικόνες προφίλ, για να κάνει την εμπειρία του χρήστη πιο συναρπαστική και ελκυστική. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί επίσης chatbots που βοηθούν τους χρήστες να βρίσκουν εύκολα νέο περιεχόμενο και προϊόντα. Αυτές οι προσθήκες έχουν σκοπό να κάνουν το TikTok καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό στην αγορά των κοινωνικών μέσων.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συζήτηση για το αν το TikTok μπορεί να απαγορευτεί στις ΗΠΑ, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Pinterest: Στρατηγικές καινοτομίες

Το Pinterest επεξεργάζεται νέες λειτουργίες για να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών και τις συνδέσεις στον πραγματικό κόσμο (IRL). Σχεδιάζει να συνεργαστεί με retailers για να φέρει περισσότερες εμπειρίες επαυξημένης πραγματικότητας (AR), όπως εργαλεία “δοκιμής” για διάφορα προϊόντα.

Επίσης, θα χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει τις αναζητήσεις και την ανακάλυψη μέσα στην εφαρμογή πιο εύκολες και πιο διαδραστικές. Η εφαρμογή σκοπεύει επίσης να εισαγάγει μια λειτουργία “εικονικής ντουλάπας”, επιτρέποντας στους χρήστες να σαρώνουν τα ρούχα τους για να λαμβάνουν εξατομικευμένες συστάσεις.

Διαβάστε ακόμα: Πώς βλέπουν οι σημερινοί καταναλωτές τo social media shopping;

Snapchat: Καινοτομίες και κερδοφορία

Το Snapchat ενισχύει την ειδική λειτουργία του, το Snapchat+, προσθέτοντας νέα χαρακτηριστικά που αγαπούν οι χρήστες, τα οποία τους βοηθούν επίσης να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Έχει ήδη κάνει πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να εγγραφούν και να πληρώσουν γι’ αυτό! Σκοπεύει επίσης να βγάλει χρήματα μέσω των άμεσων μηνυμάτων (DMs) συνδέοντας χρήστες και επιχειρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να είναι μεγάλη υπόθεση για τους retailers και τους διαφημιστές.

Η πλατφόρμα ασχολείται επίσης πολύ με την επαυξημένη πραγματικότητα. Πέρυσι, μάλιστα, λάνσαρε τα Spectacles, τα πρώτα γυαλιά AR της εταιρείας. Πρόκειται για ένα ζευγάρι κομψών γυαλιών που λειτουργεί και ως hands-free συσκευή εγγραφής βίντεο. Για το επόμενο έτος το Snapchat ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μία αναβαθμισμένη έκδοση των AR γυαλιών του.

Φαίνεται πως το Snapchat εστιάζει στο να κάνει την εφαρμογή πιο διασκεδαστική, να βρίσκει διαφορετικούς τρόπους για να κερδίζει χρήματα και να δοκιμάζει νέες τεχνολογίες για να παραμείνει σημαντικό στον κόσμο των social media.

LinkedIn: Πιο “χρηστοκεντρική” προσέγγιση

Το LinkedIn εργάζεται σε διάφορες ενημερώσεις για να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών στην πλατφόρμα του. Σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει βελτιωμένη τεχνητή νοημοσύνη για να κάνει το περιεχόμενο, όπως εικονικές εκδηλώσεις και ροές βίντεο, πιο αισθητό και εύκολο στην αναζήτηση, καθιστώντας την πλατφόρμα πιο ελκυστική. Η πλατφόρμα σκοπεύει επίσης να καταστήσει τα προφίλ πιο αξιόπιστα, προσθέτοντας αναβαθμισμένες διαδικασίες επαλήθευσης ταυτότητας.

Οι πλατφόρμες υιοθετούν την τεχνητή νοημοσύνη και τις καινοτόμες τεχνολογίες για να επαναπροσδιορίσουν τις εμπειρίες των χρηστών, να ενισχύσουν τη δέσμευση και να ανοίξουν νέους δρόμους για την κέρδη. Το επόμενο έτος υπόσχεται μια δυναμική και επαναστατική πορεία στον κόσμο των κοινωνικών μέσων και του ψηφιακού marketing.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.