29 Απρ 2024
READING

El Sabor: Ο βασιλιάς τον ελληνικών nachos που εξάγει σε πάνω από 40 χώρες

4 MIN READ

El Sabor: Ο βασιλιάς τον ελληνικών nachos που εξάγει σε πάνω από 40 χώρες

El Sabor: Ο βασιλιάς τον ελληνικών nachos που εξάγει σε πάνω από 40 χώρες

Στο άκουσμα της ονομασίας «El Sabor» οι περισσότεροι ίσως έχουν την εικόνα των προϊόντων που παράγει, καθότι τα nachos της εταιρείας αποτελούν ένα αρκετά δημοφιλές προϊόν με έντονη εξαγωγική παρουσία. Αυτό που που ίσως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι η El Sabor είναι μία ελληνική επιχείρηση που δημιούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο επιχειρηματίας, Κωνσταντίνος Μάμης και μάλιστα σε μία περίοδο που ελάχιστοι στην Ελλάδα γνώριζαν τι σημαίνει η λέξη «nachos». 

Σήμερα η εταιρεία έχει καταφέρει να εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου, διατηρώντας ηγετική παρουσία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η επιχείρηση καταφέρνει να αναπτύσσεται από χρόνο σε χρόνο, όντας η πρώτη που δημιούργησε παραγωγική μονάδα για nachos στην Ελλάδα το 1992. Το 2022 σήμανε για την επιχείρηση την περαιτέρω ανάπτυξή της με το τζίρο της να μεγαλώνει κατά 13,61% φτάνοντας αισίως τα 26,2 εκατομμύρια ευρώ από 23 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το συγκεκριμένο ποσό στη διάρκεια του 2021.

Πέρσι η El Sabor ήταν κερδοφόρα, με τα καθαρά κέρδη της μετά από φόρους να φτάνουν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένα ωστόσο κατά 35,2% σε σύγκριση με το 2021 όταν ήταν 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Παράγοντες όπως το υψηλό κόστος ενέργειας αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον που επηρεάζεται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία το τελευταίο διάστημα πίεσαν και τα δικά της αποτελέσματα, γι’ αυτό και η κερδοφορία της ήταν σημαντικά μειωμένη αν και παρέμεινε ισχυρή. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι ποσοστό που υπερβαίνει το 50% των συνολικών της πωλήσεων προέρχεται από τις εξαγωγές. Σημαντική αγορά που έχει δραστηριότητα είναι αυτή της Βουλγαρίας, ενώ μεταξύ των εξαγωγικών της προορισμών είναι το Κατάρ, η Ιταλία αλλά και η Ουγγαρία. 

Στην εγχώρια αγορά το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται μέσω των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ ενώ η εταιρεία διατηρεί ισχυρή παρουσία και στην εστίαση με μεγάλες εταιρείες εστίασης και ψυχαγωγίας.

Το καινούργιο εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Το 2022 έγινε πράξη μία ακόμα σημαντική κίνηση της εταιρείας. Ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο της εργοστάσιο στην περιοχή των Οινοφύτων, όπου το συνολικό ύψος έφτασε τα 4,9 εκατομμύρια ευρώ. Η επένδυση αυτή ενισχύθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο με τη μέθοδο της φορολογικής απαλλαγής έως και το ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο εργοστάσιο έχει ενισχύσει την δυναμική της στην παραγωγή nachos και έχει συμβάλει στην εξέλιξη και ανάπτυξη της εταιρείας, δεδομένου ότι το προηγούμενο εργοστάσιο παραγωγής δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στην υψηλή ζήτηση και στη διαρκή ανάπτυξη της El Sabor τα τελευταία χρόνια. Το καινούργιο εργοστάσιο έρχεται ουσιαστικά να τετραπλασιάσει την παραγωγική δυνατότητα της εταιρείας και να τις ανοίξει την πόρτα για το λανσάρισμα νέων προϊόντων στην αγορά. 

Η El Sabor αποτελεί ένα ξεχωριστό επιχειρηματικό παράδειγμα επιχείρησης ελληνικών συμφερόντων όπου ο ιδρυτής της Κ. Μάμης ξεκίνησε με ελάχιστα κεφάλαια και σήμερα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία άκρως υγιή οντότητα με εγχώριο αλλά και διεθνές αποτύπωμα με τα προϊόντα που παράγει. Στα παραγόμενα προϊόντα όμως δεν είναι μόνο τα δημοφιλή nachos αλλά και οι μεξικάνικες σάλτσες καθώς και τορτίγιες σε σημαντικές ποσότητες. 

Η αρχή και η ιστορική εξέλιξη της εταιρείας

Η El Sabor ήταν η επιχείρηση που εμπνεύστηκε όταν στις αρχές του ’90, ο Κ. Μάμης πραγματοποιούσε το μεταπτυχιακό του στο Λος Άντζελες. Η Πόλη των Αγγέλων όμως μόνο ελκυστική δεν του φάνηκε. Ήταν η περίοδος κατά την οποία η λατινομερικάνικη κουζίνα γνώριζε μεγάλη άνθιση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα nachos μάλιστα ήταν μία συνταγή που έσπευσαν να βελτιώσουν και να τελειοποιήσουν οι Αμερικανοί.

Αρχικά ο επιχειρηματίας δοκίμασε τη μεξικάνικη κουζίνα σε ένα εστιατόριο πίσω από το Hilton με την ονομασία La Tequila Loca και για να δοκιμάσει κατά πόσο η συγκεκριμένη κουλτούρα θα μπορούσε να είχε προοπτική στο μέλλον, αρχικά σε μικρότερη κλίμακα. Η πρώτη παραγωγή συστήθηκε λίγο αργότερα σε μία μικρή μονάδα στη Μεταμόρφωση και όλα τα υπόλοιπα αποτέλεσαν ιστορία.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.