27 Απρ 2024
READING

Ο Α.Βακάκης κάνει “τούρμπο” τα Jumbo για πάνω από 20 χρόνια

4 MIN READ

Ο Α.Βακάκης κάνει “τούρμπο” τα Jumbo για πάνω από 20 χρόνια

Ο Α.Βακάκης κάνει “τούρμπο” τα Jumbo για πάνω από 20 χρόνια

Τα Jumbo πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα τους για το 9ημηνο του 2023 και είχαν αύξηση των πωλήσεων +17%. Ειδικότερα, οι καθαρές πωλήσεις της μητρικής εταιρείας—χωρίς να υπολογίζονται οι ενδοεταιρικές συναλλαγές—σημείωσαν αύξηση περίπου 8% τον Σεπτέμβριο, καθώς για το εννεάμηνο του 2023 η αύξηση των καθαρών πωλήσεων ανήλθε στο 18% περίπου σε σχέση με το 2022, ενώ ο Όμιλος διασχίζει ήδη το τελευταίο και σημαντικότερο για τα συνολικά μεγέθη του τρίμηνο του έτους.

Στην Κύπρο, η συνολική αύξηση των πωλήσεων για το εννεάμηνο του 2023 ανέρχεται στο 15% περίπου σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του έτους 2022—αύξηση που σημειώθηκε και στο δίκτυο 9 καταστημάτων της Βουλγαρίας. Στη Ρουμανία, το δίκτυο 17 καταστημάτων καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα (www.e-jumbo.ro) σημείωσαν αύξηση περίπου 16%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η Jumbo θα κλείσει τη χρήση με πωλήσεις 1,06 δισ. ευρώ σπάζοντας το φράγμα του 1 δισ. και καθαρά κέρδη στα 286 εκατ. ευρώ.

Για να αντιληφθούμε τι έχει συμβεί σε 20 χρόνια στην χρήση του 2003-2004 το Jumbo είχε κύκλο εργασιών 178 εκ. ευρώ, την επόμενη χρονιά 2004-2005 είχε κύκλο εργασιών 217 εκ. ευρώ και στην χρήση του 2023 θα ξεπεράσει το 1 δις. εκ. ευρώ πωλήσεις. Πίσω από αυτή την επιτυχία του ομίλου Jumbo βρίσκεται ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος Απόστολος Βακάκης. Μάλλον είναι από τις λίγες περιπτώσεις πορείας με τέτοια επιτυχία και σε μεγέθη που είναι πολύ μεγάλα.Το Jumbo έκανε κάποιες στρατηγικές κινήσεις όλα αυτά τα χρόνια που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πολύ επιτυχημένη πορεία του.

Η αγορά προϊόντων από την Κίνα, το σωστό μείγμα προϊόντων με βάση τις αλλαγές μέσα στα χρόνια, η τιμολογιακή πολιτική , η “αναλωσιμότητα” στις αγοραστικές συνήθειες και η επικοινωνία με πολύ έντονα μηνύματα είναι στοιχεία που δεν υπάρχουν σε άλλες περιπτώσεις.

Η αγορά προϊόντων

Η επιτυχία του Jumbo σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει όχι μόνο με το ότι πουλάει φθηνά αλλα κυρίως ότι αγοράζει φθηνά. Μάλιστα όπως εχει δηλώσει ο ίδιος και είναι σοφός κανόνας  “Στο εμπόριο δεν έχει σημασία πόσο πουλάς, αλλά πόσο αγοράζεις,”. Το Jumbo ήταν από τις πρώτες -αν όχι η πρώτη εταιρεία, που κατάλαβε τι θα συμβεί με την μεταφορά της παραγωγής όλων των προιόντων στην Κίνα. Αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα τι θα συμβεί και “έχτισε” όλο το business model πάνω στην Κίνα και τις παραγωγικές της δυνατότητες.

Το παράδειγμα του ακολούθησαν και άλλες ελληνικές εταιρείες σε πολλούς τομείς αλλά η ταχύτητα, η εστίαση και η στρατηγική του Jumbo ήταν μοναδική.Το Jumbo “είδε” πολύ γρήγορα αυτό που συνέβαινε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ότι δηλαδή όλες οι πολυεθνικές εταιρείες, είτε μετέφεραν την παραγωγή τους στην Κίνα, είτε αγόραζαν από την Κίνα και έτσι δημιούργησε το μοντέλο του που ήταν πρωτόγνωρο στην Ελληνική αγορά.

Το σωστό μείγμα προϊόντων

Τα πρώτα χρόνια το Jumbo είχε να κάνει με τα παιχνίδια, κυρίως λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του Α.Βακάκη. Μέσα στην πορεία όμως οι αλλαγές στο μείγμα των προιόντων ήταν στρατηγικής σημασίας και καίριες.Τα ρούχα και τα είδη bebe είχαν πάντα θέση στα καταστήματα αλλά στην πορεία απέκτησαν μεγαλύτερη σημασία και “έπαιζαν” τιμολογιακά πολύ κάτω από τα Zara αλλά και τις υπόλοιπες εταιρείες. Και στη συνέχεια τα είδη σπιτιού και διακοσμητικά όπως και στα εποχιακά είδη. Το φαινόμενο Jumbo αποτυπώνεται στην αγοραστική εμπειρία όπου είναι χαρακτηριστικό ότι μια τετραμελής οικογένεια αγοράζοντας πολύ φθηνά πράγματα καταλήγει να πληρώνει 60-80 ευρώ στο ταμείο χωρίς να έχει καταλάβει τι έχει αγοράσει.

Η ιδιαίτερη αυτή προσέγγιση αποτυπώνεται και στις διαφημιστικές καμπάνιες της εταιρείας, πίσω από τις οποίες βρίσκεται ο κ. Βακάκης. Cult προσωπικότητες, προκλητικές φράσεις και “πιασάρικα” σποτάκια διαφημίζουν κατά περιόδους τα προϊόντα, προκαλώντας τόσο θετικές αντιδράσεις όσο και—κατά καιρούς—αποδοκιμασία.Οι διαφημίσεις των Jumbo όλα αυτά τα χρόνια έχουν συζητηθεί πάρα πολύ και για τα μηνυματά τους αλλά και την αισθητική τους. Πολλές φρόντιζαν να επικοινωνούν την φθηνή τιμολογιακή πολιτική με taglines όπως “Jumboφθηνά” (2013). Οι περισσότερες από αυτές όμως ήταν “προκλητικές” και λόγω των moto που χρησιμοποιούσαν και έχουν χαρακτηριστεί κακόγουστες. Όμως όλες ήταν πολύ επιτυχημένες σχετικά με τον “θόρυβο” που δημιουργούσαν

Το σίγουρο είναι πως άσχετα με τις αντιδράσεις, το κοινό μιλά για την Jumbo. Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Απόστολο Βακάκη είναι η αξιοπρόσεκτη και ισχυρή του προσωπικότητα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Και εάν η ενδιαφέρουσα προσωπικότητα αποτελεί μία υποκειμενική κρίση εκείνων που το υποστηρίζουν, σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική του δεινότητα, ελάχιστοι μπορούν να την αμφισβητήσουν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.