28 Απρ 2024
READING

Ο Βασίλης Φουρλής αλλάζει για τρίτη φορά το DNA ενός ομίλου με 80 χρόνια ιστορίας

4 MIN READ

Ο Βασίλης Φουρλής αλλάζει για τρίτη φορά το DNA ενός ομίλου με 80 χρόνια ιστορίας

Ο Βασίλης Φουρλής αλλάζει για τρίτη φορά το DNA ενός ομίλου με 80 χρόνια ιστορίας

Ο όμιλος Φουρλή ετοιμάζεται για ακόμη μία φορά στην ιστορία του να κάνει disrupt τον εαυτό του.

Ο όμιλος βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόσχιση του κλάδου των ακινήτων από τον ισολογισμό του, με την επενδυτική ακινήτων Trade Estates να ετοιμάζεται για δημόσια προσφορά το πρώτο τριήμερο του Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή φέρει την υπογραφή του Βασίλη Φουρλή, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του ομίλου που ξεκίνησε από την κατασκευή απορροφητήρων, στην πέμπτη δεκαετία της ιστορίας του. Μία δεκαετία κατά την οποία η εταιρεία εξαγόρασε από το Μαρίνο Παράβαλο το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Κωτσόβολος, της μεγαλύτερης αλυσίδας ηλεκτρικών οικιακών συσκευών – την οποία πάντως πούλησε εξολοκλήρου το 2005 στη βρετανική Dixons (νυν Curry’s). Πέντε χρόνια μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος, πέρασε στο Φουρλή και η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών, η Ράδιο Αθήναι.

Κινήσεις είχαν ξεκινήσει να γίνονται και για την επέκταση στο εξωτερικό. Στη στρατηγική αυτή συνέβαλε η αλλαγή των πολιτικών συνθηκών στην Ανατολική Ευρώπη. Το 1996 ιδρύονται οι Genco Romania και Genco Bulgaria με αντικείμενο την χονδρική πώληση ηλεκτρικών συσκευών, ενώ το 1999 ο όμιλος αποκτά τη δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών της Τσεχίας, Europe Technic, και ιδρύει εταιρεία χονδρικής στη χώρα.

Από την παραγωγή στο franchise

Όμως η αυγή του μιλένιουμ βρίσκει την για την επί 10 χρόνια εισηγμένη επιχείρηση αντιμέτωπη με την καταστροφή του εργοστασίου, εξαιτίας του φονικού σεισμού του 1999 με επίκεντρο την Πάρνηθα. Οι εξελίξεις επιταχύνονται και το άνοιγμα στην αντιπροσωπεία μεγάλων οίκων μπαίνει στο επίκεντρο της στρατηγικής της Αφοί Φουρλή. Σήματα όπως η General Electric η Ariston, η Korting και η Samsung αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα από τον όμιλο που έχει βάλει ήδη πλώρη για το franchise δύο από των πιο αναγνωρίσιμων brands λιανικής στη χώρα, αλλά και παγκοσμίως, σήμερα. Στο τέλος του 1999 ο όμιλος αναλαμβάνει το franchise της σουηδικής ΙΚΕΑ στο χώρο του επίπλου και του οικιακού εξοπλισμού, ταυτόχρονα με την αποκλειστική αντιπροσωπεία της Intersport. Η παραγωγή οικιακών συσκευών αποτελεί πλέον ιστορία για τη Fourlis.

Σημαντικός σταθμός είναι η απόφαση της απόσχισης του εμποροβιομηχανικού κλάδου της Αφοί Φουρλή και η μετατροπή της σε εταιρεία συμμετοχών παρέχοντάς της την δυνατότητα να αναπτύξει τις συνέργειες σε όλους τους τομείς μεταξύ των εταιρειών του ομίλου.Το 2000 κι ενώ γιορτάζει 50 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό επιχειρείν, η τελική μορφή της δομής του ομίλου έχει αλλάξει, με τη μητρική Fourlis Συμμετοχών να ελέγχει σημαντικό αριθμό θυγατρικών εταιρειών.

Η βασική δραστηριότητα είναι η ανάπτυξη δικτύων χονδρικής και λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων στους τομείς των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, των ηλεκτρονικών ειδών, του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, των ειδών ένδυσης (της βρετανικής New Look που λίγοι θυμούνται σήμερα), των επίπλων και άλλου οικιακού εξοπλισμού, ήδη με ναυαρχίδες τα ΙΚΕΑ και Intersport. Το 2001 ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου καταστήματος ΙΚΕΑ στην Ελλάδα. 

Focus στη λιανική

Στο τέλος του 2005 για πρώτη φορά οι δραστηριότητες της λιανικής αποτελούν πάνω από το 50% των συνολικών πωλήσεων χάρη σε ΙΚΕΑ και Intersport κι έτσι ο όμιλος οδηγείται βήμα – βήμα στην αποεπένδυση από τη δραστηριότητα χονδρικής ηλεκτρικών ειδών, που ολοκληρώνεται το 2014. Τότε προχωρά και η συμφωνία για την ανάληψη των δικαιωμάτων franchise και η ανάπτυξη καταστημάτων The Athlete’s Foot σε Ελλάδα και Τουρκία. Οκτώ χρόνια μετά η The Athlete’s Foot πωλείται στην TAF Global Holding AG, θυγατρική της Arklyz Group AG, η οποία έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του σήματος αθλητικών ειδών παγκοσμίως.

Οι κινήσεις ματ του 63χρονου Βασίλη Φουρλή την τρέχουσα δεκαετία είναι δύο: η είσοδος σε τρίτο κλάδο λιανικής, της υγείας κι ευεξίας που αναμένεται να γνωρίσει άνθιση και στη χώρα μας, μέσω της Holland & Barrett και η ίδρυση ΑΕΕΑΠ, που προσεχώς θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο. Όσον αφορά στη δεύτερη, ο όμιλος έρχεται να κάνει μια τομή στον κλάδο των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, εισάγοντας στο Χ.Α. μία εταιρεία με αξιόλογη ελεύθερη διασπορά μετοχών (26% μετά το ΙΡΟ και 40% μεσοπρόθεσμα).

Στόχος του ΙΡΟ που είναι ενόψει είναι η άντληση κεφαλαίων 62 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates συμμετέχουν ήδη η Autohellas συμφερόντων Βασιλάκη και το family office της Μαριάννας Λάτση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.