29 Απρ 2024
READING

Μήπως το self-care ως έννοια και σκοπός χρειάζεται rebranding;

3 MIN READ

Μήπως το self-care ως έννοια και σκοπός χρειάζεται rebranding;

Μήπως το self-care ως έννοια και σκοπός χρειάζεται rebranding;

Η εξέλιξη της αυτοφροντίδας στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Όταν ακούμε τον όρο “self-care”, συνήθως σκεφτόμαστε αφρόλουτρα, διαλογισμό και δραστηριότητες χαλάρωσης. Ήρθε, όμως, η ώρα να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να τη σκεφτούμε ως βασικό μέρος της υγειονομικής περίθαλψης. Στην πραγματικότητα, η αυτοφροντίδα κάνει περισσότερα από το να μας βοηθά απλώς να χαλαρώσουμε. Αφορά την καθημερινή διαχείριση της υγείας μας, την πρόληψη ασθενειών και την “αυτοθεραπεία” μικροενοχλήσεων.

Πέρα από τη χαλάρωση

Η σύγχρονη αυτοφροντίδα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως κεντρικό στοιχείο της λειτουργικής υγειονομικής περίθαλψης, τονίζοντας τη σημασία της πέρα από το να αποτελεί απλώς πολυτέλεια ή μορφή περιποίησης. Οι άνθρωποι χρειάζεται να αναλάβουν την ευθύνη της υγείας τους, να καλλιεργήσουν συνήθειες που διευκολύνουν την ευεξία και να υιοθετήσουν τις πρακτικές που βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και στην αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων υγείας.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι εταιρείες επενδύουν στην ευεξία του ύπνου

Πώς θα γίνει αυτό;

Για να βελτιωθεί η αυτοφροντίδα, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να γίνουν πιο προσιτές και να ενσωματωθούν στην καθημερινή μας ρουτίνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται διάφοροι χώροι, όπως καταστήματα, για την παροχή υπηρεσιών υγείας και να χρησιμοποιείται περισσότερο η ηλεκτρονική υγειονομική περίθαλψη (τηλεϊατρική), δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμβουλεύονται τους επαγγελματίες υγείας όποτε το χρειάζονται.

Τεχνολογία για καλύτερη υγεία

Η υγειονομική περίθαλψη δεν πρέπει να αφορά μόνο την επίσκεψη στο γιατρό μια φορά το χρόνο. Χρειάζονται νέες ιδέες για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να φροντίζουν την υγεία τους καθημερινά με τρόπους που τους ταιριάζουν. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πάντα να πηγαίνουν στο ιατρείο, αλλά να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για την υγεία τους.

Η τεχνολογία, ιδίως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε τον εαυτό μας. Με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιωθεί η διαγνωστική ακρίβεια, ανοίγοντας το δρόμο για συμβουλές υγείας σε πραγματικό χρόνο και εξατομικευμένες συστάσεις. Από εξελιγμένους αλγορίθμους που προβλέπουν καρδιαγγειακά συμβάντα έως απλά chatbots που στέλνουν υπενθυμίσεις για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, η τεχνολογία αποδεικνύεται ισχυρός σύμμαχος στο σύγχρονο self-care.

Διεύρυνση του κύκλου της φροντίδας

Ένα μεγάλο εμπόδιο είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και πολλές περιοχές δεν διαθέτουν κατάλληλες υπηρεσίες υγείας. Όμως το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί με τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων, όπως οι κοινοτικοί λειτουργοί υγείας, στην παροχή φροντίδας. Οι κοινοτικοί λειτουργοί υγείας δεν είναι επίσημα εκπαιδευμένοι ως επαγγελματίες υγείας, έχουν εκπαιδευτεί για να βοηθούν τις κοινότητές τους με διάφορα θέματα υγείας.

Διαβάστε ακόμα: Θα αλλάξει το Amazon την υγειονομική περίθαλψη;

Πρόκειται, δηλαδή, για χρήσιμα μέλη της κοινότητας που μπορούν να καθοδηγήσουν και να υποστηρίξουν τους άλλους στη διατήρηση της υγείας τους, ακόμη και αν δεν είναι γιατροί ή νοσηλευτές.

Προώθηση μιας ολοκληρωμένης κουλτούρας αυτοφροντίδας

Ο επαναπροσδιορισμός της αυτοφροντίδας είναι απαραίτητος. Δεν πρόκειται μόνο για τη θεραπεία του εαυτού μας, αλλά για τη φροντίδα της υγείας μας καθημερινά. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό διευκολύνοντας την παροχή υπηρεσιών υγείας και χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες για να βοηθήσουμε. Αυτός ο νέος τρόπος σκέψης για το self-care θα μας βοηθήσει να φροντίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να βελτιώσουμε το συνολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθιστώντας το ισχυρότερο και πιο χρήσιμο για όλους.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.