26 Απρ 2024
READING

Μπορεί η μουσική βιομηχανία να εκδημοκρατιστεί;

4 MIN READ

Μπορεί η μουσική βιομηχανία να εκδημοκρατιστεί;

Μπορεί η μουσική βιομηχανία να εκδημοκρατιστεί;

Χρηματοδότηση της μουσικής μέσω crowdfunding

Καθώς οι πλατφόρμες streaming, όπως το Spotify, έχουν αποκτήσει κυρίαρχη θέση, οι καλλιτέχνες αντιμετώπισαν προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση του ελέγχου της μουσικής τους και τη δίκαιη αποζημίωση για το έργο τους. Ωστόσο, μια σουηδική πλατφόρμα που ονομάζεται Corite στοχεύει να φέρει επανάσταση στο τοπίο της χρηματοδότησης της μουσικής, παρέχοντας ένα μοντέλο crowdfunding που ωφελεί τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τους θαυμαστές.

Τι είναι, όμως, το crowdfunding; Πρόκειται για τη μέθοδο χρηματοδότησης ενός έργου, εγχειρήματος ή σκοπού με τη συγκέντρωση μικρών συνεισφορών από μεγάλο αριθμό ατόμων, συνήθως μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Το crowdfunding αποτελεί μια δημοκρατική προσέγγιση στη συγκέντρωση κεφαλαίων, παρακάμπτοντας τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιτρέποντας την άμεση εμπλοκή και συμμετοχή των υποστηρικτών.

Από την άνοδο του Spotify στα σημερινά προβλήματα

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το Spotify εμφανίστηκε ως σωτήρας για την “προβληματική” μουσική βιομηχανία, παρέχοντας μια νόμιμη και πρακτική πλατφόρμα για την πρόσβαση στη μουσική. Ωστόσο, με την άνοδο του streamer, προέκυψαν νέα προβλήματα. Έκθεση της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Competition and Markets Authority) αποκάλυψε ότι οι καλλιτέχνες με ένα εκατομμύριο ροές στο Spotify ανά μήνα, κέρδιζαν μόλις 13.800 ευρώ ετησίως, αφού αφαιρέθηκαν τα έξοδα των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών.

Αυτό το σύγχρονο πρότυπο όχι μόνο περιορίζει τον έλεγχο των καλλιτεχνών επί της μουσικής τους, αλλά και τους επιβαρύνει σημαντικά με διαφημιστικό βάρος, εν μέσω μιας συγκλονιστικής εισροής 70.000 νέων κυκλοφοριών στο Spotify κάθε μέρα.

Επανάσταση στη χρηματοδότηση της μουσικής

Το Corite – συντομογραφία του “cowrite” – είναι μια πλατφόρμα crowdfunding που δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να χρηματοδοτούν τις νέες κυκλοφορίες τους με την υποστήριξη των θαυμαστών τους. Πώς λειτουργεί; Οι ενδιαφερόμενοι θαυμαστές μπορούν να επενδύσουν μικρά ποσά, συνήθως όχι περισσότερα από 10 ευρώ, και να γίνουν μέτοχοι στην επιτυχία των κομματιών που υποστηρίζουν. Σε αντάλλαγμα, οι καλλιτέχνες διατηρούν τον δημιουργικό έλεγχο και λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών από τις πωλήσεις και τις ροές. Το Corite παίρνει μόνο ένα ποσοστό 5%, διασφαλίζοντας ότι οι καλλιτέχνες αποκομίζουν τα οφέλη της σκληρής δουλειάς τους.

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη

Ενώ τα οικονομικά κέρδη είναι αναμφίβολα σημαντικά, το Corite στοχεύει στην προώθηση μιας βαθύτερης σύνδεσης μεταξύ των καλλιτεχνών και του κοινού τους. Επιτρέποντας τη συνεργασία με τους θαυμαστές, η πλατφόρμα ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή και δημιουργεί μια αίσθηση κοινότητας. Οι καλλιτέχνες μπορούν να ενσωματώσουν φωνητικά που προέρχονται από τους θαυμαστές και να προσφέρουν στους επενδυτές πρώιμη πρόσβαση σε νέα τραγούδια, “μυστικές” συναυλίες και μοναδικά προϊόντα. Αυτή η προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς όχι μόνο ενδυναμώνει τους καλλιτέχνες, αλλά παρέχει επίσης στους θαυμαστές μια γνήσια αίσθηση συμμετοχής και επίδρασης.

Αλλαγή της ισορροπίας

Η αποστολή του Corite υπερβαίνει την παροχή ενός εναλλακτικού μοντέλου χρηματοδότησης- επιδιώκει να αντιμετωπίσει την ανισορροπία δυνάμεων στη μουσική βιομηχανία. Μεγάλες εταιρείες όπως η Universal, η Warner και η Sony κατέχουν τα δικαιώματα σε σημαντικό μέρος των μουσικών κυκλοφοριών και επηρεάζουν τις προτιμήσεις των ακροατών μέσω των πλατφορμών streaming.

Διαβάστε ακόμα: Το streaming κατέστρεψε τη μουσική;

Ωστόσο, το Corite δίνει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες και τους θαυμαστές να έχουν λόγο στο ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο. Υποστηρίζοντας τους ανεξάρτητους καλλιτέχνες και επιτρέποντας στους θαυμαστές να επενδύσουν στους αγαπημένους τους μουσικούς, το Corite αμφισβητεί το παραδοσιακό μοντέλο της βιομηχανίας και δίνει τη δύναμη πίσω στους δημιουργούς και το κοινό τους.

Το Corite αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα προς μια πιο φιλική προς τους καλλιτέχνες και πιο επικεντρωμένη στους θαυμαστές μουσική βιομηχανία. Συνδυάζοντας το crowdfunding με τη συμμετοχή των θαυμαστών, η πλατφόρμα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους καλλιτέχνες να κυκλοφορήσουν τη μουσική τους με τους δικούς τους όρους, να διατηρήσουν το δημιουργικό έλεγχο και να συνδεθούν άμεσα με το κοινό τους. Καθώς το Corite συνεχίζει να κερδίζει έδαφος και να προσελκύει καλλιτέχνες από μεγάλες εταιρείες, έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει το τοπίο της χρηματοδότησης της μουσικής, καθιστώντας το πιο περιεκτικό, διαφανές και ενδυναμωτικό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Corite

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.