26 Απρ 2024
READING

Πώς αλλάζει δραστικά το τουριστικό τοπίο στα Νότια Προάστια

5 MIN READ

Πώς αλλάζει δραστικά το τουριστικό τοπίο στα Νότια Προάστια

Πώς αλλάζει δραστικά το τουριστικό τοπίο στα Νότια Προάστια

Δραστική θα είναι η αλλαγή στο τουριστικό τοπίο των Νοτίων Προαστίων μέσα στα επόμενα χρόνια με σειρά επενδύσεων που έρχονται να ανατρέψουν το υφιστάμενο σκηνικό. Επενδύσεις που εκτός από την Αθηναϊκή Ριβιέρα, θα επηρεάσουν συνολικά το τουριστικό προϊόν της Αττικής, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και αισθητικά αυτό που όλοι γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Και που παρά τις κατά περίπτωση ενστάσεις, αγκυλώσεις που σχετίζονται με γραφειοκρατεία, προσφυγές και λοιπά εμπόδια που κατά καιρούς παρουσιάζονται στον δρόμο τέτοιων επενδύσεων, η αλλαγή όχι μόνο φαντάζει αλλά και είναι πλέον αναπόφευκτη. Η αρχή έγινε ήδη τα προηγούμενα χρόνια με τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο οποίος άλλαξε χέρια, ανακαινίστηκε και πέρασε στη νέα του εποχή. Την ίδια ώρα όμως η κατασκευή της νέας Μαρίνας Βουλιαγμένης, γνωστής ως Astir Marina,  που θα φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό σημαντικών λιανεμπορικών επιχειρήσεων παγκοσμίου βεληνεκούς και πολυτέλειας, έρχεται να θέσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά για τα επόμενα χρόνια. 

Οι βίλες στον όρμο Λαιμού

Θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι εκτός από το διάσημο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα, κατασκευαστικές εργασίες τρέχουν και βαίνουν προς ολοκλήρωση για τις 13 βίλες που θα δημιουργηθούν στον όρμο του Λαιμού στη Βουλιαγμένη από τον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και την οικογένεια Λάτση. Σημειώνεται ότι τα έσοδα που απέφερε για την εταιρεία Αστήρ Παλλάς, η οποία διαχειρίζεται τον Αστέρα Βουλιαγμένης η πώληση των οικοπέδων όπου κατασκευάζονται οι πολυτελείς κατοικίες, είναι ενδεικτικά της υπεραξίας που έχουν οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα που εισέπραξε η Αστήρ Παλλάς το 2022 ήταν 114 εκατομμύρια ευρώ. Οι πρώτες κινήσεις πώλησης οικοπέδων, από τα συνολικά 13 που βρίσκονται στην έκταση παραπλεύρως των ξενοδοχείων της Αστήρ Παλάς, πραγματοποιήθηκαν το 2020 όταν διατέθηκαν τα τρία από αυτά, ενώ τον Αύγουστο του 2021 πουλήθηκε ακόμα ένα και τα υπόλοιπα εντός του 2022. Η αξία των οικοπέδων που πουλήθηκαν το 2020 ήταν 21,43 εκατομμύρια ευρώ και εκείνου που πουλήθηκε το 2021 ήταν 7,17 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή και ανάπλαση της B’ Πλαζ Βούλας, η οποία παρέμεινε ανενεργή και αναξιοποίητη τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιηθεί από την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου του ομίλου Olayan, ενώ στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχουν και οι Ντίνος Κόκκαλης-Γιώργος Προκοπίου, οι οποίοι διατηρούν κατοικίες σε όμορες εκτάσεις με την προς αξιοποίηση Πλαζ και επομένως διατηρούν ενδιαφέρον για την ομαλή εξέλιξη και λειτουργία της Β’ Πλαζ Βούλας. Την επένδυση αυτή τρέχει η εταιρεία Athens Beach Club Α.Ε.

Το Ελληνικό ωστόσο θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Αττικής και στην προσέλκυση τουριστών τα επόμενα χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση ήδη ολοκληρώθηκε η υπο-θεμελίωση και η σκυροδέτηση του πύργου κατοικιών Marina Tower, ενώ έως το τέλος του έτους θα είναι ορατοί οι πρώτοι του όροφοι. 

Προχωρούν όμως τα πράγματα και για τα δύο εμβληματικά εμπορικά κέντρα που θα κατασκευαστούν. Ήδη στο Vouliagmenis Mall τον Αύγουστο 2023 επιλέχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ως ανάδοχος για τις εκσκαφές και τις πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες ενώ έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για πάνω από το 57% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Στην περίπτωση του Riviera Galleria που θα βρίσκεται επί της Ποσειδώνος, θα εκτείνεται σε 23.000 τ.μ. έχουν ήδη υπογραφεί/συμφωνηθεί Heads of Terms (HoT) για τουλάχιστον το 36% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023. Στο Riviera Galleria προγραμματίζεται να αναπτυχθούν σχεδόν 19.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων. Σε αυτούς θα φιλοξενούνται πολυτελή σήματα μόδας, καταστήματα γνωστών σχεδιαστών, premium boutiques, πολυτελή εστιατόρια και μπαρ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μοναδικές παραστάσεις.

Τα δύο ξενοδοχεία στο Ελληνικό

Η ΤΕΜΕΣ όμως δεν έχει ανοιχτά και άλλα σημαντικά μέτωπα στην παραλιακή. Ο συγκεκριμένος έχει προγραμματίσει και δύο ακόμα σημαντικές επενδύσεις εντός της έκτασης του Ελληνικού μέσω της κοινοπραξίας που έχει συστήσει με την Lamda Development. Μέσω αυτής της σύμπραξης πρόκειται να κατασκευαστούν δύο νέες ξενοδοχειακές μονάδες με συνολική δυναμικότητα 350 κλειδιών και ύψος επένδυσης που θα υπερβεί τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Στα δύο αυτά συγκροτήματα θα δημιουργηθούν και παραθεριστικές κατοικίες, για τις οποίες οι αγοραστές θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν σε πρόγραμμα ενοικίασης ακινήτων, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συμβαίνει στις κατοικίες που έχει κατασκευάσει ή κατασκευάζει η ΤΕΜΕΣ στο Costa Navarino στη Μεσσηνία.  Η Athens Beach Club έχει μισθώσει την έκταση στην Β’ Πλαζ Βούλας ήδη από το 2019.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αναφέρουμε και την επικείμενη λειτουργία του συγκροτήματος One & Only Aesthesis στα Αστέρια της Γλυφάδας, εκεί που κάποτε βρισκόταν τα νυχτερινά μαγαζιά του ομίλου Παπαθεοχάρη. Η επένδυση αυτή ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί τη σημαντικότερη έως τώρα αμιγώς τουριστική κίνηση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας. Το συγκρότημα τοποθετείται σε έκταση 278.000 τ.μ. προστατευμένης δασικής περιοχής, με ακτογραμμή 2.2χλμ. και την επένδυση υλοποίησε η Grivalia Hospitality, στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο μεγαλοεπενδυτής και επικεφαλής του καναδικού ομίλου, Fairfax και της Eurobank, Prem Watsa.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το πολυτελές αυτό θέρετρο θα φέρει στα νότια προάστια αλλά και στην Αττική, υψηλού εισοδήματος τουρισμό, όπου σε συνδυασμό με την επένδυση στο Ελληνικό θα δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην ευρύτερη περιοχή. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.