Αξιοποίηση των smartphones για ενημερωμένες αγορές
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια των αγορών τους σε καταστήματα, δείχνοντας την αλληλένδετη σχέση μεταξύ των smartphones και των εμπειριών αγορών σε φυσικά καταστήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση “2023 Consumer Product Content Benchmark Report” της παγκόσμιας πλατφόρμας οργάνωσης περιεχομένου προϊόντων, 1WorldSync, το 87% των καταναλωτών στις ΗΠΑ και τον Καναδά χρησιμοποιούν τα smartphones για να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, ενώ ψωνίζουν σε φυσικά καταστήματα. Τι αναζητούν; Συνήθως συγκρίνουν τιμές (72%) και εξετάζουν κριτικές πελατών (69%) και λεπτομέρειες προϊόντων (52%). Ζούμε και αγοράζουμε πλέον σε ένα κόσμο που τα όρια μεαξύ ψηφιακού και φυσικού χώρου είναι δυσδιάκριτα εάν δεν έχουν ήδη διαγραφεί οριστικά. Και αυτή η διαπίστω αποτυπώνει περίτραν γιατι το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα φυσικά καταστήματα είναι ουσιαστικά ο ίδιος ενιαίος χώρος.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα mobile apps;
Ο συνδυασμός των ηλεκτρονικών και των αγορών στο κατάστημα
Η μετακίνηση μεταξύ των ηλεκτρονικών αγορών και των αγορών σε καταστήματα είναι πλέον εύκολη, όπως επισημαίνεται στη μελέτη. Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι το 66% των καταναλωτών έχουν αγοράσει online κάποιο προϊόν που συνήθιζαν να αγοράζουν μόνο από το κατάστημα. Τα κυριότερα είδη που οι άνθρωποι αγοράζουν τώρα από το διαδίκτυο αντί για τα καταστήματα είναι τα είδη ένδυσης και αξεσουάρ (50%), τα προϊόντα υγείας και προσωπικής φροντίδας (42%) και τα προϊόντα ομορφιάς και καλλυντικών (35%). Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι 6 στις 10 (61%) αγορές εντός καταστήματος ξεκινούν από το διαδίκτυο, μια αύξηση 25% από το 2022.
Ο σημαντικός ρόλος των κριτικών
Η έρευνα υπογραμμίζει ότι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες (UGC)User-Generated Content, κυρίως οι κριτικές των πελατών, επηρεάζει σημαντικά τις αποφάσεις για αγορές. Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων επιβεβαίωσαν τον καθοριστικό ρόλο των κριτικών πελατών στη διαμόρφωση των αγοραστικών τους επιλογών και, κυρίως, το 53% των νεότερων καταναλωτών (κάτω των 35 ετών) χρειάζονται να δουν τουλάχιστον πέντε κριτικές πριν αποφασίσουν να αγοράσουν κάτι.
Εν τω μεταξύ, η ύπαρξη μόλις τεσσάρων έως πέντε κακών κριτικών μπορεί να αποτρέψει σχεδόν τους μισούς (43%) ανθρώπους από το να αγοράσουν ένα προϊόν. Επίσης, ένας στους πέντε δηλώνει ότι έχει γράψει κριτικές για προϊόντα που δεν αγόρασε στην πραγματικότητα.
Οι Influencers χάνουν έδαφος
Την ίδια στιγμή, ο αντίκτυπος των influencers φαίνεται να μειώνεται. Μόνο το 40% των καταναλωτών ακολούθησαν τη συμβουλή ενός influencer για να πραγματοποιήσουν μια αγορά κατά το προηγούμενο έτος. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι αμφισβητούν κατά πόσο οι συστάσεις των influencers είναι γνήσιες, με το 61% να έχει διαπιστώσει ότι τα πραγματικά προϊόντα δεν ήταν τόσο καλά όσο έλεγαν οι influencers.
Χρήση νέων τεχνολογιών στις αγορές
Στον τομέα της τεχνολογίας, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) σημειώνει αξιοσημείωτα βήματα, με το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα να τη χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν τις αγορές τους μέσω κινητού τηλεφώνου. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) δεν έχει ακόμη κερδίσει ουσιαστική αποδοχή, με το 78% των καταναλωτών να έχουν περιορισμένη ενημέρωση ή εμπλοκή με τα εργαλεία AI στις αγορές τους.
Διαβάστε ακόμα: Πώς οι mobile εφαρμογές της Nike αυξάνουν τις πωλήσεις της
Μεταβαλλόμενες προτιμήσεις αγορών
Ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες από τη μελέτη περιλαμβάνουν τη μειωμένη τάση για υπηρεσίες παράδοσης, με το 23% των συμμετεχόντων να αναφέρουν μικρότερη χρήση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αφοσίωση στις μάρκες φαίνεται επίσης ασταθής, με σχεδόν τους μισούς καταναλωτές να είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν μια μάρκα μετά από μερικές μη ικανοποιητικές εμπειρίες αγοράς, που συχνά αποδίδονται σε παραπλανητικό ή κακό περιεχόμενο του προϊόντος.
Τα smartphones έχουν εξελιχθεί σε ένα βασικό εργαλείο στο οποίο βασίζονται οι καταναλωτές για μια πληθώρα λειτουργιών που αποσκοπούν στη βελτίωση της αγοραστικής τους εμπειρίας μέσα στο κατάστημα, από την πρόσβαση σε κριτικές και πληροφορίες για τα προϊόντα μέχρι τη χρήση προηγμένων τεχνολογικών χαρακτηριστικών όπως η επαυξημένη πραγματικότητα. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικά και χρήσιμα έχουν γίνει τα smartphones στο να κάνουν τα ψώνια μια καλύτερη εμπειρία για όλους.
Με πληροφορίες από Chain Store Age
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.