27 Απρ 2024
READING

“Σκίζουν” τα Zara στην Ελλάδα

4 MIN READ

“Σκίζουν” τα Zara στην Ελλάδα

“Σκίζουν” τα Zara στην Ελλάδα

Συνεχίζει τα βήματα ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά η Zara, η οποία αποτελεί ίσως τη δημοφιλέστερη αλυσίδα λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης στη χώρα μας. Ιδιαίτερη σημασία για την γνωστή ισπανική εταιρεία θα έχει η λειτουργία του μεγάλου καταστήματος των 6.000 τετραγωνικών μέτρων που θα λειτουργήσει στις αρχές του 2024 στον Πύργο του Πειραιά, όπου εκτός από Zara στον ίδιο χώρο θα συστεγάζεται και το κατάστημα ειδών σπιτιού του ομίλου Inditex, Zara Home.

Στην προκειμένη περίπτωση τα δύο καταστήματα που σήμερα διατηρεί στον Πειραιά η ITX Hellas που εκπροσωπεί τον όμιλο Inditex στην Ελλάδα, θα σταματήσουν να λειτουργούν και θα μεταφερθούν στο νέο μεγαλύτερο κατάστημα. Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι τα δύο συγκεκριμένα καταστήματα έχουν επιφάνεια 3.000 τετραγωνικών μέτρων συνολικά και επί της ουσίας αυτό που θα συμβεί είναι ότι η Zara θα προσθέσει ακόμα 3.000 τετραγωνικά χώρων πώλησης στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει την ίδια στιγμή το γεγονός ότι ο Έλληνας είναι ο δεύτερος σε κατά κεφαλήν κατανάλωση από τα καταστήματα Zara. Πρώτοι είναι οι Ισπανοί, κάτι που έχει λογική εξήγηση δεδομένου ότι η Ισπανία είναι και η χώρα προέλευσης του ομίλου Inditex. Πρόσφατα πάντως σε συνομιλίες που είχαμε με υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, εξηγούσε το συγκεκριμένο φαινόμενο, λέγοντας ότι ο Έλληνας ξοδεύει για συμπληρωματικές αγορές όπως είναι τα ρούχα, δίνοντας σημασία στην εξωτερική του εμφάνιση ακόμα και σε περιόδους έντονης ακρίβειας όπως είναι αυτή της τρέχουσας περιόδου. Πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, δείχνουν πως παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν μειωθεί, η ιδιωτική κατανάλωση διατηρεί τις δυνάμεις της με εκτιμώμενη αύξηση κατά 2% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

160 καταστήματα του ομίλου στην Ελλάδα

Σήμερα ο όμιλος ITX Hellas διατηρεί στην ελληνική αγορά 160 καταστήματα όλων των εμπορικών σημάτων (Zara, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho, Zara Home, Massimo Dutti), εκ των οποίων τα 43 είναι Zara. Στην Ελλάδα απασχολεί περί τα 4.000 άτομα προσωπικό, ενώ το 55% του τζίρου προέρχεται από τη Zara και το υπόλοιπο 45% από τα υπόλοιπα brands που έχουν παρουσία στην εγχώρια αγορά.

Παγκοσμίως ο όμιλος Inditex διαθέτει 7.292 καταστήματα, ενώ οι πωλήσεις του στη χρήση του 2022 ήταν 32,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δίκτυο του ομίλου επί ελληνικού εδάφους αριθμεί αυτή τη στιγμή 160 καταστήματα, από τα οποία τα 43 είναι Zara.

Με βάση τα νέα concepts καταστημάτων που λανσάρει ο όμιλος Inditex που διαχειρίζεται τα δημοφιλή brands παγκοσμίως, προβλέπεται η δημιουργία μεγαλύτερων σε έκταση καταστημάτων. Η συγκεκριμένη κίνηση αποσκοπεί στην δυνατότητα φιλοξενίας διευρυμένης γκάμας προϊόντων στα επιμέρους τμήματα των σημείων πώλησης της αλυσίδας λιανικής.Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα της Zara και συνολικά του ομίλου ΙΤΧ στην Ελλάδα έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2023, όταν και έκλεισε η προηγούμενη οικονομική χρήση, άγγιξαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στόχος της διοίκησής του είναι να φτάσει σύντομα το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. 

H επένδυση στο Ελληνικό

Για το πλάνο ανάπτυξης της Zara, αναμένεται ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια η επένδυση στο Ελληνικό. Εκεί άλλωστε έχει σχεδιάσει να εγκαταστήσει το σύνολο των μαρκών της στο εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall, το οποίο με βάση τον έως τώρα προγραμματισμό της Lamda Development θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2027. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μοντέλο λειτουργίας που ακολουθεί η Zara σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πλήρως διαφοροποιημένο και μάλιστα της έδωσε την δυνατότητα να κυριαρχήσει έναντι άλλων γνωστών εμπορικών σημάτων με σχετικά χαμηλές τιμές. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι στα Zara χρειάζονται μόνο δύο εβδομάδες για το σχεδιασμό και τη διάθεση ενός νέου προϊόντος ενώ το σύνηθες χρονικό διάστημα του κλάδου είναι περίπου εννέα μήνες.

Φέτος η Zara συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα από τη στιγμή που το πρώτο της κατάστημα στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής άνοιξε τις πόρτες του. Η πορεία της όμως έδειξε ότι ήρθε στη χώρα για να μείνει, ενώ κατάφερε όχι μόνο να αλλάξει τον τρόπο που ψωνίζουμε αλλά και να γίνει ο πιο περιζήτητος παίκτης της αγοράς όχι μόνο για τους πελάτες – καταναλωτές λιανικής, αλλά και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που με κάθε τρόπο θα ήθελαν ως μισθωτή τον όμιλο ITX και ειδικότερα τη Zara. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.