27 Απρ 2024
READING

Η Gen X των λίγο κάτω-πάνω από τα 50 είναι ο “μεγάλος πελάτης”

4 MIN READ

Η Gen X των λίγο κάτω-πάνω από τα 50 είναι ο “μεγάλος πελάτης”

Η Gen X των λίγο κάτω-πάνω από τα 50 είναι ο “μεγάλος πελάτης”

Πέρα από τους Millennials και την Gen Z: Tο χρυσωρυχείο Gen X

Στο δυναμικό κόσμο του marketing, όπου το κυνήγι των αναδυόμενων γενεών μοιάζει ασταμάτητο, μια πρόσφατη μελέτη του παγκόσμιου δικτύου, Wavemaker, αποκαλύπτει μια κρίσιμη παράλειψη. Ένα σημαντικό, αλλά υποτιμημένο δημογραφικό κοινό, η γενιά Χ, αναδεικνύεται ως ένα ανεκμετάλλευτο περιουσιακό στοιχείο για τους marketers.

Τοποθετημένη μεταξύ των διαχρονικών Baby Boomers και των ψηφιακά εγγενών Millennials και Gen Z-ers, η Gen X φέρει ένα μοναδικό μείγμα παραδοσιακών και ψηφιακών επιρροών. Αυτή η δημογραφική ομάδα, πλούσια σε ποικιλομορφία και εμπειρία, διαθέτει πρωτοφανή οικονομική δύναμη, καθιστώντας την ανεκτίμητη κατηγορία για τους marketers που πρέπει να ασχοληθούν μαζί της. Ωστόσο, παρά την τρομερή παρουσία τους και την αγοραστική τους ικανότητα, οι Gen X-ers παραμένουν εκπληκτικά υποτιμημένοι στις στρατηγικές marketing, αφήνοντας ένα πλήθος ανεκμετάλλευτων ευκαιριών.

Διαβάστε ακόμα: Gen Z, Gen X, Millennials και Boomers: Πώς ψωνίζει κάθε γενιά

Σύμφωνα, μάλιστα, με τη μελέτη, αυτή η δημογραφική ομάδα – που σήμερα είναι ηλικίας μεταξύ 45 και 60 ετών – δεν είναι απλώς σημαντική σε μέγεθος, αλλά είναι επίσης έτοιμη να γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία, καθώς πρόκειται να κληρονομήσει το υπέρογκο ποσό των 65 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τους Baby Boomers.

Η ισχυρή παρουσία της Gen X στον ψηφιακό χώρο

Σε αντίθεση με ορισμένες κοινές υποθέσεις, τα μέλη της Gen Χ είναι αρκετά ενεργά στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γίνονται γρήγορα σημαντικό μέρος των χρηστών σε πλατφόρμες όπως το TikTok. Συγκεκριμένα, το 92% των Gen X-ers χρησιμοποιούν καθημερινά τα social media, αποτελώντας περίπου το 28% των χρηστών του TikTok. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό 13% αισθάνεται ότι οι διαφημίσεις τους αντιπροσωπεύουν, αναδεικνύοντας μια αξιοσημείωτη αποσύνδεση με τις μάρκες .

Η χαμένη ευκαιρία της διαφήμισης

Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος των παγκόσμιων δαπανών και του πληθυσμού, οι διαφημιστές φαίνεται να παραβλέπουν τη γενιά Χ. Οι διαφημίσεις που περιλαμβάνουν άτομα άνω των 50 ετών είναι λίγες σχετικά, αποτελώντας μόνο το 24% των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ενώ οι περισσότερες διαφημίσεις (περίπου το 76%) απευθύνονται σε καταναλωτές ηλικίας 19 έως 49 ετών. Αυτή η έλλειψη εκπροσώπησης κάνει την Gen X να αισθάνεται αόρατη από τη διαφημιστική βιομηχανία, με αποτέλεσμα να έχει λιγότερη αλληλεπίδραση και δέσμευση με τις διαφημίσεις που βλέπει.

Ανεπαρκής εστίαση και έρευνα marketing

Την ίδια στιγμή, η Gen X αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο κλάσμα των δαπανών των εμπορικών σημάτων για καμπάνιες με influencers – μόλις το 5%. Επιπλέον, υπάρχει μια εμφανής έλλειψη σε βάθος έρευνας με στόχο τη γενιά αυτή, με μόλις το 4% της έρευνας γενεών από τη διαφημιστική βιομηχανία να επικεντρώνεται στους Gen X-ers. Αυτή η έλλειψη στοχευμένων στρατηγικών marketing και ολοκληρωμένων ερευνών υπογραμμίζει την ανάγκη επαναξιολόγησης της προσέγγισης της βιομηχανίας όσον αφορά τη δέσμευση της Gen X.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχει ηλικιακός αποκλεισμός στη διαφήμιση;

Τι θέλουν οι Gen X-ers;

Για να προσεγγίσουν αποτελεσματικά την Gen X, οι μάρκες χρειάζεται να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους. Σε αντίθεση με το περιεχόμενο που απευθύνεται στους Millennials και την Gen Z, η Gen X δείχνει προτίμηση σε περιεχόμενο με θέμα την αυτοβελτίωση και σε δημιουργούς από τη δική της γενιά. Για τους καταναλωτές της Gen X, η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική όταν αποφασίζουν τι να αγοράσουν και επιδεικνύουν ισχυρή αφοσίωση στις μάρκες, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας περιεχομένου που να ανταποκρίνεται στις αξίες και τις προσδοκίες τους.

Το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της Γενιάς X

Η γενιά X είναι μια ισχυρή ομάδα καταναλωτών που οι μάρκες δεν πρέπει να αγνοήσουν. Αυτή η δημογραφική ομάδα, με σημαντικό πλούτο και ένα μοναδικό μείγμα παραδοσιακών και ψηφιακών επιρροών, είναι μια πηγή δυνατοτήτων που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως. Είναι καιρός οι marketers να στρέψουν την προσοχή τους και να αναγνωρίσουν το βαθύ αντίκτυπο και την επιρροή που αναμφίβολα έχει η Gen Χ στην αγορά.

Με πληροφορίες από Marketing Drive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.