29 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Φέτος οι εορταστικές αγορές θα γίνουν online

3 MIN READ

Έρευνα | Φέτος οι εορταστικές αγορές θα γίνουν online

Έρευνα | Φέτος οι εορταστικές αγορές θα γίνουν online

Τι προσελκύει τους holiday shoppers στο διαδίκτυο;

Καθώς η περίοδος των γιορτών πλησιάζει, οι εταιρείες λιανικής πώλησης ετοιμάζονται να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Celigo – μία πλατφόρμα που προσφέρει λύσεις αυτοματοποίησης-, η σημαντική πλειοψηφία των καταναλωτών τείνουν προς τις ηλεκτρονικές αγορές, αναζητώντας κυρίως αξία και ευκολία στις αγορές τους.

Η έρευνα, η οποία περιλαμβάνει τις απαντήσεις περισσότερων από 1.000 καταναλωτών στις ΗΠΑ, αποκάλυψε ότι το 69% προτιμά τις ηλεκτρονικές αγορές από τα φυσικά καταστήματα λόγω της ασύγκριτης ευκολίας που προσφέρουν. Επιπλέον, έξι στους δέκα καταναλωτές εκτιμούν την άμεση πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα άμεσα διαθέσιμων ειδών που προσφέρει το online shopping.

Διαβάστε ακόμα: Οι online shoppers μοιράζονται προσωπικά στοιχεία με τους e-retailers

Εξατομίκευση και προσφορές

Ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα από την έρευνα είναι η επιθυμία των καταναλωτών για πιο εξατομικευμένες προσφορές παράλληλα με τις παραδοσιακές προσφορές και τις ευκαιρίες εξοικονόμησης κόστους. Συνολικά το 69% των καταναλωτών επιθυμούν να λαμβάνουν εξατομικευμένες προσφορές που βελτιώνουν την εμπειρία των αγορών τους.

Μειωμένος ενθουσιασμός για την Black Friday και τη Cyber Monday

Οι παραδοσιακές εκδηλώσεις προώθησης, όπως η Black Friday και η Cyber Monday, φαίνεται να χάνουν τη γοητεία τους, με το 28% και το 26% των καταναλωτών αντίστοιχα να δηλώνουν ότι οι εκδηλώσεις αυτές δεν επηρεάζουν σημαντικά τα σχέδια αγορών τους για τις γιορτές του 2023.

Διαφορετικές προτιμήσεις ανά γενιά

Η έρευνα αποκάλυψε τις ξεχωριστές προτιμήσεις αγορών των διαφόρων γενεών. Το εντυπωσιακό 78% των Baby Boomers ανέφεραν την ευκολία ως τον κύριο λόγο για τον οποίο προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές. Από την άλλη πλευρά, το 49% της Gen Z και των Millennials εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εορτών τα προηγούμενα χρόνια. Οι καταναλωτές της γενιάς Χ είναι πολύ προνοητικοί, με περισσότερους από τους μισούς να ξεκινούν τις αγορές τους για τις γιορτές ήδη από τον Αύγουστο.

Ο ρόλος της εξυπηρέτησης και της παράδοσης

Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα (53%) θα απομακρύνονταν από τους e-retailers που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους για την παράδοση και το 45% θα έκανε το ίδιο με εκείνους που παρέχουν κακή εξυπηρέτηση πελατών. Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη των λιανοπωλητών να βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους και την αποτελεσματικότητα της παράδοσης για να διατηρήσουν την αφοσίωση των καταναλωτών.

Διαβάστε ακόμα: Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν “σκοτώνει” τα εμπορικά κέντρα

Τάση αγορών “Early Bird”

Η τάση των early birds – δηλαδή εκείνων που αρχίζουν τις αγορές τους για τις γιορτές πολύ πριν αρχίσει η παραδοσιακή περίοδος αγορών για τις γιορτές – φαίνεται να κερδίζει έδαφος με σχεδόν το 50% των καταναλωτών να σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τις αγορές τους τον Σεπτέμβριο, με στόχο να μοιράσουν τα έξοδα των αγορών τους σε πολλούς μήνες.

Αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

Με σαφή κλίση προς τις ηλεκτρονικές αγορές, έντονο ενδιαφέρον για την αξία και έντονη επιθυμία για εξατομικευμένες εμπειρίες αγορών, οι retailers που θα προσαρμοστούν γρήγορα θα μπορούσαν να αποκτήσουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην πολύβουη αγορά των γιορτών.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.