Για τους περισσότερους καταναλωτές, η βιωσιμότητα θεωρείται ως «καλός λόγος για επιλογή» στις μάρκες που αγοράζουν, αλλά σπάνια ήταν ο μόνος παράγοντας για την αγορά τους. Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Έρευνες μας δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης αλλαγής στα πρότυπα κατανάλωσης, όπου οι πραγματικά βιώσιμες μάρκες – αυτές που εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους προς τους ανθρώπους και τον πλανήτη – θα κερδίσουν το πλεονέκτημα από τις μάρκες που κάνουν ασήμαντους ισχυρισμούς ή που δεν έχουν επενδύσει επαρκώς στη βιωσιμότητα.
Πλησιάζουμε γρήγορα σε αυτό το οριακό σημείο όπου η βιωσιμότητα θα θεωρείται βασική απαίτηση για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών και οι εταιρείες θα πρέπει να προετοιμαστούν τώρα. Οι εργαζόμενοι σε μια εταιρεία που την εμπιστεύονται έχουν περισσότερα κίνητρα για εργασία, έχουν χαμηλότερα ποσοστά απουσιών και είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν άλλη δουλειά. Οι πελάτες που την εμπιστεύονται είναι πιο πιθανό να επιλέξουν μια μάρκα έναντι των ανταγωνιστών, να την αγοράσουν ξανά και να την προωθήσουν.Και οι εταιρείες υψηλής εμπιστοσύνης υπερτερούν των άλλων έως και 400% όσον αφορά την αξία τους.
Με τόσο υψηλή απόδοση για την εμπιστοσύνη, το προφανές ερώτημα για τις εταιρείες είναι: Τι δημιουργεί εμπιστοσύνη σε μια μάρκα; Η έρευνα δείχνει ότι η βιωσιμότητα είναι ένας ισχυρός μοχλός. Για να καταλάβουμε γιατί, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε από πού προέρχεται η εμπιστοσύνη. Ο πυρήνας της εμπιστοσύνης χτίζεται όταν μια μάρκα ή μια εταιρεία δίνει καλές υποσχέσεις και στη συνέχεια τις εκπληρώνει.
Όταν οι πελάτες Gen Z και Millennial πιστεύουν ότι μια μάρκα ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπό της στους ανθρώπους και τον πλανήτη, είναι 27% πιο πιθανό να την αγοράσουν από ό,τι οι παλαιότερες γενιές — ένα σαφές μέτρο της δύναμης της βιωσιμότητας να οδηγεί τις αγοραστικές αποφάσεις σε αυτήν την ομάδα. Όταν οι πελάτες Gen Z και Millennial αξιολογούν μια μάρκα ως καλή για την ανθρωπότητα, είναι 15% πιο πιθανό από τις παλαιότερες γενιές να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα με τη μάρκα και να την επιλέξουν έναντι των ανταγωνιστών της.Όταν αξιολογούν μια μάρκα με υψηλή διαφάνεια, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες από τις παλαιότερες γενιές να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε αυτήν και 20% περισσότερες πιθανότητες να την επιλέξουν έναντι των ανταγωνιστών της.
Οι ειδικοί στις προβλέψεις υπολογίζουν ότι η αγοραστική δύναμη των Millennials και Gen Z θα ξεπεράσει αυτή των Boomers περίπου το 2030, με έως και 68 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο να μεταφέρεται από τους Boomers σε αυτές τις νεότερες γενιές μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Είναι προφανές λοιπόν ότι η επένδυση στο βιωσιμότητα, η υποστήριξη πρακτικών και ενεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας αλλά και όλων όσων μπορούν να προσέξουμε τον πλανήτη μας οδηγούν σε αυξημένη εμπιστοσύνη των ανθρώπων στις μάρκες και ειδικότερα στις νεότερες γενιές. Προφανώς λοιπόν η βιωσιμότητα δεν είναι μια τάση αλλά μια ανάγκη για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο και όση πιο γρήγορα το αντιληφθούν τόσο γρηγορότερα θα έχουν να κερδίσουν.Και ειδικά από τους νεότερους καταναλωτές.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.