26 Απρ 2024
READING

Οι σκανδιναβικές πόλεις πρωτοπορούν στην αστική βιωσιμότητα

5 MIN READ

Οι σκανδιναβικές πόλεις πρωτοπορούν στην αστική βιωσιμότητα

Οι σκανδιναβικές πόλεις πρωτοπορούν στην αστική βιωσιμότητα

Οι οικολογικές πόλεις του Βορρά

Η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια αναγκαιότητα, και πολλές σκανδιναβικές πόλεις ενσαρκώνουν αυτή την αρχή με αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και καινοτομία. Παρά τις προκλήσεις που θέτει η ραγδαία αστικοποίηση, οι πόλεις αυτές χαράζουν μια πορεία προς ένα μέλλον όπου η αστική ζωή και η οικολογική διαχείριση συνδυάζονται άψογα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις σκανδιναβικές πόλεις συγκαταλέγονται στις τέσσερις πρώτες πόλεις που κατατάσσονται στο δείκτη βιώσιμων πόλεων της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων σχεδιασμού, μηχανικής και διαχείρισης, Arcadis.

Αυτές οι πόλεις εφαρμόζουν ισχυρά πρότυπα για να παραμείνουν καθαρές, “πράσινες” και όμορφες. Έχουν εφεύρει δημιουργικούς τρόπους για να κάνουν τις μετακινήσεις, τα κτίρια και την καθημερινότητα πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουν σπουδαίες ιδέες για να βοηθήσουν και άλλες πόλεις να γίνουν καλύτεροι και πιο βιώσιμοι τόποι για να ζει κανείς.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς του μέλλοντος;

Γκέτεμποργκ, Σουηδία: Φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις

Πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα είναι το Γκέτεμποργκ, η δυναμική πόλη της Σουηδίας με φιλόδοξους κλιματικούς στόχους. Προσπαθώντας να απελευθερωθεί από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030, η πόλη παρουσιάζει ένα φάσμα πράσινων πρωτοβουλιών.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της στρατηγικής του Γκέτεμποργκ είναι το εντυπωσιακό πράσινο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών και η προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Διαθέτει υπηρεσίες κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δηλαδή προγράμματα στα οποία οι άνθρωποι μπορούν να μοιράζονται και να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, ανάλογα με τις ανάγκες τους, χωρίς να κατέχουν ένα προσωπικά. Την ίδια στιγμή, το Γκέτεμποργκ διαθέτει σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ προς ενοικίαση, καθώς και φιλικά προς το περιβάλλον ταξί.

Αυτές οι συντονισμένες προσπάθειες έχουν ωθήσει την πόλη στο ζενίθ του δείκτη βιωσιμότητας Global Destinations Sustainability Index, υπογραμμίζοντας την παγκόσμια ηγετική της θέση στην αστική βιωσιμότητα.

Κοπεγχάγη, Δανία: Ποδήλατο για ένα καλύτερο μέλλον

Η Κοπεγχάγη φημίζεται για την προώθηση της ποδηλασίας ως μορφή “πράσινης” μετακίνησης, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 480 χιλιόμετρα μόνο για ποδηλατοδρόμους. Εκτός από το ποδήλατο, η πόλη έχει επίσης προσθέσει ηλεκτρικά φεριμπότ στο λιμάνι, καθώς και πολλά ηλεκτρικά λεωφορεία για να κάνει τις δημόσιες συγκοινωνίες της πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Επιπλέον, η πρωτεύουσα της Δανίας διαθέτει ένα μεγάλο σύστημα κεντρικής θέρμανσης που χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και καλύπτει το 98% των σπιτιών της πόλης, ενώ η πλειονότητα των ξενοδοχείων της διαθέτουν οικολογική πιστοποίηση. Και δεν σταματά εδώ. Στον πορθμό Øresund υπάρχουν πολλές ανεμογεννήτριες και ένα εργοστάσιο που μετατρέπει τα απόβλητα σε ενέργεια, στην οροφή του οποίου υπάρχει μια πίστα για dry ski. Όλα αυτά τα βήματα δείχνουν την έντονη προσπάθεια της πόλης με διάφορους τρόπους να γίνει πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον.

Όσλο, Νορβηγία: Από το πετρέλαιο στην αστική βιωσιμότητα

Το Όσλο ξεχωρίζει επειδή, παρόλο που η Νορβηγία έχει πολλές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, η πόλη επικεντρώνεται στο να είναι πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον. Φιλοδοξεί, μάλιστα, να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας κάνει μεγάλα βήματα, όπως η προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και λεωφορείων και η δημιουργία γειτονιών που εξοικονομούν ενέργεια. Το 2019, το Όσλο κατείχε τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης, παρουσιάζοντας μερικές από τις καλύτερες πρωτοβουλίες σε πολεοδόμους από όλο τον κόσμο.

Στοκχόλμη, Σουηδία: Καινοτομία για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να σταματήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2040. Η πόλη συνεργάζεται με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και χρησιμοποιεί νέες πράσινες ιδέες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η σουηδική πρωτεύουσα διαθέτει, μάλιστα, ειδικές περιοχές όπου οι κάτοικοι μπορούν να δοκιμάσουν βιώσιμες ιδέες. Αυτό βοηθά τους ερευνητές και τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και βοηθά την πόλη να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Ένα παράδειγμα είναι το Βασιλικό Λιμάνι της Στοκχόλμης, ένα μεγάλο έργο όπου χτίζονται 12.000 νέες κατοικίες και χώροι εργασίας για 35.000 άτομα. Το έργο προσφέρει ευκαιρίες για τη δοκιμή υλικών και μεθόδων κατασκευής για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, διαχείρισης αποβλήτων και κυκλικών πόρων.

Διαβάστε ακόμα: Επανάσταση στους δρόμους της Στοκχόλμης

Ρόρος, Νορβηγία: Μια μικρή πόλη που κάνει μεγάλες αλλαγές

Το Ρόρος είναι μια μικρή πόλη που κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που κάποτε ήταν κέντρο εξόρυξης χαλκού, έχει μεταμορφωθεί σε σύμβολο του βιώσιμου τουρισμού και της αριστείας της τοπικής παραγωγής τροφίμων. Παρόλο που δεν είναι μια μεγάλη πόλη, το Ρόρος δείχνει ότι κάθε τόπος, ανεξάρτητα από το μέγεθός του, μπορεί να κάνει θετικές αλλαγές για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον.

Σκανδιναβικές πόλεις: Ηγέτες στην αστική βιωσιμότητα

Οι σκανδιναβικές πόλεις αποτελούν σπουδαία παραδείγματα για το πώς συνδυάζεται η σύγχρονη αστική ζωή με τη μέριμνα για το περιβάλλον. Χρησιμοποιούν έξυπνες ιδέες όπως οι πράσινες μετακινήσεις, η εξοικονόμηση ενέργειας και η υποστήριξη του τοπικού τουρισμού για να κάνουν τις πόλεις καλύτερες και πιο βιώσιμες. Οι πόλεις αυτές είναι αφοσιωμένες στην πραγματοποίηση θετικών αλλαγών που μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η δέσμευσή τους και οι νέες ιδέες τους δείχνουν πώς οι πόλεις μπορούν να εργαστούν για να γίνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.