26 Απρ 2024
READING

Οι δράσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος για την προστασία του περιβάλλοντος

5 MIN READ

Οι δράσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι δράσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος για την προστασία του περιβάλλοντος

Σταθερά προσηλωμένη σε δράσεις που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, παραμένει η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Στοιχεία που προκύπτουν από τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει και τους στόχους που έχει θέσει η επιχείρηση δείχνουν ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 37% έως το 2030 και η επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος έως και το 2050. 

Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος «ΠΡΟΣΦΕΡΩ καθαρότερες θάλασσες και ακτές» σε συνεργασία με την P&G και την περιβαλλοντική οργάνωσης iSea,  η ΑΒ Βασιλόπουλος υλοποίησε 210 δράσεις καθαρισμού ακτών και 36 εκπαιδευτικές δράσεις παιδιών σε σχολεία και κέντρα ειδικής αγωγής. Συγκέντρωσε πάνω από 77 τόνους απορριμμάτων, ενώ εκπαίδευσε 2.400 παιδιά σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Για το 2022, συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 38 καθαρισμοί, 27 παράκτιοι  και 11 υποβρύχιοι στις περιοχές των Σποράδων, της Θεσσαλονίκης, της Πελοποννήσου, της Σαλαμίνας, της Αττικής, της Σαντορίνης (Καλντέρα) και τη Σπιναλόγκα. Ο αριθμός των εθελοντών που συμμετείχαν συνολικά σε παράκτιους και υποβρύχιους  είναι  655. 

Βιώσιμη εκτροφή ψαριών

Ωστόσο η μέριμνα της ΑΒ Βασιλόπουλος για το περιβάλλον επεκτείνεται και στον τομέα των προϊόντων που πωλούνται μέσα από τα καταστήματά της. Η εταιρεία έλαβε πιστοποίηση για τα προϊόντα σολομού από τη σειρά ΑΒ Fresh To Go, αλλά και για τα προϊόντα νωπού, χύμα σολομού επιβεβαιώνοντας ορθές πρακτικές που εφαρμόζει. Η εκτροφή του ψαριού, σύμφωνα με αυστηρά και υπεύθυνα πρότυπα ιχθυοκαλλιέργειας, σημαίνει στην πράξη ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ συμβάλλει από την πλευρά της στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο οικοσύστημα αλλά και σηματοδοτεί την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών των ζωοτροφών. Ταυτόχρονα, αποτελεί υπεύθυνη επιλογή για το φυσικό περιβάλλον, ενώ ανοίγει το δρόμο για τη βιώσιμη και υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών.     

Μείωση της σπατάλης τροφίμων

Σημαντικές όμως είναι και οι δράσεις που υλοποιεί για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την προστασία του περιβάλλοντος. Το 2022 πραγματοποιήθηκαν δύο καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών, διάρκειας σχεδόν ενός μήνα το καθένα, με στόχο να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε το φαγητό. Με το μήνυμα «Σώζοντας το φαγητό, μπορούμε να σώσουμε και το περιβάλλον», η καμπάνια είχε στόχο τη σύνδεση της σπατάλης του φαγητού με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον πλανήτη, ώστε να ενημερώσει και κινητοποιήσει το κοινό. Το υλικό επικοινωνίας περιλάμβανε από video,  social media και τηλεόραση, μέχρι ενημερωτικό έντυπο, που μοιράστηκε σε όλα τα καταστήματά της αλυσίδας, απευθυνόμενο στους πελάτες της.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος ένωσε δυνάμεις της με την οργάνωση Μπορούμε, δημιουργώντας την πρώτη «Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων» στην Ελλάδα, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Συμμαχία αποτελεί μια συνεργατική προσπάθεια με στόχο να μειώσει τη σπατάλη των τροφίμων στην Ελλάδα. Καλούμε κοινωνικούς και επιχειρηματικούς φορείς να συμβάλλουν στην κοινή αυτή προσπάθεια, στην οποία ήδη μετράμε 78 μέλη.

Έρευνα σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο η ΑΒ Βασιλόπουλος ξεκίνησε μια έρευνα που διήρκεσε 18 μήνες με σκοπό τη διερεύνηση και αξιολόγηση της σπατάλης τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021.  Η έρευνα σε επίπεδο νοικοκυριού και λιανεμπορίου  χρησιμοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα εθνικά επίπεδα αποβλήτων τροφίμων στη χώρα μας και ευρήματά της δημοσιεύθηκαν επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καίριο στοιχείο της στρατηγικής που εφαρμόζει για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η λειτουργία με σεβασμό στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Οι δράσεις για τη μείωση των περιβαλλοντικών μας επιπτώσεων αφορούν κυρίως σε έργα που στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των εγκαταστάσεών και τη χρήση ψυγείων με χαμηλό δυναμικό πλανητικής υπερθέρμανσης (GWP). Η επιλογή ευφυών συστημάτων και καινοτόμων τεχνολογιών έχει οδηγήσει σε συνολική μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας των εγκαταστάσεών της ΑΒ Βασιλόπουλος κατά 30,3% σε σύγκριση με το 2008. Επίσης πέτυχε μείωση κατά 85% των εκπομπών του θερμοκηπίου (GHG) που προέρχονται από τις καθημερινές της δραστηριότητες, σε σύγκριση με το 2008 που αποτελεί και το έτος αναφοράς καθώς και 35% μείωση σε σχέση με το 2018. 

Το 2022, μετά από αναστολή λειτουργίας λόγω της έξαρσης της πανδημίας Covid-19, ξεκίνησε πάλι τα ταξίδια του το «Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης». Το διώροφο λεωφορείο ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και ενθαρρύνει κυρίως τα νέα παιδιά να ενημερωθούν, να ανακυκλώσουν και να συμμετέχουν σε διαδραστικές ενέργειες με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. 

Κατανοώντας τη βλαβερή επίδραση που έχει η απόρριψη μίας γόπας τσιγάρου σωρευτικά στο περιβάλλον οι άνθρωποι της ΑΒ Βασιλόπουλος ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια να συνεργάζονται με τη Cigaret Cycle ΑΜΚΕ, με κοινό στόχο την ανακύκλωση των αποτσίγαρων. Η αρχή έγινε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Γέρακα και το Home Shop Center στο Ρέντη, ενώ ξεκίνησε και μια συνεργασία στο Πάρκο Τσέπης στο Δήμο Αθηνών, που βρίσκεται στον πεζόδρομο Παυλίδη των Πετραλώνων. Το 2022 ανακυκλώθηκαν 90.000 αποτσίγαρα (90 κιλά).

Τέλος η ΑΒ Βασιλόπουλος συμμετείχε το 2023 για 13η χρονιά στη δράση Ώρα της Γης. Κάθε κατάστημα έσβησε συμβολικά όλες τις φωτεινές πινακίδες που βρίσκονται στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, και για όλο το σαββατοκύριακο. Η Ώρα της Γης είναι μια πρωτοβουλία του WWF.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.