Στο κατώφλι του μισού δισεκατομμυρίου βρίσκονται πλέον τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Ο μεγαλύτερος ελληνικών συμφερόντων όμιλος τροφίμων, που έκλεισε το 2022 με τζίρο 493 εκατομμύρια ευρώ, φέτος θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, αγγίζοντας ένα ακόμα ορόσημο στην επιχειρηματική του διαδρομή.
Για να γίνουμε όμως σαφέστεροι ως προς το τι εστί όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στην ομπρέλα του αυτή τη στιγμή βρίσκονται επιχειρήσεις όπως είναι ο Όλυμπος, η Τυράς και η Ροδόπη αλλά και εκτός γαλακτοκομικού κλάδου τα αναψυκτικά Κλιάφα, η Δουμπιά, ενώ αναμένεται να επαναφέρει στην αγορά την ΑΓΝΟ, την οποία απέκτησε εντός του 2022.
Την προηγούμενη χρονιά ο όμιλος εκτός του ότι κατάφερε να αυξήσει το τζίρο του κατά 15,72% κατάφερε να κρατήσει ψηλά την κερδοφορία της, ενώ αποκομίζει σημαντικά οφέλη από τη δραστηριοποίησή της στο εξωτερικό από όπου προέρχεται το 65% του κύκλου εργασιών της. Έτσι, τα μεικτά κέρδη του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 31,54%, τα EBITDA ξεπέρασαν τα 65 εκατ. ευρώ (+43,36% έναντι του 2021), τα κέρδη προ φόρων τριπλασιάστηκαν στα 33,092 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν στα 26,394 εκατ. ευρώ. Η αύξηση της τελικής γραμμής «φέρνει» και αύξηση στα προς διάθεση κέρδη.
Οι νέες εξαγορές που αλλάζουν το εκτόπισμα του ομίλου στην αγορά
Το 2022 ο όμιλος εξαγόρασε έναντι 7,7 εκατ. ευρώ το σήμα και τις εγκαταστάσεις της ΑΓΝΟ, το 49% της κυπριακής «Ν.Θ. Κουρούσης» και τη βουλγαρική United Milk Co από τη ΔΕΛΤΑ. Επιπλέον, επένδυσε ποσό που υπερέβη τα 65 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και των λειτουργιών σε όλες τις θυγατρικές εταιρείες που διατηρεί.
Εξαγωγικά ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία δραστηριοποιείται σε 47 χώρες σε όλο τον κόσμο. Για την πιο αποτελεσματική διείσδυση στις διεθνείς αγορές έχει υιοθετήσει ένα μεικτό μοντέλο εμπορικής λειτουργίας το οποίο συμπεριλαμβάνει την ίδρυση θυγατρικών εμπορικών εταιριών σε στρατηγικά κύριες αγορές όπως Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Αγγλία, Πολωνία, Ισπανία, Σερβία, Κύπρος, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η διάθεση πραγματοποιείται μέσω ενός επιλεγμένου δικτύου αντιπροσώπων-διανομέων. Οι πωλήσεις στις διεθνείς αγορές αντιστοιχούν στο 64% του συνολικού τζίρου του ομίλου. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο διατηρεί παραγωγικές μονάδες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Με εξαγωγική αφετηρία τη Ρουμανία το 1999
H αρχή για τους αδερφούς Σαράντη εκτός Ελλάδας έγινε το 1999 όταν εξαγόρασαν την Tyrom 1999 και ίδρυσαν το πρώτο τους εργοστάσιο στη Ρουμανία, ενώ το 2011 δημιούργησαν το νέο εργοστάσιο γάλακτος, εδραιώνοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία τους στη συγκεκριμένη χώρα με τη Fabrica de Lapte Brasov.
Πρόκειται μάλιστα για μία εταιρεία όπου οι συσσωρευμένες επενδύσεις τα τελευταία 10 χρόνια υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή έχει προγραμματιστεί και τρέχει μία ακόμα επένδυση περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ με την προσθήκη νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος και εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με τον τρόπο αυτό ανέπτυξαν την παρουσία της εταιρείας στη Ρουμανία, μια αγορά όπου ο τζίρος της το 2021 κυμάνθηκε στα 110 εκατομμύρια ευρώ, από τα συνολικά 427 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο συνολικός τζίρος του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία την ίδια χρονιά.
Tα νέα προϊόντα στο προσκήνιο της Anuga
Στην πρόσφατη διεθνή έκθεση Anuga της Γερμανίας, τη μεγαλύτερη στον κλάδο τροφίμων και ποτών στον κόσμο τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν μία σειρά από προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, στα δύο περίπτερα που διατηρούσε η επιχείρηση στην έκθεση παρουσιάστηκε η νέα σειρά φυτικών κίτρινων και λευκών τυριών «Καρπός», ενώ στην κατηγορία των αναψυκτικών Κλιάφας παρουσιάστηκε η καινοτόμα σειρά «Χωρίς συντηρητικά – Χωρίς ζάχαρη» (Double Zero).
Στην κατηγορία των ανθρακούχων νερών ο όμιλος έδωσε δείγματα γραφής από τη νέα «Δουμπιά» σε τρεις διαφορετικές γεύσεις Περγαμόντο, Λεμόνι και Μαστίχα έρχεται να αναβαθμίσει την απόλαυση του φυσικώς ανθρακούχου μεταλλικού νερού σε εμπειρία.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.