«Μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων» γίνονται τα ελληνικά λιμάνια, με την πλειοψηφία των τριών assets που έβγαλε προς πώληση το ελληνικό δημόσιο (Ηγουμενίτσα, Βόλος, Ηράκλειο) να έχουν διατεθεί σε επενδυτές για 215 εκατομμύρια ευρώ.
Την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε και με τη βούλα στον ιταλικό κολοσσό της οικογένειας Grimaldi ο λιμένας Ηγουμενίτσας, ανεβάζοντας το ποσό των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιήσει στην Ελλάδα στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Η τελετή υπογραφής της σύμβασης για την πώληση του 67%, όπου έδωσε το παρών ο πρωθυπουργός, σηματοδοτεί την επόμενη μέρα για την περιοχή, καθώς η συμφωνία αποβλέπει στην αναβάθμιση του τρίτου μεγαλύτερου λιμένος της Ελλάδας, και στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ως πύλη της χώρας στην Αδριατική και τη Μεσόγειο, προς όφελος της ευρύτερης περιοχής. Η κοινοπραξία των Grimaldi Euromed SpA – Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ και Επενδυτική Κατασκευαστική Εμπορική και Βιομηχανική ΑΕ, που ουσιαστικά ελέγχεται από τον όμιλο Grimaldi, προσέφερε για το λιμάνι Ηγουμενίτσας 84,2 εκατομμύρια ευρώ ευρώ.
Είχε προηγηθεί, πέντε μήνες πριν, η κατοχύρωση του 67% του λιμένα Ηρακλείου στον Grimaldi, έναντι 80 εκατομμυρίων, με τον εφοπλιστή να δηλώνει πως «ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει». Ο Grimaldi τάραξε για πρώτη φορά τα νερά της ελληνικής ακτοπλοΐας με την είσοδο στη Minoan Lines το 2008. Το 2019 έβγαλε την εταιρεία από το ελληνικό Χρηματιστήριο, αποκτώντας το 98% των Μινωϊκών Γραμμών και αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Attica Group. Το όνομα του ομίλου έχει εμπλακεί στα σενάρια πώλησης των ΑΝΕΚ και της Attica, ωστόσο οι Ναπολιτάνοι επενδυτές εστιάζουν στην ανάπτυξη της Minoan Lines, με βασικό στόχο να αυξήσουν τα δρομολόγια εσωτερικού.
Έτσι έχει επεκτείνει την παρουσία του στη χώρα ο όμιλος των 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, του οποίου τα κέρδη προσέγγισαν πέρσι τα 1,2 δισ. ευρώ. Τα πρώτα έγγραφα που αποδεικνύουν την ανάμειξη των Grimaldi στη ναυτιλία χρονολογούνται από το 1348, όταν τα χρονικά του Βασιλείου της Νάπολης ανέφεραν ότι η βασίλισσα Giovanna I έδωσε στους αδελφούς Rajinerio, Richerio και Perino de Grimaldis ένα τεχνούργημα από συμπαγή χρυσό, ως εγγύηση για τη ναύλωση τριών πλοίων. Το 1947, ο Guido Grimaldi και τα αδέλφια έβαλαν τα θεμέλια της σύγχρονης πλοιοκτήτριας εταιρείας, επενδύοντας σε φορτηγό πλοίο που χρησιμοποιήθηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σαββίδης και οι καραδοκούντες Αμερικανοί
Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο όμιλος Σαββίδη διεκδίκησε μέσω της ΟΛΘ το 67% του λιμένα Βόλου, προσφέροντας το διπλάσιο τίμημα σε σύγκριση με τον έτερο ανταγωνιστή, την κοινοπραξία Goldair Cargo – Goldair Handling, συμφερόντων Καλλίνικου. Δεσμευτικές προσφορές είχαν επίσης καταθέσει η κοινοπραξία της Israel Shipyards με τη Χαλυβουργία Ελλάδος του ομίλου Μάνεση και η Mariner Capital, μια εταιρεία διαχείρισης μικρών τερματικών λιμενικών σταθμών με έδρα τη Μάλτα, αλλά προτιμητέος επενδυτής αναδείχτηκε ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης, προσφέροντας 51 εκατ. ευρώ.
Όταν στο χαρτοφυλάκιο της Belterra προστεθεί ο λιμένας Βόλου, ο Ιβάν Σαββίδης θα έχει ενισχύσει το αποτύπωμά του στα Βαλκάνια, καθώς τα λιμάνια θα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ενώ στο κάδρο θα μπει και η ενίσχυση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας.
Διαψεύδοντας τα σενάρια που τον θέλουν να αποχωρεί από την Ελλάδα, πηγές κοντά στο Ρώσο επενδυτή διατείνονται πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το λιμάνι Θεσσαλονίκης, η εταιρεία βρίσκεται επί ποδός για να ξεκινήσουν τα έργα επέκτασης του Προβλήτα 6, ένα έργο προϋπολογισμού 180 εκατομμυρίων, η εκτέλεση του οποίου αποτελεί συμβατική υποχρέωση, αλλά απαιτεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Πάντως, με πωλητήριο ή όχι, το λιμάνι Θεσσαλονίκης δεν αφήνει ασυγκίνητους ούτε τους Αμερικανούς επενδυτές. Προ μηνών ο εκπρόσωπος της HIG Capital στην Ελλάδα είπε πως αν έμπαινε αγγελία από τον Ιβάν Σαββίδη, το fund θα ήταν διατεθειμένο να αποκτήσει συμμετοχή στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το 2022 οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο.
Από το 2020, οπότε το λιμάνι του Πειραιά πέρασε κατά πλειοψηφία στην κινεζική Cosco εκκρεμεί η ολοκλήρωση υποχρεωτικών επενδύσεων 294 εκατ. ευρώ, όπως η επέκταση του επιβατικού λιμένα που έχει κολλήσει στις συμπληγάδες των δικαστικών προσφυγών. Στο πλάνο των επενδυτών είναι επίσης η τοποθέτηση επιπλέον 300 εκατομμυρίων για την κατασκευή δύο ξενοδοχείων και ενός logistics center στο λιμάνι.
Τέλος, στην κοινοπραξία της αμερικανικής Black Summit με τις EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα έχει περάσει η υποπαραχώρηση του λιμένα Καβάλας Φίλιππος Β’, έναντι 33,9 εκατ. ευρώ. Η Black Summit δραστηριοποιείται μισό αιώνα στην παροχή υπηρεσιών asset management και διοικείται από τον ομογενή John Charalambakis, ενώ παλιότερα είχε επενδύσει στις ελληνικές εισηγμένες Ευρωσύμβουλοι και Quality & Reliability (Q&R).
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.