26 Απρ 2024
READING

Επανάσταση στους δρόμους της Στοκχόλμης

3 MIN READ

Επανάσταση στους δρόμους της Στοκχόλμης

Επανάσταση στους δρόμους της Στοκχόλμης

Επαναπροσδιορίζοντας τις αστικές μετακινήσεις για ένα πράσινο μέλλον

Η Στοκχόλμη παρουσίασε ένα τολμηρό σχέδιο με στόχο την ουσιαστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. Μια κεντρική συνοικία της σουηδικής πρωτεύουσας θα απαγορεύσει σύντομα την είσοδο οχημάτων φυσικού αερίου και ντίζελ. Πρόκειται για ένα τολμηρό μέτρο που υπογραμμίζει τη δέσμευση της πόλης για τη δημιουργία ενός καθαρότερου, πιο βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος.

Μέχρι το επόμενο έτος, μια καθορισμένη περιοχή 20 οικοδομικών τετραγώνων στην καρδιά της πόλης θα είναι απαγορευμένη για τα συμβατικά οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα. Μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα οχήματα που πληρούν αυστηρά κριτήρια κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα επιτρέπεται να κινούνται σε αυτή τη ζώνη χαμηλών εκπομπών. Η προσέγγιση αυτή υπερβαίνει τις στρατηγικές που έχουν υιοθετήσει άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, το οποίο επιβάλλει τέλη στα οχήματα με υψηλές εκπομπές ρύπων.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς του μέλλοντος;

Προστασία της δημόσιας υγείας

Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία αφορά στη διατήρηση της υγείας των κατοίκων της Στοκχόλμης. Έρευνες έχουν αναδείξει τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πολίτες, ιδίως στα μικρά παιδιά, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι υποφέρουν από μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Η κίνηση αντιμετωπίζει επίσης τον πρόωρο θάνατο περίπου χιλίων ανθρώπων ετησίως στην πόλη εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Βελτίωση της αστικής μετακίνησης

Το σχέδιο της Στοκχόλμης επεκτείνεται πέρα από τους περιορισμούς στους τύπους οχημάτων. Η πόλη ενθαρρύνει τους κατοίκους να περπατούν, να χρησιμοποιούν ποδήλατο και να παίρνουν συχνότερα το λεωφορείο. Τα βελτιωμένα πεζοδρόμια, οι νέοι ποδηλατόδρομοι, οι ασφαλέστερες διαβάσεις πεζών και οι αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων είναι όλα στοιχεία της ολιστικής προσέγγισης που αποσκοπεί στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στην προώθηση ενός πιο φιλικού προς τους πεζούς περιβάλλοντος.

Μετάβαση από το παρελθόν που ήταν επικεντρωμένο στο αυτοκίνητο

Στη νέα καθορισμένη ζώνη χαμηλών εκπομπών, που είναι γεμάτη με καταστήματα και γραφεία, η περιήγηση στους δρόμους για τους πεζούς και τους ποδηλάτες είναι σήμερα μια δύσκολη υπόθεση λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Επί δεκαετίες, η Στοκχόλμη, όπως και πολλές άλλες σουηδικές πόλεις, έδινε προτεραιότητα στα αυτοκίνητα στον πολεοδομικό της σχεδιασμό, καθιστώντας την πόλη ιδιαίτερα αυτοκινητοκεντρική από τα μέσα της δεκαετίας του 1900.

Συνέπεια αυτού ήταν, πολλά κτίρια κατοικιών στο κέντρο της πόλης να κατεδαφιστούν, δίνοντας τη θέση τους σε χώρους που εξυπηρετούν επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Gen Z οδηγεί τη βιωσιμότητα στις μετακινήσεις

Ένα κέντρο πόλης χωρίς εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030

Το όραμα δεν σταματά εδώ. Το πλάνο της Στοκχόλμης περιλαμβάνει την επέκταση της ζώνης χαμηλών εκπομπών έως το 2025 και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετασχηματισμού με στόχο ένα κέντρο της πόλης χωρίς εκπομπές έως το 2030. Η πόλη προετοιμάζεται για τη μετάβαση αυτή με βελτιώσεις των υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τη δημιουργία 100.000 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Μια συνεργατική προσέγγιση για ένα πιο πράσινο μέλλον

Οι κυβερνητικοί φορείς της Στοκχόλμης σκοπεύουν να συνεργαστούν σε μια κοινή προσπάθεια επανασχεδιασμού και αναζωογόνησης του κυκλοφοριακού σκηνικού της πόλης. Με την υιοθέτηση αυτής της προνοητικής προσέγγισης, η Στοκχόλμη δημιουργεί ένα σημαντικό προηγούμενο, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες των τολμηρών, συντονισμένων δράσεων για την αναδιαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος προς το όφελος και την ευημερία όλων των κατοίκων.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.