22 Ιαν 2025
READING

Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι κάνουν αίτηση για τη θέση εργασίας που ήδη κατέχουν;

3 MIN READ

Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι κάνουν αίτηση για τη θέση εργασίας που ήδη κατέχουν;

Γιατί κάποιοι εργαζόμενοι κάνουν αίτηση για τη θέση εργασίας που ήδη κατέχουν;

Ποια είναι η νέα τάση που προκαλεί ανησυχίες στους εργαζόμενους

Σε μια εποχή οικονομικής αβεβαιότητας και οργανωτικών αναδιαρθρώσεων, μια νέα πρακτική αναδύεται στις εταιρείες που προκαλεί ανησυχία στους εργαζομένους: η απαίτηση να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για τη θέση εργασίας που ήδη κατέχουν.

Η τάση αυτή, η οποία προϋποθέτει ότι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αποδείξουν την αξία τους και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, κερδίζει έδαφος σε διάφορους κλάδους. Και ενώ οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι εξασφαλίζει την επιλογή των πιο καταρτισμένων υποψηφίων, υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στο ηθικό και την επαγγελματική ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως λίγη “τεμπελιά” κάνει καλό;

Η διαδικασία και ο αντίκτυπος

Η διαδικασία επαναξιολόγησης ποικίλλει ανάλογα με την εταιρεία και τη θέση εργασίας, αλλά γενικά περιλαμβάνει τη διαδικασία επαναληπτικής συνέντευξης των εργαζομένων που κινδυνεύουν να απολυθούν. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει εργασίες όπως παρουσιάσεις, αξιολογήσεις ικανοτήτων ή ψυχομετρικά τεστ. Η πρόθεση πίσω από αυτή την προσέγγιση είναι να αξιολογηθεί η ικανότητα των εργαζομένων να αποδώσουν στους σημερινούς ή μελλοντικούς ρόλους τους, εστιάζοντας στις δυνατότητές τους και όχι στις προηγούμενες επιδόσεις τους.

Ωστόσο, ακόμη και όταν εκτελείται δίκαια και εντός των ορίων της εργατικής νομοθεσίας, πολλοί εργαζόμενοι βρίσκουν τη διαδικασία επαναξιολόγησης επίπονη και αγχωτική. Ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας της αντιπαράθεσης των συναδέλφων μεταξύ τους μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική ευεξία τους. Επιπλέον, όσοι καταφέρνουν να διατηρήσουν τη θέση τους μπορεί να βιώσουν ενοχές ή το “σύνδρομο του επιζώντος”, ενώ όσοι αποτυγχάνουν μπορεί να υποφέρουν από κατεστραμμένη αυτοεκτίμηση και κίνητρα.

Το σύνδρομο του επιζώντος (survivor syndrome) είναι η αντίδραση ενός ατόμου όταν πιστεύει ότι έκανε κάτι κακό επιβιώνοντας από ένα τραυματικό γεγονός, ενώ άλλοι δεν το έκαναν, συχνά νιώθοντας ενοχές. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά συναισθήματα σχετικά με την επιβίωση από ένα πρόγραμμα απόλυσης.

Αρνητικές επιπτώσεις και μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η πρακτική της εκ νέου υποβολής αίτησης για τη δική τους θέση εργασίας μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό όσο και για τους οργανισμούς. Οι εργαζόμενοι που καταφέρνουν να “κρατήσουν” τη θέση τους μπορεί, παρόλα αυτά, να αποθαρρύνονται και να είναι πιο ανοιχτοί στο να διερευνήσουν άλλες ευκαιρίες απασχόλησης. Από την άλλη πλευρά, όσοι παραμένουν μπορεί να γίνουν λιγότερο αφοσιωμένοι, να έχουν λιγότερα κίνητρα και να είναι λιγότερο πιθανό να συνεισφέρουν νέες ιδέες. Επιπλέον, οι αρνητικές εμπειρίες των εργαζομένων που περνούν από τη διαδικασία επαναξιολόγησης μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητική φήμη από στόμα σε στόμα και τελικά να βλάψουν τη φήμη του οργανισμού.

Διαβάστε ακόμα: Μήπως πλησιάζουμε προς το τέλος της Μεγάλης Παραίτησης;

Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές

Με τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα και την ανάγκη των εταιρειών να εξορθολογίσουν τις δραστηριότητές τους, η πρακτική της εκ νέου υποβολής αίτησης για τη δική τους θέση εργασίας πιθανότατα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τα βραχυπρόθεσμα οφέλη μπορεί να αντισταθμιστούν από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η ευημερία των εργαζομένων και η ικανοποίηση από την εργασία αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την επιτυχία ενός οργανισμού και οι εταιρείες που παραμελούν αυτές τις πτυχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στην προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων.

Το κλειδί, ως συνήθως, βρίσκεται στην ισορροπία. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ αποτελεσματικότητας και ευημερίας των εργαζομένων αποτελεί το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των οργανισμών. Σε μια διαρκώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας, οι εταιρείες καλούνται να διερευνήσουν εναλλακτικές προσεγγίσεις που δίνουν προτεραιότητα στη δέσμευση, την ικανοποίηση και την ευημερία των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να καλλιεργήσουν ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη, την καινοτομία και τη συνολική οργανωτική ευημερία.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.