23 Δεκ 2024
READING

Διαπραγμάτευση στο χώρο εργασίας

3 MIN READ

Διαπραγμάτευση στο χώρο εργασίας

Διαπραγμάτευση στο χώρο εργασίας

Οδηγός διαπραγμάτευσης για εργαζόμενους

Στη σημερινή δυναμική αγορά εργασίας, η γνώση της τέχνης της διαπραγμάτευσης αναδεικνύεται σε απαραίτητη δεξιότητα. Η αποτελεσματική διαπραγμάτευση υπερβαίνει την επίτευξη συμφωνιών, καθώς περιλαμβάνει την οικοδόμηση σχέσεων, την ευθυγράμμιση των συμφερόντων και την προώθηση κοινών ωφελειών για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η άσκηση πίεσης για ένα πιο ευέλικτο ωράριο ή έναν ικανοποιητικό μισθό απαιτεί μια στρατηγική προσέγγιση για να επηρεάσει θετικά τα αποτελέσματα.

Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να διαπραγματευτούν επειδή φοβούνται τη σύγκρουση ή πιστεύουν ότι μπορεί να φανούν πιεστικοί. Ωστόσο, το να υπερασπίζεται κανείς τον εαυτό του στην εργασία του είναι απαραίτητο. Πρόσφατες μελέτες το αναδεικνύουν αυτό, δείχνοντας ότι το 83% των εργαζομένων που διαπραγματεύτηκαν τον αρχικό τους μισθό εξασφάλισαν υψηλότερες αποδοχές.

Διαβάστε ακόμα: Υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές διαπραγμάτευσης;

Η διαπραγμάτευση, όταν γίνεται αντιληπτή ως ένας τρόπος προς την αμοιβαία κατανόηση, αποδεικνύεται πιο παραγωγική από ό,τι όταν θεωρείται ως σύγκρουση. Στο επίκεντρο βρίσκονται διάλογοι προσανατολισμένοι στη λύση, όπως η συζήτηση μισθών με βάση τα πρότυπα του κλάδου.

Βήμα 1: Έρευνα αγοράς

Οι ενημερωμένοι διαπραγματευτές συχνά σημειώνουν μεγαλύτερη επιτυχία. Πριν από κάθε διαπραγμάτευση μισθών χρειάζεται:

– Διερεύνηση των προτύπων του κλάδου: Πλατφόρμες όπως το salary.com, το payscale.com ή το Bureau of Labor Statistics παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις επικρατούσες τιμές για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

– Δυναμική της εταιρείας: Η γνώση σχετικά με το πόσο καιρό μια θέση παρέμεινε κενή ή το ποσοστό κύκλου εργασιών της μπορεί να προσφέρει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

– Μισθολογική κουλτούρα της εταιρείας: Η γνώση του αν μια εταιρεία πληρώνει συνήθως υψηλούς, μεσαίους ή χαμηλούς μισθούς βοηθά στον καθορισμό στόχων διαπραγμάτευσης.

Βήμα 2: Πρόταση αξίας μέσω της τεκμηρίωσης

Για όσους εργάζονται ήδη, η προβολή των επιτευγμάτων και των συνεισφορών αποκτά ύψιστη σημασία. Όταν, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος θέλει να υποστηρίζει την απομακρυσμένη εργασία:

– Μετρήσεις παραγωγικότητας: Η απόδειξη καλών επιδόσεων κατά τις περιόδους απομακρυσμένης εργασίας με απτές μετρήσεις βοηθά την υπόθεση.

– Ομαδική συνεργασία: Η πρόταση στρατηγικών για την ενίσχυση της συνεργασίας κατά τη διάρκεια της απομακρυσμένης εργασίας αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με τη δυναμική της ομαδικής εργασίας.

Η τέχνη του συμβιβασμού και η σπουδαιότητα της ειλικρίνειας

Η άμεση αποδοχή των αρχικών προτάσεων είναι πολύ σπάνια. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον για συμβιβασμούς οδηγεί συχνά σε ευνοϊκά αποτελέσματα. Εάν η απομακρυσμένη εργασία πλήρους απασχόλησης δεν αποτελεί επιλογή, οι υβριδικές ρυθμίσεις εργασίας ή τα ευέλικτα ωράρια μπορούν να χρησιμεύσουν ως βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί η Gen Z εστιάζει τόσο πολύ στην αμοιβή

Την ίδια στιγμή, η ειλικρίνεια δημιουργεί εμπιστοσύνη και διατηρεί καλές εργασιακές σχέσεις. Οι ψευδείς δηλώσεις , όπως η επινόηση προσφορών εργασίας, μπορεί να βλάψει την εμπιστοσύνη. Η διαφάνεια στην έκφραση των αναγκών και των περιορισμών είναι απαραίτητη.

Η διαπραγμάτευση υπερβαίνει τα απλά προσωπικά οφέλη και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον συνεργασίας όπου και τα δύο μέρη επιτυγχάνουν μια αίσθηση αξίας και κατανόησης. Με καλή έρευνα, ειλικρινείς συζητήσεις και αξιοπιστία, οι επαγγελματίες μπορούν να δημιουργήσουν επιτυχημένες συμφωνίες.

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.