21 Δεκ 2024
READING

Η αόρατη εργασία πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη

3 MIN READ

Η αόρατη εργασία πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη

Η αόρατη εργασία πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη

Πίσω από την οθόνη: Η σιωπηλή εκμετάλλευση που τροφοδοτεί τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης

Σε έναν κόσμο όπου οι υπολογιστές και η τεχνολογία βρίσκονται παντού, ένα κρυφό, κακοπληρωμένο εργατικό δυναμικό δραστηριοποιείται παρασκηνιακά. Από τις διαφορετικές περιοχές του πλανήτη – από τη Βενεζουέλα μέχρι τις Φιλιππίνες- αυτός ο σιωπηλός στρατός εργαζομένων ασχολείται με την αδιάκοπη σήμανση και κατηγοριοποίηση δεδομένων, ένα κρίσιμο έργο που τροφοδοτεί τους αλγόριθμους τεχνολογικών κολοσσών όπως το Amazon, το Facebook, η Google και η Microsoft.

Με άλλα λόγια, η δουλεία τους είναι να βοηθούν στη βελτίωση μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, οργανώνοντας πληροφορίες που κάνουν την τεχνολογία τους να λειτουργεί καλύτερα. Αυτοί οι εργαζόμενοι είναι οι αφανείς συντελεστές των τεχνολογικών θαυμάτων που βλέπουμε σήμερα.

Διαβάστε ακόμα: Οι επιχειρήσεις στην εποχή της Generative AI

Πού βρίσκουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί εργαζόμενους για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα AI τους;

Πλατφόρμες, όπως η Appen – μια αυστραλιανή εταιρεία παροχής υπηρεσιών δεδομένων-, βοηθούν στην εύρεση θέσεων εργασίας για ανθρώπους σε φτωχές περιοχές του κόσμου. Τους αναθέτουν online μικροεργασίες που συνήθως είναι μονότονες και δύσκολες, όπως η επισήμανση φωτογραφιών και κειμένων. Αυτή η εργασία βοηθάει στη δημιουργία έξυπνων προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να κάνουν εκπληκτικά πράγματα, από τη δημιουργία ζωντανών εικόνων μέχρι την επιτυχία σε νομικές εξετάσεις.

Στους πελάτες της Appen έχουν συμπεριληφθεί μεταξύ άλλων το Amazon, το Facebook, η Google και η Microsoft, και οι 1 εκατομμύριο συνεργάτες της εταιρείας είναι μόνο ένα μέρος μιας τεράστιας, κρυφής βιομηχανίας. Η παγκόσμια αγορά συλλογής και επισήμανσης δεδομένων αποτιμήθηκε σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 και αναμένεται να αυξηθεί σε 16,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Grand View Research.

Η εκμετάλλευση πίσω από την οθόνη

Αλλά πίσω από την τεχνολογική αίγλη κρύβεται μια ζοφερή πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από εκμετάλλευση και εξαντλητικό πρόγραμμα εργασίας. Οι εργαζόμενοι, συχνά “δεμένοι” στους υπολογιστές τους για έως και 18 ώρες την ημέρα, βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση αβεβαιότητας, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα εμφανιστεί η επόμενη εργασία. Η αποζημίωση είναι πενιχρή, με πολλούς να κερδίζουν μόλις 1 ευρώ για μιάμιση ώρα εργασίας. Αυτό το αβέβαιο οικοσύστημα έχει αναγκάσει πολλούς σε έναν ξέφρενο κύκλο ακατάπαυστης εργασίας, διαρκώς στο κυνήγι της επόμενης εργασίας.

Οι επικριτές έχουν υψώσει τη φωνή τους ενάντια σε αυτό που ονομάζουν “αποικιοκρατία των δεδομένων” (data colonialism). Αυτοί οι εργαζόμενοι, κυρίως από αναπτυσσόμενες περιοχές, τροφοδοτούν τις τεχνολογικές εξελίξεις που ωφελούν κυρίως τις πλουσιότερες και πιο ανεπτυγμένες χώρες. Οι εργαζόμενοι αυτοί, παρά το γεγονός ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αόρατοι, υποτιμημένοι και δεν πληρώνονται καλά για τη σκληρή δουλειά τους.

Η απογοήτευση μεταξύ αυτών των ψηφιακών εργατών είναι αισθητή, με ορισμένους να χρησιμοποιούν τον όρο “ψηφιακή δουλεία” για να δείξουν πόσο άσχημη είναι η κατάστασή τους. Οι εργαζόμενοι θέλουν να αμείβονται καλύτερα και να έχουν πιο τακτικά ωράρια. Αυτό δείχνει ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και τους αντιμετωπίζει ολόκληρος ο κλάδος.

Διαβάστε ακόμα: Η άνοδος της Generative AI

Μια κοινότητα που φωνάζει για αλλαγή

Αλλά η ελπίδα δεν έχει χαθεί εντελώς. Οι εργαζόμενοι έχουν ενωθεί και έχουν δημιουργήσει διαδικτυακούς τόπους όπου μπορούν να επικοινωνήσουν και να μοιραστούν εμπειρίες, συμβουλές και παράπονα. Ελπίζουν σε ένα μέλλον όπου η σκληρή δουλειά τους θα αναγνωρίζεται και θα θεωρούνται σημαντικά μέρη της διαδικασίας ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και όχι απλώς αναλώσιμα γρανάζια.

Τα ηχηρά αιτήματα για αλλαγή σηματοδοτούν την αρχή μιας μεταρρύθμισης του κλάδου, των εργατικών συνδικάτων και των δίκαιων πρακτικών. Θα ακούσει η βιομηχανία αυτές τις εκκλήσεις και θα κατευθυνθεί προς έναν ορίζοντα δικαιοσύνης και σεβασμού για όλους τους συντελεστές στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης;

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.