14 Νοέ 2024
READING

Γιατί γκρινιάζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας;

4 MIN READ

Γιατί γκρινιάζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας;

Γιατί γκρινιάζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας;

Τεχνολογία: Από την εργασιακή ικανοποίηση στην απογοήτευση

Για πολλά χρόνια, ο κλάδος της τεχνολογίας προσέλκυε τους υποψήφιους-ταλέντα, με υποσχέσεις για καινοτομία, υψηλούς μισθούς και αξιοζήλευτη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Μάλιστα, τηρούσε τις υποσχέσεις του. Πριν από την πανδημία, περισσότεροι από το 80% των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας θα πρότειναν την εταιρεία που εργάζονται σε έναν φίλο τους, ποσοστό μεγαλύτερο από άλλους κλάδους σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του Glassdoor – ιστότοπου όπου νυν και πρώην υπάλληλοι αξιολογούν εταιρείες διατηρώντας της ανωνυμία τους.

Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ τον τελευταίο καιρό, αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας να αισθάνονται απογοήτευση και αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Διαβάζοντας τις ανώνυμες αναρτήσεις των μελών της κοινότητας Glassdoor, είναι προφανές ότι πολλοί επαγγελματίες της τεχνολογίας έχουν χάσει τη δουλειά τους και οι νέοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων δυσκολεύονται να βρουν δουλειά. Κάνουν αίτηση για περισσότερες θέσεις εργασίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πρόθυμοι να δεχτούν χαμηλότερες αμοιβές και εργασιακή ικανοποίηση.

Διαβάστε ακόμα: Θα αλλάξει το τεχνολογικό τοπίο η συμφωνία της Huawei και της Xiaomi;

Που οφείλεται αυτή η αλλαγή;

Καθώς η φήμη του κλάδου της τεχνολογίας για τους ευτυχισμένους εργαζόμενους εξασθενεί, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το γιατί. Ενώ εξωτερικοί παράγοντες παίζουν ρόλο, υπάρχουν επίσης βαθύτερα ζητήματα μέσα στον ίδιο τον κλάδο που καλλιεργούνται εδώ και καιρό.

Στον πυρήνα των σημερινών προβλημάτων της τεχνολογικής βιομηχανίας βρίσκεται η ξεπερασμένη εταιρική κουλτούρα της. Τα στοιχεία ικανοποίησης των εργαζομένων από την Glassdoor δείχνουν δύο σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη και πριν από την πανδημία, αλλά επιδεινώθηκαν από αυτήν.

Η “διοικητικοποίηση” της τεχνολογίας

Τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, υπήρξε μια ανησυχητική μετατόπιση στη δομή του εργατικού δυναμικού της τεχνολογικής βιομηχανίας. Η αναλογία των εργαζομένων πρώτης γραμμής προς τους διευθυντές έχει μειωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι διευθυντές για κάθε εργαζόμενο που δημιουργεί τεχνολογικά προϊόντα.

Αυτή η μετατόπιση έχει απομακρύνει εκείνους που δημιουργούν τεχνολογία  από εκείνους που λαμβάνουν τις στρατηγικές αποφάσεις, μεταβάλλοντας τις παραδοσιακά επίπεδες ιεραρχίες-οργανογράμματα του κλάδου.

Η μη τεχνική ικανοποίηση

Την ίδια στιγμή, έχει γίνει φανερό ότι οι καλύτερες θέσεις εργασίας στην τεχνολογία δεν είναι απαραίτητα τεχνικές. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που αναφέρουν την υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση στο Glassdoor, κατέχουν θέσεις σε μη τεχνικά επαγγέλματα, όπως στα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού ή marketing.

Έτσι, δημιουργείται το εξής παράδοξο. Οι πιο απομακρυσμένοι από το “τεχνικό” μέτωπο είναι πιο ευτυχισμένοι στους ρόλους τους σε σχέση με εκείνους που δημιουργούν την τεχνολογία.

Αναζωπύρωση της σπίθας της καινοτομίας

Ωστόσο, δεν έχουν χαθεί όλα για την τεχνολογική βιομηχανία. Για να αυξήσουν την ικανοποίηση των εργαζομένων, τα στελέχη χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουν την οργανωσιακή πυξίδα τους. Αυτό περιλαμβάνει αλλαγές στις οργανωτικές δομές, εστίαση στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και επανεπένδυση σε βασικά τεχνικά ταλέντα.

Οι εταιρείες τεχνολογίας ενδεχομένως να πρέπει να ακούσουν τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής. Όταν εκείνοι που εμπλέκονται άμεσα στη δημιουργία της τεχνολογίας αποκτούν φωνή, οι τολμηρές και αντισυμβατικές ιδέες τείνουν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Η ενθάρρυνση του ανοιχτού διαλόγου, η άμεση εμπλοκή των εργαζομένων και η δημιουργία χώρων για να εκφράζουν τις σκέψεις τους, μπορούν να αναζωπυρώσουν όχι μόνο την κουλτούρα στο χώρο εργασίας, αλλά και να οδηγήσουν σε καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες για τους καταναλωτές.

IBM και Apple: Πώς αντιμετώπισαν περιόδους στασιμότητας

Η IBM, μία από τις παλαιότερες και πιο καθιερωμένες εταιρείες τεχνολογίας, αντιμετώπισε στασιμότητα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ωστόσο, επαναπροσδιορίστηκε αγκαλιάζοντας την επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών, μετατοπίζοντας την εστίασή της στις υπηρεσίες και επενδύοντας στην έρευνα και την ανάπτυξη. Αυτός ο μετασχηματισμός βοήθησε την IBM να ανακτήσει τη θέση της ως ηγέτης του κλάδου.

Διαβάστε ακόμα: Κατάργηση των μονοπωλίων στον τομέα της τεχνολογίας

Η Apple βίωσε, επίσης, μια κάμψη στη δεκαετία του 1990, με μειωμένο μερίδιο αγοράς και προσφορές προϊόντων που δυσκολεύονταν να τραβήξουν την προσοχή των καταναλωτών. Η επιστροφή του Steve Jobs το 1997 αποτέλεσε σημείο καμπής. Υπό την ηγεσία του, η Apple εισήγαγε καινοτόμα προϊόντα όπως ο iMac, το iPod, το iPhone και το iPad, δίνοντας νέα πνοή στην εταιρεία και καθιστώντας την μία από τις πιο επιτυχημένες τεχνολογικές εταιρείες στην ιστορία.

Μαθαίνοντας από τους παλιούς

Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο σε μια εποχή απομακρυσμένης εργασίας, αλλά είναι ένα ουσιαστικό βήμα προς την αναζωογόνηση μιας τεχνολογικής βιομηχανίας που έχει χάσει μέρος της λάμψης της. Οι τεχνολογικοί κολοσσοί του παρελθόντος αντιμετώπισαν επίσης περιόδους στασιμότητας, αλλά ακούγοντας τους υπαλλήλους τους και ενδυναμώνοντάς τους, κατάφεραν να ανακτήσουν τη θέση τους ως ηγέτες του κλάδου. Ήρθε η ώρα οι σημερινές εταιρείες τεχνολογίας να κάνουν το ίδιο.

Με πληροφορίες από Business Insider

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.