29 Απρ 2024
READING

Κρητικός: Μετά την επιθετική επέκταση το marketing τον φέρνει στο κλαμπ των «μεγάλων»

4 MIN READ

Κρητικός: Μετά την επιθετική επέκταση το marketing τον φέρνει στο κλαμπ των «μεγάλων»

Κρητικός: Μετά την επιθετική επέκταση το marketing τον φέρνει στο κλαμπ των «μεγάλων»

Εάν δεχτούμε ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός, αλλάζει «πίστα» και μπαίνει στο κλαμπ των μεγάλων του κλάδου, αυτό συμβαίνει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αφενός η επιχείρηση έχει καταφέρει να μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κινούμενη επιθετικά και εξαγοράζοντας μικρότερες εταιρείες σούπερ μάρκετ, τις οποίες ενέταξε στο δίκτυο των καταστημάτων της.

Τον τελευταίο καιρό όμως δείχνει σημάδια αναπροσαρμογής και της στρατηγικής της στον τομέα του μάρκετινγκ, γεγονός που έρχεται να διατρανώσει ακριβώς αυτό που είπαμε προηγουμένως. Ότι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός γίνεται όσο περνάει ο καιρός πιο ολοκληρωμένη επιχειρηματικά, δίνοντας σημασία όχι μόνο στο «σκληρό» business που σχετίζεται με τη μεγέθυνση του δικτύου της αλλά και στην εξωστρέφεια με ενέργειες που έρχονται αφενός να καταδείξουν ευελιξία και επιχειρηματική ευστροφία αλλά και τη διάθεση που υπάρχει για μία μετάβαση που θα την οδηγήσει στην επόμενη μέρα της. 

Πολύ πρόσφατο παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η καινούργια καμπάνια που φέρει τον τίτλο, “‘Έχω έναν φίλο Κρητικό”. Μία κίνηση που έρχεται να φρεσκάρει και να ενδυναμώσει  τη σχέση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ με τους πελάτες της, αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τη φιλοσοφία και το μήνυμα μίας εταιρείας που έρχεται να εκσυγχρονιστεί και επικοινωνιακά.

Ανθρωποκεντρικότητα και φιλικότητα στην εξυπηρέτηση

Κατά τα όσα αναφέρει η Κρητικός, μέσα από την καμπάνια αναδεικνύεται μια νέα εποχή που οι καταναλωτές αναζητούν τους τρόπους για να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής τους σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτό που έρχεται να δώσει ως μήνυμα η καμπάνια είναι αφενός η ανθρωποκεντρικότητα και η φιλικότητα που θέλει να περάσει προς τον καταναλωτή η επιχείρηση. Επομένως εκφράζει μία ευρύτερη κουλτούρα, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται ο καταναλωτής και ο «Κρητικός», είναι ο φίλος που έρχεται να σταθεί δίπλα στις ανάγκες του πελάτη και να τις ικανοποιήσει.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και ένα ακόμα στοιχείο που πρεσβεύει η καμπάνια. Είναι αυτό της ελληνικότητας, κάτι που πρεσβεύει η αλυσίδα, όντας μία οικογενειακή επιχείρηση που διοικείται από Έλληνες επιχειρηματίες. Ελληνικότητα που έχει προσπαθήσει και προγενέστερα να φέρει προς τα έξω, έχοντας παρουσιάσει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς και τη σειρά προϊόντων «Θησαυροί της Ελλάδας». Κίνηση που ήρθε να αποκρυσταλλώσει την επιθυμία των περισσότερων καταναλωτών να στραφούν σε εγχώριας παραγωγής προϊόντα. Στοιχείο όμως που προστίθεται στα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ότι έχουν ταυτότητα προέλευσης. Γιατί σε κάθε συσκευασία αναφέρεται η περιοχή προέλευσης με παραδείγματα το πλιγούρι Θράκης, το ελαιόλαδο Σητείας, τις φακές Κοζάνης, τους γίγαντες Καστοριάς, τις πηλιορείτικες πίτες. Εκπροσωπώντας μέσα από το κωδικολόγιο προϊόντα που ταυτίζονται και αναδεικνύουν τη γαστρονομική και αγροτική παράδοση διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας. 

Οι διαδοχικές εξαγορές των τελευταίων χρόνων

Εξετάζοντας τώρα την ταχεία επιχειρηματική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, η αλυσίδα των Άγγελου, Νεκτάριου και Δημήτρη Κρητικού, δεύτερης γενιάς επιχειρηματιών στην εταιρεία, ξεκίνησε πριν 75 χρόνια από ένα παντοπωλείο στην Αίγινα, επέλεξε συνειδητά την στρατηγική της επιθετικής ανάπτυξης μέσα από αποφάσεις που αφορούσαν πολλές εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας από το 2017 μέχρι και σήμερα πρόσβαση σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Έτσι, πριν από έξι χρόνια εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο και ανέλαβε το μάνατζμεντ στα βορειοελλαδίτικα σούπερ μάρκετ ΥΠΕΡ Γρηγοριάδης, που δραστηριοποιούνταν με 40 σημεία στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών. Την ίδια χρονιά, προσέγγισε την αλυσίδα CRM-Αριάδνη αποκτώντας το 51%, γεγονός που τοποθέτησε την Κρητικός στην Κρήτη. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της παρουσίας της στο νησί, το 2021 προέβη στην απόκτηση και του υπόλοιπου ποσοστού 49%, προσθέτοντας στο δίκτυό της πάνω από 140 καταστήματα. Έναν χρόνο αργότερα η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός πραγματοποίησε την εξαγορά της αλυσίδας Μέριμνα, η οποία διέθετε 11 καταστήματα στον νομό Αττικής, ειδικότερα σε Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Βύρωνα, Άνω Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Περιστέρι και Ταύρο. Ενώ στις αρχές του 2019 επέκτεινε την παρουσία της στη Θεσσαλονίκη, εξαγοράζοντας τη αλυσίδα ΜΑΚΟ της Θεσσαλονίκης με 11 καταστήματα. 

Το 2022 απέκτησε τον όμιλο σούπερ μάρκετ Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε. του Γιάννη Πηλίδη με παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα. Λίγο μετά ενίσχυσε περαιτέρω την παρουσία της στην Κρήτη – μετά τη CRM Αριάδνη – με την εξαγορά της αλυσίδας Μαθιουδάκης και την προσθήκη 17 ακόμη καταστημάτων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Τον Μάρτιο του 2023 ακολούθησε η εξαγορά των 4 σημείων Katerina’s Market στην Πελοπόννησο.

Κύκλος εργασιών πάνω από τα 600 εκατομμύρια ευρώ το 2023

Φέτος ο κύκλος εργασιών της Κρητικός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, με την πλήρη ενσωμάτωση όλων των καταστημάτων που προέρχονται από τις εξαγορές της τελευταίας διετίας. Θα θυμίσουμε ότι ο κύκλος εργασιών της αλυσίδας αυξήθηκε το 2022 κατά 18,58%, φθάνοντας τα 497,81 εκατ. ευρώ, από 419,8 εκατ. ευρώ το 2021. Την ίδια ώρα τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 9,72% φθάνοντας τα 21,39 εκατ. ευρώ, έναντι 19,5 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, τα προ φόρων κέρδη κατά 10,07% στα 3,54 εκατ. ευρώ, από 3,21 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά τους φόρους μειώθηκαν κατά 10,1%, στα 2,14 εκατ. ευρώ έναντι 2,37 εκατ. ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.