Ο οδηγός επιβίωσης του λιανεμπορίου πολυτελείας
Η άλλοτε ακμάζουσα βιομηχανία λιανικής πώλησης ειδών πολυτελείας, η οποία σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει τώρα ένα αβέβαιο μέλλον. Αν και σήμερα η αγορά βρίσκεται περίπου 25% πάνω από τα επίπεδα του 2019, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η αύξηση των εσόδων θα αρχίσει να επιβραδύνεται, σύμφωνα με την παγκόσμια επενδυτική τράπεζα, RBC Capital Markets.
Τα πρώτα σημάδια των προκλήσεων είναι εμφανή, καθώς η τιμή της μετοχής της LVMH σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του -7% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της, σηματοδοτώντας τη σημαντικότερη πτώση της από τις αρχές του 2020.
Φιλόδοξοι καταναλωτές: Μια κρίσιμη δημογραφική ομάδα σε πτώση
Ένας σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την αβεβαιότητα στο retail πολυτελείας είναι η μείωση των φιλόδοξων αγοραστών (aspirational Shoppers). Πρόκειται για καταναλωτές που έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν είδη πολυτελείας, αλλά περιστασιακά. Τώρα, όμως, έχουν μειώσει τις δαπάνες τους για τα προϊόντα αυτά. Οι αυξανόμενες τιμές στην αγορά πολυτελείας έχουν απομακρύνει αυτούς τους καταναλωτές, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό 40% της παγκόσμιας καταναλωτικής βάσης πολυτελείας.
Διαβάστε ακόμα: Τι μπορούν να μάθουν τα luxury brands από την πορεία της Gucci
Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού
Μια ακόμη σημαντική πρόκληση για τον κλάδο της πολυτέλειας είναι ο αντίκτυπος του πληθωρισμού. Καθώς ο πληθωρισμός επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής των ανθρώπων, μειώνει το διαθέσιμο εισόδημά τους, γεγονός που, αναπόφευκτα, οδηγεί σε μειωμένες δαπάνες για αγαθά πολυτελείας. Αυτό το οικονομικό ζήτημα, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα έξοδα διαβίωσης και τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση, έχει κάνει τους καταναλωτές πιο επιφυλακτικούς όταν πρόκειται για αγορές πολυτελείας.
Παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις
Η σημερινή παγκόσμια κατάσταση της οικονομίας θεωρείται μία από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών. Παράγοντες όπως τα υψηλά επιτόκια, η οικονομική αστάθεια και η περίπλοκη κατάσταση στην Κίνα – όπου η μεταπανδημική ζήτηση δεν έχει ανακάμψει όπως αναμενόταν – έχουν αυξήσει τις ανησυχίες. Τα στοιχεία αυτά έχουν οδηγήσει σε φόβο για πιθανή μείωση της ζήτησης για είδη πολυτελείας, επηρεάζοντας τους καταναλωτές στην Ευρώπη, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πώς θα ανταποκριθούν οι μάρκες πολυτελείας;
Υπό το πρίσμα αυτών των προκλήσεων, πολλοί διαχειριστές πολυτελών εμπορικών σημάτων εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Θα πρέπει να συνεχίσουν να λανσάρουν προϊόντα υψηλών τιμών ή μήπως πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία εξαιρετικών εμπειριών για τους πελάτες τους;
Ο μόνος τρόπος για να είναι κανείς επιτυχημένος σε μια κρίση είναι να υπερβεί τις προσδοκίες των πελατών του. Αυτό σημαίνει να εμπνέει, να ενθουσιάζει, να εκπλήσσει και να καινοτομεί. Σημαίνει επίσης να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να συνδεθεί με τους πελάτες του. Κάτι τέτοιο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη φήμη της μάρκας και να εξασφαλίσει μια θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Το παράδειγμα της Dior
Η Dior αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας μάρκας πολυτελείας που ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην εξελισσόμενη δυναμική της αγοράς. Σε μια σημαντική κίνηση, θυγατρική της LVMH, παρουσίασε ένα νέο χώρο λιανικής πώλησης.
Το συγκρότημα Dior, που εκτείνεται σε 10.000 τετραγωνικά μέτρα σε έξι ιστορικά κτίρια, παρουσιάζει μια ολιστική προσέγγιση στο λιανικό εμπόριο πολυτελείας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και ανέσεων, όπως κομμωτήρια, σπα, κήπους στον τελευταίο όροφο, εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο και το μεγαλύτερο μουσείο μόδας στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν μόνο σχεδιαστή.
Αυτή η προσέγγιση δείχνει πώς οι μάρκες προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Δεν επικεντρώνονται αποκλειστικά στα προϊόντα, αλλά επεκτείνονται σε μοναδικές και καθηλωτικές εμπειρίες.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η ιστορία των luxury brands έχει σήμερα μεγαλύτερη σημασία από ποτέ
Ποιο θα είναι το μέλλον των luxury brands;
Ο τομέας του retail ειδών πολυτελείας, ο οποίος προηγουμένως χαρακτηριζόταν από ταχεία ανάπτυξη, βρίσκεται τώρα σε ένα κρίσιμο σημείο. Προκλήσεις όπως η επιβράδυνση των τάσεων ανάπτυξης, η συρρίκνωση της βάσης των φιλόδοξων αγοραστών, οι πληθωριστικές πιέσεις και η απρόβλεπτη παγκόσμια οικονομία συμβάλλουν στην αβεβαιότητα εντός του κλάδου.
Τα luxury brands που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν και να καινοτομήσουν ανταποκρινόμενα σε αυτές τις προκλήσεις είναι πιθανό να περάσουν με επιτυχία αυτές τις ταραχώδεις εποχές. Καθώς πλησιάζουμε στο 2024, το retail πολυτελείας βρίσκεται στα πρόθυρα μεγάλων αλλαγών και η ανθεκτικότητα του κλάδου θα δοκιμαστεί για τα καλά.
Με πληροφορίες από Forbes
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.