27 Απρ 2024
READING

Τι θα ψωνίσουν φέτος οι “holiday shoppers”

3 MIN READ

Τι θα ψωνίσουν φέτος οι “holiday shoppers”

Τι θα ψωνίσουν φέτος οι “holiday shoppers”

Κατανοώντας τη συμπεριφορά των καταναλωτών για μια επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη περίοδο

Με την περίοδο των εορταστικών αγορών να πλησιάζει, η κατανόηση της συμπεριφοράς και των προτιμήσεων των καταναλωτών είναι εξαιρετικά σημαντική για τους εμπόρους λιανικής πώλησης. Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από το eBay Ads έριξε φως στον τρόπο με τον οποίο οι retailers μπορούν να προσελκύσουν αποτελεσματικά τους καταναλωτές των διακοπών κατά τις αγορές των Χριστουγέννων του 2023.

Αυτή η ετήσια έκθεση του eBay Ads, η οποία βασίζεται σε απαντήσεις από περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.500 αγοραστών του eBay, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές δώρων για τις γιορτές.

Διαβάστε ακόμα: Πόσο θα διαφέρουν οι καταναλωτές της Gen Alpha από τους Gen Z-ers;

Εξερεύνηση των επιλογών

Ένα βασικό εύρημα της έρευνας είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών (79%) ξοδεύουν σημαντικό χρόνο για να διερευνήσουν τις επιλογές τους προτού λάβουν αποφάσεις για την αγορά δώρων για τις γιορτές. Αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές δεν βιάζονται να αγοράσουν δώρα, αλλά αντίθετα εξετάζουν προσεκτικά τις επιλογές τους.

Η επιρροή των διαδικτυακών διαφημίσεων

Οι διαδικτυακές διαφημίσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο κατά την περίοδο των εορταστικών αγορών, με το 39% των καταναλωτών να δηλώνουν ότι μπορεί να επηρεαστούν από αυτές τις διαφημίσεις όταν λαμβάνουν αποφάσεις για τις γιορτινές αγορές τους. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ένας στους τρεις καταναλωτές ισχυρίζεται ότι επηρεάζεται σημαντικά από τις διαφημίσεις.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το 50% των δώρων που αγοράζουν διαφέρουν από τις αρχικές τους προθέσεις, κυρίως λόγω των διαφημίσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Η επιρροή των διαφημίσεων είναι ακόμη πιο έντονη μεταξύ των καταναλωτών ηλικίας 35-44 ετών, με το εντυπωσιακό 47% αυτών να δηλώνουν ότι επηρεάζονται πολύ από τις διαφημίσεις.

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) καταναλωτές αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις επιλογές τους όσον αφορά τα δώρα των εορτών, όταν κάνουν επιλογές με βάση τις διαφημίσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι οι καλά στοχευμένες διαφημίσεις μπορούν όχι μόνο να επηρεάσουν αλλά και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών κατά την περίοδο των γιορτών.

Αυξημένες προσδοκίες για τις δαπάνες των γιορτών

Τα φετινά Χριστούγεννα, το 55% των καταναλωτών πιστεύουν πως θα δαπανήσουν περισσότερα από ό,τι είχαν αρχικά προγραμματιστεί για δαπάνες που σχετίζονται με τις γιορτές, γεγονός που αντανακλά την προθυμία τους να σπαταλήσουν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ειδικότερα, το 69% των καταναλωτών στην ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Αυτή η ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από το eBay ως “αποφασίζοντες για τις γιορτές”, ξεχωρίζει, καθώς διαθέτει σημαντικό μέρος των εορταστικών δαπανών της σε αγορές ρούχων και αξεσουάρ για τον εαυτό της.

Διαβάστε ακόμα: Οι επιστροφές των αγορών της εορταστικής περιόδου αυξάνονται

Τι αναζητούν οι καταναλωτές

Η έρευνα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις συγκεκριμένες προτιμήσεις των. Μεταξύ των κορυφαίων κατηγοριών που συγκέντρωσαν σημαντικό ενδιαφέρον μεταξύ περισσότερων από 1.500 χρηστών του eBay για την επερχόμενη εορταστική περίοδο είναι τα παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια (79%), η μόδα (78%), η υγεία και ομορφιά (77%) και τα εποχιακά είδη (73%).

Η έρευνα του eBay Ads προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τους εμπόρους λιανικής πώλησης που επιθυμούν να επωφεληθούν από την περίοδο των εορταστικών αγορών. Υπογραμμίζει τη σημασία των καλά στοχευμένων διαδικτυακών διαφημίσεων και τονίζει τη δυνατότητα αύξησης των δαπανών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Οι retailers θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτά τα ευρήματα για να προσελκύσουν τους “holiday shoppers”.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.