22 Ιαν 2025
READING

ΙΟΝ και Μπισκότα Παπαδοπούλου οδηγούν τις εξαγωγές ελληνικών snack

4 MIN READ

ΙΟΝ και Μπισκότα Παπαδοπούλου οδηγούν τις εξαγωγές ελληνικών snack

ΙΟΝ και Μπισκότα Παπαδοπούλου οδηγούν τις εξαγωγές ελληνικών snack

Μερίδιο στην πίτα μίας παγκόσμιας αγοράς που τρέχει με πάνω από 6% ετήσια ανάπτυξη διεκδικούν τα made in Greece σνακ, έχοντας κατακτήσει ήδη διεθνείς αγορές από την Ιαπωνία έως τη Νικαράγουα. 

Και στις πέντε ηπείρους οι μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες του κλάδου έχουν συστήσει προϊόντα που το brand τους έχει γίνει συνώνυμο κάθε κατηγορίας, μπαίνοντας σφήνα σε ευρωπαϊκούς κολοσσούς όπως οι Pepsico, Nestle, Kellogg και Mondelez. Σημαντική παρουσία έχουν τα ελληνικά σνακ και στις αγορές της Μέσης Ανατολής, δεδομένου ότι λαμβάνουν τις πιστοποιήσεις Halal και Kosher, χρησιμοποιώντας τις ως διαβατήριο για χώρες με μεγάλη παρουσία μουσουλμάνων και εβραίων. Παγκοσμίως, η αγορά των σνακ υπολογίζεται ότι θα έχει το 2023 αξία μεγαλύτερη των 539 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σημαντικότερη είναι η αγορά των ΗΠΑ, όπου φέτος εκτιμάται ότι θα έχουν καταναλωθεί σνακ αξίας 110 δισ. δολαρίων.

Αυτή την ευκαιρία διείδε η Unismack, η εταιρεία από το Κιλκίς που έχει στήσει ήδη μία μονάδα παραγωγής στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Έχοντας κατακτήσει αλυσίδες όπως οι Marks & Spencer και Sainsbury’s, η εταιρεία με μετόχους τα αδέλφια Στρατάκη και τη Lime Capital Partners (οι πρώην βασικοί μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη) βάζει πλώρη για το αμερικανικό όνειρο. Η επένδυση που έχει ήδη υλοποιήσει έχει ύψος 18 εκατομμυρίων ευρώ και περιλαμβάνει την δημιουργία, αντίστοιχων με τις υπάρχουσες, gluten free γραμμών παραγωγής προϊόντων ψημένων cracker, pretzels, τηγανιτών snack και tortillas με τις μάρκες Wellaby’s και Mediterranean Snack Collection-M.S.C αλλά και για τη διανομή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Πρόκειται για ένα έργο που θα φτάσει σε βάθος πενταετίας τα 42 εκατομμύρια, ενώ έως το 2025 θα απασχολεί 180 και πλέον άτομα.

Πριν δημιουργήσει το εργοστάσιο της SnackCraft LLC (θυγατρικής των ΗΠΑ), η Unismack είχε καταφέρει να εξάγει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της σε Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σκανδιναβία, Ιαπωνία, Γερμανία και Νότια Αφρική.

Τα προϊόντα ιστορικών βιομηχανιών στον κόσμο

Το 1922, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η οικογένεια της Ιωάννας Παπαδοπούλου έφερε στη χώρα μας τα μπισκότα, ένα είδος που ήταν άγνωστο μέχρι τότε στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό όμως «παρελαύνει» με σημαία τα Caprice, τα πουράκια που αποτελούν το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν της εταιρείας με 100 χρόνια ιστορίας στην παραγωγή σνακ. Τα Caprice ταξιδεύουν σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Ινδία, η Κίνα και η Νιγηρία, ενώ σε αγορές όπως το Κονγκο η Μπισκότα Παπαδοπούλου δηλώνει το παρών με πλήθος brands μπισκότων, φρυγανιών και δημητριακών. Δημοφιλής μάρκα είναι και τα Digestive που φτάνουν μέχρι τη Ρωσία, καθώς και τα Μιράντα Παπαδοπούλου και Πτι Μπερ,που γεμίζουν τα ράφια της Αυστραλίας. Το 2022, η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της εισερχόμενη σε νέες αγορές, ανεβάζοντας τον αριθμό των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται στις 67. Παράλληλα, με την περαιτέρω εμβάθυνση και εξέλιξη στις ήδη δραστηριοποιούμενες χώρες, επιτεύχθηκε διψήφιο ποσοστό συνολικής ανάπτυξης σε όγκο, επιβεβαιώνοντας την διεθνή στρατηγική που έχει επιλέξει. 

Από την πλευρά της, η επίσης ιστορική ΙΟΝ, έχει ξεκινήσει τις εξαγωγές από το 1998 και ετοιμάζεται να σαλπάρει για παραγωγικές μονάδες εκτός συνόρων, παραδείγματος χάρη στη Λατινική Αμερική. Αυτό προβλέπει το σχέδιο της νέας διοίκησης υπό το Σπύρο Θεοδωρόπουλο – με πρότυπο το μοντέλο της Chipita –, στα χέρια του οποίου περνά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της σοκολατοβιομηχανίας που ίδρυσε η οικογένεια Κωτσιοπούλου. Από το τζίρο των 121 εκατ. ευρώ που έγραψε το 2022 η εταιρεία, τα 13,7 εκατομμύρια προήλθαν από τις πωλήσεις στο εξωτερικό, αν και πέρσι ήταν μειωμένες κατά 18%. Την μεγαλύτερη κίνηση είχαν η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Αλβανία και οι ΗΠΑ, ενώ το 49% του συνόλου των εξαγωγών πραγματοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.

Τα προϊόντα της Βιολάντα που παράγονται στο πρώτο εργοστάσιο μπισκότων χωρίς καμινάδα ταξιδεύουν σε περισσότερες από 30 χώρες μέσω συνεργασιών με retailers όπως η Tesco, η Carrefour και η Trader Joe’s. Η θεσσαλική βιομηχανία μπισκότων του αύξησε πέρυσι τις πωλήσεις της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 30% και στις τρίτες χώρες κατά 10%, ενώ ο όγκος των εξαγωγών μεταφράστηκε σε 3,54 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 26%. Όπως αναφέρει η εταιρεία στις οικονομικές καταστάσεις, το 2022 ο κλάδος των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων βρήκε έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη. Μέσω της οργανωμένης δομής των εξαγωγών της Βιολάντα υπάρχουν κέντρα διανομής διεθνώς και αφορούν είτε τους ανά κράτος διανομείς, είτε αλυσίδες σούπερ μάρκετ που απευθείας προμηθεύονται κεντρικοποιημένα, έχοντας έτσι πρόσβαση σε περισσότερα από 5.200 σημεία πώλησης διεθνώς. 

Tα Serenata, Amaretti, Champion έχουν παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο. Παράγονται από το εργοστάσιο της Tottis Bingo, η οποία έχει επιλέξει στρατηγικά την έντονη και ταχεία ανάπτυξη προς τις διεθνείς αγορές. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης η επέκταση σε νέες χώρες.

Από το 2021 έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις προς Κίνα, Αραβικές Χώρες και Κορέα και το 2022 προχώρησε σε νέες συμφωνίες για τη διανομή νέων προϊόντων  στις Αραβικές Χώρες του Κόλπου, επιδιώκοντας να αυξήσει το συνολικό τζίρο της σε πάνω από 80 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο άγγιξε πέρσι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.