28 Απρ 2024
READING

Μπορούν τα brands να “σπρώξουν” τις γυναίκες στον αθλητισμό;

4 MIN READ

Μπορούν τα brands να “σπρώξουν” τις γυναίκες στον αθλητισμό;

Μπορούν τα brands να “σπρώξουν” τις γυναίκες στον αθλητισμό;

Γιατί ο γυναικείος αθλητισμός χρειάζεται τις μάρκες;

Τα τελευταία χρόνια, ο γυναικείος αθλητισμός έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη, καθώς και αύξηση της δημοτικότητάς του. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική ανισότητα μεταξύ της συμμετοχής και της χορηγίας των brands στα γυναικεία αθλήματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ανδρικά αθλήματα.

Παρά την αύξηση της τηλεθέασης και της ενασχόλησης με τον γυναικείο αθλητισμό, το επίπεδο της ενεργοποίησης των εμπορικών σημάτων και της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης παραμένει δυσανάλογα χαμηλό. Ενώ οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών προσελκύουν έντονη δραστηριότητα εμπορικών σημάτων, τα γυναικεία τουρνουά δεν έχουν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης. Αυτή η ανισότητα όχι μόνο εμποδίζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη του γυναικείου αθλητισμού, αλλά διαιωνίζει επίσης το χάσμα άσκησης των φύλων και τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των γυναικών.

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα κρατήσει η Nike τα κορίτσια στον αθλητισμό

Η δύναμη των brands

Οι μάρκες έχουν μια μοναδική ευκαιρία και ηθική υποχρέωση να καθοδηγήσουν την αλλαγή και να προωθήσουν τη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό. Υποστηρίζοντας ενεργά τον γυναικείο αθλητισμό μέσω των στρατηγικών marketing που εφαρμόζουν, τα brands μπορούν να συμβάλουν στην άρση των εμποδίων και να εμπνεύσουν τις γυναίκες να ασχοληθούν με τη σωματική δραστηριότητα. Επιπλέον, ο ακτιβισμός των εμπορικών σημάτων μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αμφισβήτηση των κοινωνικών προτύπων και των στερεοτύπων που εμποδίζουν εδώ και καιρό την πρόοδο των γυναικών στον αθλητικό στίβο.

Αυθεντικότητα και κατανόηση

Για την αποτελεσματική προώθηση του γυναικείου αθλητισμού, οι μάρκες πρέπει να επιδεικνύουν βαθιά κατανόηση των προκλήσεων και των εμπειριών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Η αναγνώριση των σωματικών καταστάσεων, όπως η έμμηνος ρύση και η εμμηνόπαυση, και η αντιμετώπιση των ενοχών που αντιμετωπίζουν συχνά οι μητέρες όταν αφιερώνουν χρόνο για την άσκηση είναι απαραίτητα βήματα. Αναγνωρίζοντας αυτούς τους παράγοντες, οι μάρκες μπορούν να δημιουργήσουν μια αυθεντική σύνδεση με το κοινό-στόχο τους και να εμπνεύσουν τις γυναίκες να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να υιοθετήσουν έναν ενεργό τρόπο ζωής.

Το παράδειγμα της Nike

Το παράδειγμα της Nike καταδεικνύει μια καλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων στη συμμετοχή στον αθλητισμό και την προώθηση της ενδυνάμωσης των γυναικών. Η Nike αναγνωρίζει τη σημασία των γυναικών προπονητών ως προτύπων που εμπνέουν και παρακινούν τα κορίτσια να συμμετέχουν στον αθλητισμό και ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη δέσμευση.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, η Nike έχει λάβει προληπτικά μέτρα. Σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Tucker για τα Κορίτσια και τις Γυναίκες στον Αθλητισμό του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, η Nike εγκαινίασε το “Coaching HER”. Αυτό το δωρεάν ψηφιακό εργαλείο αποτελείται από επτά ενότητες που παρέχουν πρακτικές συμβουλές στους προπονητές για να παρακινήσουν και να διατηρήσουν τα νεαρά κορίτσια στον αθλητισμό. Οι ενότητες πραγματεύονται θέματα που αφορούν τις εμπειρίες των κοριτσιών στον αθλητισμό και στοχεύουν να ενισχύσουν την κατανόηση των προπονητών σχετικά με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που σχετίζονται με το φύλο και μπορούν να συμβάλουν στα ποσοστά εγκατάλειψης.

Το Coaching HER αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της Nike, του προγράμματος Made to Play, που ξεκίνησε το 2020 με στόχο την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας και τη δημιουργία ενδιαφέροντος για τον αθλητισμό στα παιδιά. Η δέσμευση της Nike για την αντιμετώπιση των ποσοστών εγκατάλειψης του αθλητισμού μεταξύ των κοριτσιών αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι εταιρείες μπορούν να δίνουν προτεραιότητα σε κοινωνικά ζητήματα που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους.

Πέρα από τις παραδοσιακές αθλητικές μάρκες

Δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές αθλητικές μάρκες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον γυναικείο αθλητισμό. Brands σε διάφορους κλάδους, όπως η μόδα, η ομορφιά και η προσωπική φροντίδα, μπορούν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση των γυναικών και στην προώθηση της συμμετοχής στον αθλητισμό. Ενσωματώνοντας την ιδέα της άσκησης και της σωματικής ευεξίας στις αξίες της μάρκας τους, οι εταιρείες αυτές μπορούν να αξιοποιήσουν μια προσοδοφόρα και παραμελημένη αγορά, υποστηρίζοντας παράλληλα την ενδυνάμωση των γυναικών.

Διαβάστε ακόμα: Πώς σκοπεύει η Adidas να σταματήσει τις γυναίκες να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό;

Η δράση των brands έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στον γυναικείο αθλητισμό, προωθώντας τη μεγαλύτερη ένταξη, συμμετοχή και ενδυνάμωση. Με την ενεργό υποστήριξη του γυναικείου αθλητισμού και την αντιμετώπιση των μοναδικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, οι μάρκες μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα και να δημιουργήσουν ένα πιο δίκαιο τοπίο.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα οι μάρκες να αναγνωρίσουν τις τεράστιες δυνατότητες του γυναικείου αθλητισμού και να αγκαλιάσουν το ρόλο τους στην προώθηση της αλλαγής, δημιουργώντας ένα μέλλον όπου ο γυναικείος αθλητισμός θα λαμβάνει την αναγνώριση, την υποστήριξη και τη χορηγία που του αξίζει.

Με πληροφορίες από Marketing Week

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.